Gali būti jog geriamojo vandens problema išspręsta visiems laikams: rastas itin efektyvus būdas gėlinti jūros vandenį (Video)  (2)

Nuo pat 2004 metų, kai buvo atrastas grafenas, tūkstančiai mokslinininkų pradėjo intensyvias jo savybių ir panaudojimo galimybių studijas. Buvo prieita išvados, kad ši medžiaga galėtų tarnauti kaip puiki priemonė jūros vandeniui gėlinti. Vėliau sumanymas buvo sukritikuotas, o darbar aiškėja, kad skeptikai potencialiai praleido progą patylėti.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-04-07 Gali būti jog geriamojo vandens problema išspręsta visiems laikams: rastas itin efektyvus būdas gėlinti jūros vandenį (Video)  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie vandens gėlinimo technologiją, kurios pagrindas – grafenas, jau esame rašę. Tačiau nuo to laiko įvyko šiokių tokių pasikeitimų. Buvo pastebėta rimtų šios technologijos trūkumų.

Grafenas yra grynos anglies, vieno atomo storio, korio pavidalo, gardelę turintys lakštai. Kiekviena korio akutė yra tik apytikriai nanometro skermens. To pakanka, kad pro jas pralįstų vandens molekulės, tačiau jūros vandenyje ištirpusioms druskos molekulėms, kurios yra daug didesnės, šis barjeras lieka neįveikiamas.

Tačiau taip atrodė tik iš pirmo žvilgsnio. Jau greitai buvo pastebėta, kad praktikoje tai neveikia taip efektyviai kaip tikėtasi, ir dalį druskos membrana praleidžia. Taigi, vanduo netampa visiškai gėlas. Jį reikia filtruoti pakartotinai, o tai padidina technologinius kaštus.

Tačiau šiais metais Mančesterio universiteto mokslininkų grupė, itin prestižiniame mokslo žurnale „Nature” publikavo tyrimų rezultatus, skelbiančius, kad visos ankstesnės bėdos iš esmės išspręstos.

Mokslininkų grupė patobulino technologiją, vietoje įprasto grafeno panaudodami šiek tiek kitokios cheminės formulės medžiagą - grafeno oksidą. Be to, membraną padengė epoksidine derva. 

Sprendimai atrodo paprasti, tačiau problemą išsprendžia labai efektyviai.

Anksčiau gaminant grafeną buvo ypač sunku išvengti defektų, tačiau naujoji filtrų versija ne tik patikimesnė ir nepraleidžia druskų, tačiau ją gaminti paprasčiau, o tyrimų metu dar ir buvo prieita išvados, kad egzistuoja visos galimybės gaminti šias membranas ir masiniu būdu.

Remiantis įvairių organizacijų duomenimis, per ateinančius dešimt metų su geriamojo vandens trūkumo problema gali susidurti iki dviejų milijardų žmonių. Tikimasi, jog grafenu pagrįsta jūros vandens gėlinimo technologija, šią bėdą padės įveikti. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(83)
(2)
(81)

Komentarai (2)