Socializmas, sankcijos ir izoliacija: kodėl net esant tokioms nepalankioms sąlygoms Šiaurės Korėja nebankrutuoja?  (3)

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad yra pasirengęs stoti į kovą su vis didėjančia branduoline grėsme, kurią kelia Šiaurės Korėja – su Kinija ar be jos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau jis neapsieis be Pekino pagalbos, jeigu nori likviduoti pajamų šaltinius, kurie palaiko Kim Jong-uno (Kim Džonguno) režimą. Prekyba su Kinija sudaro net 80 proc. Šiaurės Korėjos pajamų, rašo Karolis Boguszas portale „gazeta.pl“.

Jungtinės Valstijos kartu su sąjungininkais daugelį metų bandė prispirti Šiaurės Korėją padengti skolas ir net mėgino pašalinti ją iš pasaulio bankų sistemos. Bet viskas veltui. Maža to, Pchenjano režimas įvaldė meną išgyventi nejaučiant didelio skausmo dėl Vakarų ekonominių sankcijų, teigia straipsnio autorius.

Anglis, vergų darbas, įsilaužėliai

Britų „The Telegraph“ rašo, kad ketvirtadienį, balandžio 6 dieną, skrisdamas į Floridą derėtis su Kinijos Liaudies Respublikos vadovu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu), JAV prezidentas D.Trumpas per pokalbį su žurnalistais prezidento lėktuve atkreipė jų dėmesį į krizę Šiaurės Korėjoje kaip prioritetinę pašnekesio su Kinijos vadovu temą ir sakė manąs, kad Kinija „norės pagreitinti“ pastangas atgrasyti Šiaurės Korėją nuo branduolinių ambicijų. 

Link Korėjos pusiasalio plaukiantys karo laivai rodo, kad Kinija tokio noro neparodė.

Šiuo metu Pchenjano režimas uždirba iš pelningo anglių eksporto į Kiniją dėl palankių kainų. O savo finansinius rezervus saugo Kinijos bankuose, iš kur saugiai laikomas lėšas pamažu ima ir naudoja ginklavimosi programai įgyvendinti. Papildoma nauda, kurią Šiaurės Korėjos diktatorius gauna laikydamas pinigus Kinijoje yra ta, kad Šiaurės Korėja gali lengviau išvengti sankcijų, kuriomis siekiama pašalinti ją iš pasaulio finansų sistemos.

Kim Jong-uno režimas taip pat uždirba iš įsilaužėlių į kompiuterinius tinklus atakų ir vergų darbo. Daugiau kaip 17 metų Jungtinių Valstijų vyriausybėje išdirbęs Demokratijų gynimo fondo vyresnysis specialistas Anthony Ruggiero tvirtina, kad JAV vyriausybė galėtų įtikinti Kinijos bankininkus nebepadėti Šiaurės Korėjai išvengti Vakarų sankcijų.

Parengė Leonas Grybauskas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(10)
(-2)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: