Susipažinkite: ko gero, šlykščiausia medicininė procedūra pasaulyje (Video)  (5)

Ne paslaptis, kad žarnyne gyvenančios bakterijos turi nepaprastą reikšmę žmogaus organizmo funkcionavimui ir daugeliui jame vykstančių procesų. Šių bakterijų pusiausvyra šiandien vis dažniau sutrikdoma perdėto antibiotikų vartojimo, itin netinkamos mitybos, išorės faktorių ir kt. Tačiau kaip tai ištaisyti?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Išeitis? Fekalijų mikrofloros transplantacija, galinti net išgelbėti paciento gyvybę.

Skaičiuojama, kad bakterijos gali sudaryti iki 60 proc. išmatų masės. Nors fekalijų „transplantacija“ nėra naujiena, tačiau didelį postūmį šiam susidomėjimui kilti lėmė pripažinimas, kad kai kurių virškinimo trakto ligų, tokių kaip Krono ligos, opinio kolito, kolorektalinio vėžio, patogenezėje svarbų vaidmenį atlieka žarnyno bakterijos.

Tinkamai paruošus fekalijų mišinį, atliekama ne per daug sudėtinga (tačiau ir ne pati maloniausia) gastroenterologinė procedūra.

Kaip vyksta fekalijų perkėlimas ir kodėl jis toks svarbus šiandieniam žmogui, pažiūrėkite šiame vaizdo įraše.

Metų pradžioje buvo skelbta, kad Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Gastroenterologijos klinikoje sėkmingai atlikta pirmoji Baltijos šalyse žarnyno mikrobiotos transplantavimo procedūra.

Pirmuoju pacientu tapo 55 metų vyras, sirgęs sunkiu ir užsitęsusiu žarnyno uždegimu. Ligoniui skirti antibiotikai buvo neveiksmingi, nes ligą sukėlusi Clostridium difficile bakterija buvo atspari visiems žinomiems antibakteriniams vaistams.

Žarnyno mikrobiotos transplantavimas iš sveiko žmogaus į kito asmens plonąją žarną yra vienas veiksmingiausių Clostridium difficile infekcijos gydymo būdų. Procedūros metu per zondą, įvestą į plonąjį žarnyną, ligoniui buvo transplantuota specialiai paruošta sveiko žmogaus mikroflora.

Clostridium difficile bakterijos sukeltas žarnyno uždegimas – pseudomembraninis kolitas – diagnozuojamas vis dažniau, nes vartojant antibiotikus žarnyne sutrinka bakterijų pusiausvyra ir išveša pavojingos bakterijos.

Clostridium difficile infekcija gydoma specifiniais antibiotikais, bet pastaruoju metu visame pasaulyje vis dažniau susiduriama su atspariais šios infekcijos štamais. Tada skaičiuota, kad žarnyno mikrobiotos transplantacijos efektyvumas, gydant antibiotikams atsparią Clostridium difficile infekciją, siekia 90–95 proc.

Vienos garsiausių JAV klinikų, Klivlando universitetinio medicinos centro, ekspertai žarnyno mikrofloros transplantavimą pripažino viena iš dešimties pažangiausių 2014 metų medicinos naujovių, skirdami jai šeštąją vietą.


 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(9)
(3)
(6)

Komentarai (5)