Kaip iš filmo „Kontaktas“ siužeto – astronomas mėgėjas mano nustatęs stipriausio nežemiško signalo kilmę (Video)  ()

Manoma, kad pagaliau identifikuotas „Oho! signalas“ („Wow! signal“), kelis dešimtmečius po atradimo gluminęs SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence, Nežemiško intelekto paieška) astronomus.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-11-30 Kaip iš filmo „Kontaktas“ siužeto – astronomas mėgėjas mano nustatęs stipriausio nežemiško signalo kilmę (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Oho! signalas“ yra neįprastai galingas 72 sekundžių ilgio nežemiškas signalas, kurį 1977 m. užfiksavo radioteleskopas „Big Ear“. Jis niekada nepasikartojo ir mokslininkai niekada nenustatė jo šaltinio.

Signalas, pavadintas po komentaro, kurį astronomas, išanalizavęs duomenis, parašė paraštėje, daugelio nuomone, yra perspektyviausias kandidatas į ateivių signalus SETI istorijoje.

Tačiau, neseniai, astronomas mėgėjas Alberto Caballero atsekė signalą iš žvaigždės, kuri labai panaši į mūsų Saulę.  Šis naujausias atradimas suteikia naują postūmį nežemiško signalo kilmės paeiškose.

 

1977 m., kai buvo užfiksuotas „Oho! signalas“, nebuvo žinoma jokių Saulės tipo žvaigždžių toje zonoje, todėl tai apsunkino signalo šaltinio paieškas.

Caballero tyrimai remiasi naujesniu kosmoso vaizdu, todėl jis turėjo daugiau išteklių ir katalogų, kurie neegzistavo prieš kelis dešimtmečius. Nuo 2013 m. Europos kosmoso agentūros „Gaia“ kosminė observatorija rengia 3D galaktikos žemėlapį, ir jame jau sukataloguota 1,3 milijardo žvaigždžių.

 

Remiantis „Gaia“ žemėlapiais, Caballero identifikavo į Saulę panašią žvaigždę Šaulio žvaigždyne, iš kurios, astronomo nuomone, atsklido signalas.

Šiame galaktikos rajone yra kitų žvaigždžių, todėl darbas toli gražu nėra baigtas. Tačiau po ilgų metų nežinomybės tai yra didelis žingsnis į priekį vykstančioje „Oho! signalo“ kilmės paieškoje.

Video reportažas apie atradimą:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(32)
(6)
(26)

Komentarai ()