Įmintos didžiausių vandenyno bangų susidarymo paslaptys (Video)  (0)

Didžiausios pasaulyje vandenynų bangos iškyla tarp Pietų Kinijos jūroje esančio Lusono sąsiaurio krantų. Jų aukštis siekai daugiau nei 170 metrų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Laimei, šiais tarp Taivano ir Filipinų salų plytinčiais vandenimis kursuojantiems laivams galingos bangos nėra pavojingos. Jos vos praskrodžia paviršių. Tačiau mokslininkams suprasti, po vandeniu kylančias „vidines bangas“, yra svarbu modeliuojant Žemės klimatą, kadangi jos sutinkamos visuose pasaulio vandenynuose ir gali su savimi išstumti didžiulius kiekius šilumos, druskos bei maistinių medžiagų.

Šiuo metu globalūs klimato modeliai negali tiksliai užfiksuoti šių procesų, todėl vidinės bangos yra svarbi trūkstama detalė pasaulinio klimato modeliavimo galvosūkyje, teigė Masačusetso technologijų instituto mechanikos inžinierius, vidinių bangų tyrinėtojas Thomas Peacock.

Naujos studijos atskleidė, kad įduba tarp dviejų besijungiančių povandeninių jūros keterų šiaurinėje Lusono sąsiaurio dalyje yra ideali vieta milžiniškų vidinių bangų susidarymui, praneša Peacock ir jo kolegos žurnale ”Geophysical Research Letters“.

Šiam tyrimui, mokslininkas Matthieu Mercier sukūrė 15 metrų skersmens išsamų Lusono sąsiaurio modelį – bangų cisterną. Joje vidinės bangos susiformuoja kuomet potvynių srovės išstumia šaltą sunkesnį dugno vandenį virš dviejų jūros dugno keterų, sukeldamos stovinčiąsias bangas. Vienas pagrindinių šio eksperimento išvadų buvo tai, kad visa dviejų keterų sistema, o ne pavieniai jų bruožai, pavyzdžiui kaip keterų kalnagūbrių aukštis, yra atsakingi už vidinių bangų susidarymą.

Pats vandenynas yra sluoksniuotas: šaltesnis, labiau druskingas vanduo yra tankesnis ir grimzta žemiau šiltesnio, mažiau druskingo vandens sluoksnio. Manoma, kad vidinės bangos, sutinkamos daugelyje vandenynų, gali sumaišyti šiuos sluoksnius. Todėl mokslininkai taip pat atliko bandymus ir su vandeniu, susisluoksniavusiu pagal skirtingą druskingumo lygį.

Šie tyrimai, padėjo geriau suprasti kaip vidinės bangos atsiranda ir dingsta. Taip pat parodė, kad jos yra vieni pagrindinių šilumos perdavimo mechanizmų iš viršutinio vandenyno sluoksnio į jo gelmes, kas yra svarbus faktorius formuojant globalaus klimato modelį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(18)
(0)
(0)

Komentarai (0)