[Išsami tema] Jau 25 metus bangos į Anglijos paplūdimius išplauna 5 milijonus pamestų „Lego“ detalių – viską lėmė paslaptingoji banga-žudikė (Foto, Video)  ()

Susidūręs su banga-žudike laivas „Tokio Express“ pametė „Lego“ kaladėlių krovinį.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-04-28 [Išsami tema] Jau 25 metus bangos į Anglijos paplūdimius išplauna 5 milijonus pamestų „Lego“ detalių – viską lėmė paslaptingoji banga-žudikė (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kartą per šimtmetį pasitaikanti banga, 1997 m. vasario 13 d. užgriuvusi krovininį laivą, sukėlė didžiausią visų laikų su žaislais susijusią aplinkos katastrofą. Laivui „Tokio Express“ esant netoli Jungtinės Karalystės pietvakarių pakrantės, nuo laivo nukrito 62 jūriniai konteineriai – vienas iš jų į vandenyną išmetė beveik 5 milijonus plastikinių „Lego“ detalių.

Netrukus po įvykio, kurį kai kas vadino Didžiuoju Lego išsiliejimu, Kornvalio (JK) paplūdimio lankytojai pradėjo rasti ryškiaspalvių plastikinių „Lego“ detalių. Net ir dabar, praėjus 25 metams po nelaimės, Kornvalio paplūdimiuose vis dar pasirodo daugybė „Lego“.

Atsitiktinai daugelis tų jūroje pamestų „Lego“ detalių buvo jūrinės tematikos. Tarp jų buvo dešimtys tūkstančių aštuonkojų, gelbėjimosi liemenių, akvalangų tankų, nardymo pelekų ir piratų, taip pat antžeminių formų, tokių kaip gėlės, raganų šluotos ir drakonai.

 

Tą lemtingą 1997-ųjų dieną „Lego“ kaladėlės ir daiktai buvo pakrauti į „Tokio Express“ Roterdame, Nyderlanduose, ir iškeliavo į Niujorką. Tačiau, nelaimė smogė maždaug 32 kilometrus nuo vakarinės Kornvalio pakrantės – į laivą trenkėsi banga-žudikė (rogue wave).

Daugelį amžių buvo manoma, kad bangos-žudikės – nepaprastai aukštos ir pavojingos vandenyno bangos, kurios, regis, atsiranda iš niekur – egzistuoja tik jūrų legendose. Tačiau pastaraisiais dešimtmečiais buvo įrodyta, kad šios bangos egzistuoja, nors dėl jų nenuspėjamumo jas sunku sekti ir tirti.

 

Bangos-žudikės susidaro iš susiliejančių bangų; susidaranti vandens siena gali būti kelių dešimčių metrų aukščio bei gali staiga ir netikėtai pakilti iš kitos nei matomų paviršinių bangų krypties.

Banga-žudikė „Tokyo Express“ iš pradžių išsiūbavo 60 laipsnių į vieną pusę, o paskui 40 laipsnių į priešingą pusę. Šių siūbavimų metu laivas pametė 62 jūrinius konteinerius, tarp jų ir gabenantį „Lego“ detales.

 

Laivo krovinio deklaracijoje buvo nurodyta 4 756 940 jūroje pamestų „Lego“ vienetų, iš kurių 3 178 807 buvo pakankamai lengvi, kad galėtų plūduriuoti vandens paviršiuje. 2015 m. BBC pažymėjo daugiau nei 40 Kornvalio paplūdimių vietų, kuriose žmonės pranešė, kad renka „Lego“ kaladėles.

Britų paplūdimio daiktų rinkėja (beachcomber) ir rašytoja Tracey Williams paplūdimyje pradėjo rinkti „Lego“ 1997 m. Pietų Devone, JK, netrukus po laivo avarijos; po daugiau nei dešimtmečio ji įkūrė „Facebook“ grupę „Lego Lost at Sea“, kurioje žmonės dalinosi Didžiosios Britanijos paplūdimiuose rastų „Lego“ nuotraukomis.

Gali praeiti daugybė metų, kol pamestos ir nesurastos „Lego“ detalės suirs. Kai mokslininkai neseniai išanalizavo paplūdimiuose rastų „Lego“ struktūrą, naudodami rentgeno fluorescenciją, jie nustatė, kad gali prireikti iki 1300 metų, kol 1997 m. pamestos „Lego“ visiškai suirs.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()