Istorinis momentas! Paskelbtas pirmasis supermasyvios juodosios skylės, esančios Paukščių Tako centre, vaizdas (Foto, Video)  ()

Tarptautinė astronomų komanda ketvirtadienį atskleidė pirmąjį supermasyvios juodosios skylės, esančios mūsų pačių Paukščių Tako galaktikos centre, vaizdą – kosminį kūną, žinomą kaip Sagittarius A* (Šaulio A*).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vaizdas, sukurtas pasaulinės mokslininkų komandos, žinomos kaip „Event Horizon Telescope (EHT) Collaboration“, yra pirmasis tiesioginis vizualinis šio nematomo objekto buvimo patvirtinimas, praėjus trejiems metams po pirmojo juodosios skylės atvaizdo iš tolimosios galaktikos.

Juodosios skylės yra erdvės sritys, kuriose gravitacijos trauka yra tokia stipri, kad niekas negali ištrūkti, įskaitant šviesą.

Taigi vaizde pavaizduota ne pati juodoji skylė, nes ji visiškai tamsi, o švytinčios dujos, apgaubiančios skylę – keturis milijonus kartų masyvesnę už mūsų Saulę – ryškiu šviesos žiedu.

„Šie precendento neturintys stebėjimai labai pagerino mūsų supratimą apie tai, kas vyksta pačiame mūsų galaktikos centre“, – sakė EHT projekto mokslininkas Geoffrey'us Boweris.

 

Boweris Prancūzijos nacionalinio mokslinių tyrimų centro (CNRS) pranešime taip pat teigė, kad stebėjimai suteikė „naujų įžvalgų apie tai, kaip šios milžiniškos juodosios skylės sąveikauja su aplinka“.

Rezultatai paskelbti „The Astrophysical Journal Letters“.

Sagittarius A* (sutrumpintai Sgr A*) gavo savo pavadinimą dėl aptikimo netoli Šaulio žvaigždyno. Ji aptikta 1974 m., kai galaktikos centre buvo aptiktas neįprastas radijo šaltinis. Juodoji skylė yra 27 000 šviesmečių nuo Žemės.

 

Dešimtajame dešimtmetyje astronomai sudarė ryškiausių žvaigždžių orbitas netoli Paukščių Tako centro, patvirtindami, kad ten yra supermasyvus kompaktiškas objektas – už tai 2020 m. buvo skirta Nobelio fizikos premija.

Nors buvo manoma, kad juodosios skylės buvimas yra vienintelis patikimas paaiškinimas, naujas vaizdas yra pirmasis tiesioginis vaizdinis įrodymas.

Norint užfiksuoti tokio tolimo objekto vaizdus, reikėjo sujungti aštuonias milžiniškas radijo observatorijas visoje planetoje, kad būtų sukurtas vienas „Žemės dydžio“ virtualus teleskopas, vadinamas EHT.

EHT žiūrėjo į Sagittarius A* kelias naktis iš eilės – tai panašus būdas kaip ilgalaikės ekspozicijos fotografijoje ir tas pats procesas, naudojamas kuriant pirmąjį juodosios skylės M87* vaizdą, išleistą 2019 metais.

 

Dvi juodosios skylės turi stulbinančių panašumų, nepaisant to, kad Sgr A* yra 2000 kartų mažesnė nei M87*.

Mokslininkai dabar nori palyginti abi juodąsias skyles, kad išbandytų teorijas apie tai, kaip aplink jas elgiasi dujos – tai menkai suprantamas reiškinys, kuris, kaip manoma, vaidina svarbų vaidmenį formuojantis naujoms žvaigždėms ir galaktikoms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(1)
(19)

Komentarai ()