Po 60 metų su Sacharos dulkėmis Prancūziją „pasivijo“ juodoji, bjaurioji ir radioaktyvi valstybės praeitis (Video)  (5)

Atominių bombų bandymų ir kolonijinės istorijos palikimas vėl grįžo į Prancūziją kaip radioaktyvus Sacharos dulkių debesis.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-03-10 Po 60 metų su Sacharos dulkėmis Prancūziją „pasivijo“ juodoji, bjaurioji ir radioaktyvi valstybės praeitis (Video)  (5)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sacharos dykumos dulkėmis alsuojantys vėjai vasarį skriejo į šiaurę virš Ispanijos, Prancūzijos, Jungtinės Karalystės ir Airijos. Be to, kad į kai kurias Europos vietas atnešė aukso atspalvio vakaro dangų, jis taip pat sukėlė nedidelį, tačiau pastebimą radiacijos šuolį.

Pasak ACRO (Radioaktyvumo kontrolės Vakaruose asociacija), šis neseniai stebėtas radioaktyvių dulkių pluoštas gali būti glaudžiai susijęs su Prancūzijos kolonijine praeitimi ir šaltojo karo laikų atominių bombų bandymais.

Prieš 1962 m. Alžyrui tampant nepriklausomu nuo Prancūzijos kolonizacijos, Sacharos dykumos ruožai buvo naudojami kaip Prancūzijos atominės bombos bandymų aikštelė.

1960 m. vasario 13 d. Prancūzija Alžyro Sacharoje atliko pirmuosius atmosferos branduolinius bandymus, kodiniu pavadinimu „Gerboise Bleue“ (Mėlynoji dykumos žiurkė), po to Alžyro teritorijoje įvyko daugybė požeminių bandymų. Bandymai paveikė regiono gyventojus, taip pat dislokuotus prancūzų kareivius, radiacija, kuri dykumoje tebėra iki šiol.

 

 

Sacharos dulkių judėjimas virš Europos:

 

 

ACRO analizė rodo, kad pastarasis radiacijos šuolis virš Prancūzijos yra tiesiogiai susijęs su šiuo istoriniu branduolinės bombos bandymu. Tyrėjai nuo automobilių priekinių stiklų paėmė Sacharos dulkių mėginius ir išvežė juos į laboratoriją analizei. Ji atskleidė cezio-137 buvimą: radioaktyvų izotopą, kuris nėra natūraliai randamas Sacharos dykumos smėlyje, tačiau dažniausiai susidaro per branduolinį ginklo sprogimą skylant uranui-235.

„Ši radioaktyvi tarša, kuri vis dar pastebima dideliais atstumais praėjus 60 metų po branduolinio sprogimo, mums primena šią daugiametės radioaktyviosios taršos Sacharoje situaciją, už kurią Prancūzija yra atsakinga“, - sakoma jų pranešime.

Pastaruoju metu padidėjęs radiacijos lygis kai kuriose Europos vietose buvo tik subtilus ir nepakankamai reikšmingas, kad keltų realų pavojų visuomenės sveikatai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(28)
(2)
(26)

Komentarai (5)