Naujas elektroninių cigarečių tyrimas parodė jų tamsiąją pusę: apie tai nežino daugelis rūkančiųjų  (9)

Mokslininkai iš Jungtinių Valstijų Lawrence‘o Berkeley‘io nacionalinės laboratorijos nustatė, kad elektroninių cigarečių gaminamo garas, įkvepiamas į plaučius, daro ilgalaikį poveikį sveikatai ir trumpina gyvenimo trukmę, skelbia lenta.ru.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip nutinka dėl elektroninių cigarečių garuose esančių toksinų, kurių koncentracija viršija leistinas ribas.

Savo išvadas mokslininkai paskelbė žurnale „Environmental Science & Technology“.

Nors elektroninės cigaretės neišskiria medžiagų, kurios yra būdingos tabako gaminiams, jų garuose esantys cheminiai junginiai yra potencialiai pavojingi žmonių sveikatai.

Vienas iš tokių junginių yra akroleinas (ašarų išsiskyrimą skatinantis chemikalas, pasižymintis aštriu kvapu), kancerogenas formaldehidas bei diacetilas, įkvėpus galintis sukelti plaučių ligų.

Mokslininkai nustatė, kokį kiekį šių medžiagų gali įkvėpti rūkantys elektronines cigaretes, bei šalia jų esantys žmonės.

Jie sumodeliavo kelis scenarijus, kuomet buvo naudojami įvairūs skysčiai elektroninėms cigaretėms, skirtingos tokio tipo cigaretės ir akumuliatoriaus naudojimo režimai.

Be to, jie analizavo ir tai, kiek kartų per dieną žmogus įtraukia elektroninių cigarečių garų.

Pasirodo, vidutinis žmogus, naudodamasis 3,8-4,8 volto elektroninėmis cigaretėmis, per dieną jų garų įtraukia 250 kartų ir įtraukia didesnį už nustatytą normą formaldehido, diacetilo ir kreolino kiekį.

Be to, patalpose, kuriose leidžiama rūkyti elektronines cigaretes, minėtų medžiagų koncentracija taip pat viršijo normą.

Visgi, nepaisant gautų rezultatų, specialistai pabrėžia, kad rūkydami elektronines cigaretes žmonės trumpina gyvenimą mažiau, nei rūkydami įprastas cigaretes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(42)
(13)
(29)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: