Paskelbti 2022 metų galingiausi pasaulio pasai – dešimtuke ir Lietuva: o kurios valstybės paso kišenėje geriau neturėti (Foto, Video)  (1)

Įmonės Henley paso indeksas, pagrįstas išskirtiniais Tarptautinės oro transporto asociacijos (IATA) pateiktais duomenimis, nuo 2006 metų reguliariai skelbia keliauti palankiausius pasaulio pasus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jame teigiama, kad dėl didėjančių kelionių kliūčių, įvestų per COVID-19 pandemiją, atsirado didžiausias pasaulinis mobilumo atotrūkis per 16 metų indekso istoriją.

Indekse neatsižvelgiama į laikinus apribojimus, todėl, neatsižvelgiant į faktines dabartines galimybes keliauti, pasų turėtojai, esantys reitingo viršuje – Japonija ir Singapūras – teoriškai gali keliauti be vizų į 192 vietas.

Tai 166 kryptimis daugiau nei Afganistano piliečiai, kurie yra 199 pasų indekso apačioje ir gali patekti tik į 26 šalis be išankstinės vizos.

Europa dominuoja

Įžengus į pirmąjį 2022 m. ketvirtį, reitingas išlieka beveik nepakitęs. Antroje vietoje Pietų Korėja su Vokietija (190 balų), o Suomija, Italija, Liuksemburgas ir Ispanija – trečioje vietoje (su 189 balais).

Sąrašo viršuje, kaip įprasta, dominuoja ES šalys, o Prancūzija, Nyderlandai ir Švedija pakilo per vieną vietą ir kartu su Austrija ir Danija užima ketvirtą vietą (su 188 balais). Airija ir Portugalija yra penktoje vietoje (su 187 balais).

 

Jungtinės Valstijos ir Jungtinė Karalystė, kurios 2014 m. kartu užėmė aukščiausią vietą, šiek tiek atsigavo. Jos pakilo vienu reitingu į 6 vietą kartu su keturiomis kitomis valstybėmis, turinčiomis izoliacionizmo ar neutralumo istoriją: Šveicarija, Norvegija, Belgija ir Naujoji Zelandija.

Septintoje turime Australiją, Kanadą, Čekiją, Graikiją ir Maltą. Likusį dešimtuką sudaro Rytų Europos šalys. Vengrija ir Lenkija pakilo į aštuntą vietą, Lietuva ir Slovakija pakilo į 9, o Estija, Latvija ir Slovėnija yra dešimtoje.

Nepaisant pandemijos, bendras kelionių laisvės lygis per pastaruosius porą dešimtmečių labai išaugo. Henley paso indeksas 2006 m. parodė, kad asmuo gali vidutiniškai aplankyti 57 šalis, nereikalaujant iš anksto gauti vizos. Šiandien šis skaičius yra 107 – beveik dvigubai didesnis.

 

Tačiau šiomis naujomis laisvėmis pirmiausia naudojasi Europa, Šiaurės Amerika ir turtingesnės Azijos šalys – tokių šalių kaip Angola, Kamerūnas ir Laosas gyventojai be vizų gali įvažiuoti tik apie 50 užsienio šalių.

Geriausi pasai 2022 m., yra šie (skliaustuose – į kiek užsienio valstybių atitinkamų šalių piliečiai gali keliauti be vizų):

1. Japonija, Singapūras (192)

2. Vokietija, Pietų Korėja (190)

3. Suomija, Italija, Liuksemburgas, Ispanija (189)

4. Austrija, Danija, Prancūzija, Nyderlandai, Švedija (188)

5. Airija, Portugalija (187)

6. Belgija, Naujoji Zelandija, Norvegija, Šveicarija, Jungtinė Karalystė, JAV (186)

 

7. Australija, Kanada, Čekija, Graikija, Malta (185)

8. Lenkija, Vengrija (183)

9. Lietuva, Slovakija (182)

10. Estija, Latvija, Slovėnija (181)

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(15)
(2)
(13)

Komentarai (1)