Vos dvi Afrikos valstybės, laikomos niekada nekolonizuotos europiečių – bet ar tikrai? Savo planų čia turėjo ir Europa, ir JAV (Foto, Video)  (1)

Yra vos dvi Afrikos šalys, kai kurių mokslininkų nuomone, kurios niekada nebuvo kolonizuotos. Tačiau tiesa ta, kad trumpi įvairaus lygio užsienio jėgų kontrolės laikotarpiai per ankstyvąją istoriją paliko klausimą, ar šios dvi valstybės iš tikrųjų liko visiškai nepriklausomos.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-10-04 Vos dvi Afrikos valstybės, laikomos niekada nekolonizuotos europiečių – bet ar tikrai? Savo planų čia turėjo ir Europa, ir JAV (Foto, Video)  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Manoma, kad Etiopija ir Liberija yra vienintelės dvi Afrikos šalys, kurios niekada nebuvo kolonizuotos.

1890–1914 m. dėl vadinamosios „kovos dėl Afrikos“ („scramble for Africa“) Europos valstybės greitai kolonizavo didžiąją Afrikos žemyno dalį. Iki 1914 m. apie 90% Afrikos buvo kontroliuojama Europos šalių.

Tačiau dėl savo vietos, ekonomikos ir politinės padėties Etiopija ir Liberija išvengė kolonizacijos.

Ką reiškia kolonizacija?

Kolonizacijos procesas yra atradimas, užkariavimas ir kolonijos kūrimas konkrečioje svetimoje vietovėje. Tai senovinė praktika, praktikuojama bronzos ir geležies amžiaus Asirijos, Persijos, Graikijos ir Romos imperijų, jau nekalbant apie postkolonijines JAV, Australijos, Naujosios Zelandijos ir Kanados imperijas.

Tačiau plačiausias, labiausiai ištirtas ir, be abejo, labiausiai žalingas kolonijinis veiksmas yra tai, ką mokslininkai vadina Vakarų kolonizacija – jūrinių Europos tautų Portugalijos, Ispanijos, Nyderlandų, Prancūzijos, JK ir galiausiai Vokietijos, Italijos ir Belgijos pastangos užkariauti likusį pasaulį.

Tai prasidėjo XV amžiaus pabaigoje, o iki Antrojo pasaulinio karo du penktadaliai pasaulio sausumos ploto ir trečdalis jos gyventojų priklausė kolonijoms; dar trečdalis pasaulio teritorijos buvo kolonizuota anksčiau, bet jau buvo nepriklausomos valstybės (pvz. Lotynų Amerika).

 

Ir daugelį tų nepriklausomų tautų pirmiausia sudarė kolonizatorių palikuonys, todėl Vakarų kolonizacijos padariniai niekada nebuvo iš tikrųjų panaikinti.

Niekada nebuvo kolonizuotos?

Yra keletas šalių, kurios nebuvo įtrauktos į Vakarų kolonizacijos procesą, pavyzdžiui Turkija, Iranas, Kinija ir Japonija. Be to, šalys, turinčios ilgesnę istoriją arba aukštesnį išsivystymo lygį iki 1500 m., linkusios būti kolonizuotos vėliau arba to visiškai išvengti.

Atrodo, kad charakteristikos, lemiančios, ar šalį kolonizavo Vakarai, yra tai, kaip sunku jas pasiekti, santykinis navigacijos atstumas nuo šiaurės vakarų Europos ir saugaus sausumos kelio į nebuvimas. Afrikoje šios šalys, be abejo, apėmė Liberiją ir Etiopiją.

Manydamos, kad tai yra labai svarbu jų ekonomikos sėkmei, imperialistinės Europos tautos išvengė visiško Liberijos ir Etiopijos kolonizavimo – vienintelės dvi Afrikos šalys, kurios, jų manymu, buvo perspektyvios prekybos pagrindu veikiančios pasaulio ekonomikos dalyvės.

 

Tačiau mainais už akivaizdžią „nepriklausomybę“ Liberija ir Etiopija buvo priverstos atsisakyti teritorijos, sutikti su skirtingu Europos ekonominės kontrolės laipsniu ir tapti Europos įtakos sferų dalyviais.

Etiopija

Pagal kai kuriuos mokslininkus, Etiopija „niekada nebuvo kolonizuota“, nepaisant Italijos okupacijos 1936–1941 m., nes ji nesukėlė ilgalaikio kolonijinio administravimo.

Etiopija, buvusi Abisinija, yra viena seniausių pasaulio šalių. Apie 400 m. pr. Kr. regionas yra paminėtas Anglijos karaliaus Džeimso Biblijos versijoje (1611) kaip Aksumo karalystė. Kartu su Roma, Persija ir Kinija Aksumas buvo laikoma viena iš keturių didžiųjų eros galių.

Per šalies istorijos tūkstantmečius šalies gyventojų  noras susivienyti į vieną šalį, kartu su geografine izoliacija ir ekonomine gerove padėjo Etiopijai iškovoti lemtingas pergales prieš daugybę pasaulinių kolonialistų jėgų.

 

Siekdama išplėsti savo jau nemažą kolonijinę imperiją Afrikoje, 1895 m. Italija užpuolė Etiopiją. Pirmajame Italijos ir Etiopijos kare (1895–1896) Etiopijos kariai 1896 m. kovo 1 d. Advos mūšyje iškovojo triuškinančią pergalę prieš Italijos pajėgas. 1896 m. spalio 23 d. Italija sutiko su Adis Abebos sutartimi, užbaigdama karą ir pripažindama Etiopiją nepriklausoma valstybe.

1935 m. spalio 3 d. Italijos diktatorius Benito Mussolini, tikėdamasis atkurti savo tautos prestižą, prarastą Advos mūšyje, įsakė antrą kartą įsiveržti į Etiopiją.

1936 m. gegužės 9 d. Italijai pavyko aneksuoti Etiopiją. Tų metų birželio 1 d. šalis buvo sujungta su Eritrėja ir Italijos Somaliu – į Italijos Rytų Afriką.

1936 m. birželio 30 d. Etiopijos imperatorius Haile Selassie kreipėsi į Tautų Sąjungą, prašydamas pagalbos pašalinti italus ir atkurti nepriklausomybę. Tačiau daugelis Tautų lygos narių, įskaitant Britaniją ir Prancūziją, pripažino Italijos kolonizaciją.

 

Nepriklausomybė buvo atgauta tik 1941 m. gegužės 5 d., kai Selassie buvo grąžintas į Etiopijos sostą.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(5)
(1)
(4)

Komentarai (1)