Gudri Švedijos strategija pasiteisina? Pirmieji duomenys rodo, kad „kreivė, panašu, plokštėja“  (30)

Neįprasta Švedijos strategija kovoje su koronaviruso pandemija pradeda duoti rezultatų, tvirtina žymus šalies epidemiologas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Švedijos epidemiologas Andersas Tegnellas pranešė vietos žiniasklaidai, kad naujausi užsikrėtimų ir mirčių skaičiai rodo, jog situacija pradeda stabilizuotis.

„Kreivė, panašu, plokštėja“, – Švedijos naujienų agentūrai TT sakė A. Tegnellas.

Jam pritarė ir Švedijos visuomenės sveikatos institucijos Mikrobiologijos departamento vadovė Karina Tegmark Wisell.

„Kreivės plokštėjimo tendencija, kurią stebime pastarosiomis dienomis, – kai fiksuojama daug naujų atvejų, bet ne atvejų padidėjimas per dieną, – stabilizuojasi. – Ta pati tendencija vyrauja ir intensyvios priežiūros skyriuose, kur gydomi Covid-19 pacientai.“

Antradienio duomenimis, Švedijoje užregistruota 1 580 mirčių, siejamų su Covid-19. Užregistruotų koronavirusinės infekcijos atvejų skaičius siekia 14 777. Toks rodiklis daug didesnis nei kitose Skandinavijos šalyse, bet daug mažesnis nei Italijoje, Ispanijoje ir Jungtinėje Karalystėje.

Pavyzdžiui, Danijoje, antradienio duomenimis, buvo 7 695 užregistruoti koronavirusinės infekcijos atvejai ir 364 mirties atvejai. Nors Švedijos gyventojų skaičius yra maždaug dvigubai didesnis nei Danijos, mirčių skaičius nuo Covid-19 skiriasi daugiau nei keturis kartus.

Plintant pandemijai, Švedija neuždarė mokyklų, sporto salių, kavinių ir restoranų. Vyriausybė nusprendė pasitelkti piliečių sąmoningumą, ragindama juos elgtis atsakingai ir laikytis socialinio atstumo nurodymų.

Tuo tarpu kaimyninės Danijos valdžios atstovai įpareigojo nesilaikančius karantino sąlygų uždaryti į areštinę dar prieš tai, kai šalyje buvo pranešta apie mirties atvejus nuo Covid-19.

Neaišku, kuri strategija galiausiai pasitvirtins kaip veiksmingiausia, ir net Švedijos ekspertai perspėja, kad per anksti daryti išvadas. Bet atsižvelgus į milžinišką griežtų karantinų sukeltą ekonominę žalą, Švedijos strategija sulaukė didelio susidomėjimo pasaulyje.

Anot „Bloomberg News“, kai kurie analitikai mano, kad atsisakiusi uždaryti verslą Švedijos ekonomika galėtų lengviau atsigauti nei šalys, kurios visiškai sustabdė verslą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(135)
(35)
(100)

Komentarai (30)