Optinė iliuzija, parodanti ar aukštas jūsų intelektas: viskas daug sudėtingiau nei manyta (Video)  (7)

Iš pirmo žvilgsnio tai visiškai paprastas vaizdo įrašas – besisukanti šokėja. Bet iš tiesų tai – optinė iliuzija, galinti atskleisti, ar aukštas jūsų intelektas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-12-22 Optinė iliuzija, parodanti ar aukštas jūsų intelektas: viskas daug sudėtingiau nei manyta (Video)  (7)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iliuzijoje žaidžiama su smegenų gebėjimu suvokti vaizdus. Vieni žmonės šokėją mato besisukančią pagal laikrodžio rodyklę, kiti – prieš, o tretiems šokėja kaitalioja sukimosi kryptį.

Ilgus metus ši iliuzija buvo naudojama tiriant žmogaus intelektą ir tai, kuris jo smegenų pusrutulis dominuoja. Tačiau šiandien ekspertai sako, kad esmė – ne smegenų pusrutuliuose. Dauguma žmonių matys šokėją, besisukančią pagal laikrodžio rodyklę, nes mes paprastai linkę į vaizdus žiūrėti iš viršaus, ne apačios, ir labiau sutelkiame dėmesį į dešiniąją kūno pusę.

Iliuziją 2003 m. sukūrė japonas Nobuyuki Kayahara, ir nemažai metų ji buvo naudojama nustatyti, ar žmoguje dominuoja dešinysis smegenų pusrutulis (kūrybiškasis), ar kairysis (loginis). Manyta, kad žmonės su aukštu intelekto koeficientu gali matyti figūrą besisukančią į abi puses.

Tačiau dabar mokslininkai, dirbantys su optinėmis iliuzijomis, Arthuras Shapiro ir Niko Troje pažvelgė į besisukančią šokėją naujai. Pasak A.Shapiro, priežastys, kodėl mes matome skirtingai besisukančią šokėją, yra kur kas sudėtingesnės. Besisukanti šokėja panaši į kitas statiškas optines iliuzijas, į kurias galima žiūrėti ne vienu būdu – kaip, pavyzdžiui, Neckerio kubo iliuzija.

Kaip ir į besisukančią šokėją, į kubą galima žiūrėti dvejopai priekyje „matyti“ arba viršutinę, arba apatinę plokštumą. Skirtingo matymo priežastis yra ta, kad vaizdai nėra visiškai aiškūs (trūksta kontūrų ar detalių), ir smegenys imasi iniciatyvos užpildyti tai, ko trūksta.

Mokslininkai atskleidė, kad jums visai nereikia būti genijais, kad pamatytumėte šokėją, besisukančią skirtingomis kryptimis. Tiesiog uždenkite viską, išskyrus šokėjos pėdą, liečiančią žemę. Žiūrėkite į tą pėdą ir šešėlį, kai šokėja sukasi.

O tada įsivaizduokite, kad patys judate erdvėje aukštyn ir žemyn. Įsivaizduokite, kad filmuojate šokėją iš apačios – tada pamatysite ją besisukančią prieš laikrodžio rodyklę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(22)
(32)
(-10)

Komentarai (7)