Mokslininkai sutrikę: Neptūnas jau 15 metų vėsta, nors turėtų šilti  ()

Beveik du dešimtmečius trukę stebėjimai parodė, kad Neptūno pietinis pusrutulis lėtai vėso, nors turėtų šilti, ir mokslininkai nežino kodėl.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-04-25 Mokslininkai sutrikę: Neptūnas jau 15 metų vėsta, nors turėtų šilti  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar 2003 m. atlikti stebėjimai rodo, kad temperatūra planetos pietiniame pusrutulyje mažėja, nepaisant to, kad šie matavimai buvo atlikti ilgosios vasaros Neptūne pradžioje.

Michaelas Romanas iš Lesterio universiteto ir jo kolegos išnagrinėjo kelių didžiausių pasaulio teleskopų duomenis, kad išsiaiškintų, kaip Neptūno temperatūra pakito nuo 2003 m., kai buvo atlikti pirmieji gana išsamūs matavimai.

Mokslininkai išsiaiškino, kad per 15 metų planetos temperatūra sumažėjo maždaug 8 °C, rašo „New Scientist“.

Stebėjimai taip pat atskleidė staigmeną netoli planetos pietinio ašigalio. Nuo 2018 m. iki 2020 m. ten esanti sritis sušilo maždaug 11 °C. Tai netikėtai greitas pokytis, turint omenyje, kad Neptūnui apskrieti aplink Saulę reikia daugiau nei 165 Žemės metų.

„Sezonas Neptūne trunka daugiau nei 40 metų, todėl tikėjomės, kad šie pokyčiai bus daug lėtesni“, – komentavo M.Romanas.

 

Neaišku, kas lemia šiuos du priešingus Neptūno atmosferos pokyčius. Spartų atšilimą galėtų lemti orai – panašus atšilimas buvo pastebėtas Saturne susiformavus didžiulei audrai virš jo šiaurinio ašigalio.

Taip pat pakitusi temperatūra gali būti susijusi su 11 metų Saulės aktyvumo ciklu, kuris gali turėti įtakos planetos atmosferos cheminei sudėčiai, rašo „New Scientist“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: