Prancūzijoje skelbiama nauja studija, kuri patvirtina COVID-19 vaisto veiksmingumą: ką sako gydytojai ir mokslininkai  ()

Prieštaringai vertinamas prancūzų profesorius, tvirtinantis, kad antimaliarinis preparatas chlorochinas gali padėti įveikti naująjį koronavirusą, pareiškė, kad nauja studija patvirtina šio vaisto veiksmingumą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-04-02 Prancūzijoje skelbiama nauja studija, kuri patvirtina COVID-19 vaisto veiksmingumą: ką sako gydytojai ir mokslininkai  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vis dėlto keli kiti mokslininkai ir kritikai pareiškė abejonių dėl šių išvadų, paskelbtų mikrobiologo Didier Raoult'o, vadovaujančio Marselyje veikiančios ligoninės „La Timone“ užkrečiamųjų ligų departamentui.

Pasak jų, tyrimas nebuvo atliekamas kontroliuojamomis sąlygomis, o studijos rezultatai grindžiami vien „stebėjimais“.

D. Raoult'is, kurio prielaidą palaiko JAV prezidentas Donaldas Trumpas, rašo, kad atlikęs 80 pacientų būklės tyrimą jis daro išvadą, jog keturiems iš penkių gydytų chlorochinu žmonių rezultatai buvo „palankūs“.

Anksčiau šis tyrėjas pranešė, kad kitus 24 pacientus šešias dienas davus hidroksichlorochino ir antibiotiko azitromicino, trys ketvirtadaliai šios grupės narių pasveiko.

Šių tyrimų rezultatai iki šiol nebuvo recenzuoti kitų tyrėjų, taip pat nebuvo paskelbti jokiame medicinos žurnale.

Dėl savo spalvingos asmenybės ir kontroversijų žinomas D. Raoult'is tvirtina, kad Kinijos plaučių ligų specialistas Zhong Nanshanas yra gavęs panašių rezultatų.

Abejotini rezultatai

D. Raoult'o oponentai atkreipė į jo tyrimo metodų trūkumus ir neraminantį preparato šalutinį poveikį.

Su melagienomis medicinos srityje kovojanti mokslininkų grupė „Fakemed“ 68 metų profesoriui negailėjo kritikos.

Kai D. Raoult'is praeitą savaitgalį internetu paskelbė savo naujausias išvadas, Londono universiteto koledžo profesorius Francois Balloux pareiškė, jog per didelio entuziazmo dar nevertėtų demonstruoti.

„Ne – bijau, kad (šis atradimas) nėra „milžiniškas“, – per „Twitter“ parašė jis.

„Tai yra stebimoji studija (t. y., nekontroliuojama), tiriant 80 pacientų, kuriems pasireiškė gana lengvi simptomai. Dauguma pacientų nuo #COVID19 infekcijos pasveiksta – tiek gydant #Hchlorochinu ir #Azitromicinu, tiek be jo“, – pridūrė tyrėjas.

Tos pačios aukštosios mokyklos klinikinių tyrimų padalinio statistikos specialistas Timas Morrisas kritikavo dar griežčiau.

„Jeigu hidroksichlorochinas paaiškės esąs naudingas, labai gaila, kad ši grupė bus giriama kaip didvyriai ir pranašai, užuot patraukus atsakomybėn už dezinformaciją ir savireklamą, kurią jie liejo šiuo kritiniu metu“, – sakoma jo „Twitter“ žinutėje.

Chlorochinas ir hidroksichlorochinas, dažnai pardavinėjami kaip „Plaquenil“ prekinio ženklo vaistai, D. Trumpo buvo giriami kaip „padėtį iš pagrindų keičiantys“ preparatai, bet JAV vyriausybės ekspertai dar nėra įsitikinę jų veiksmingumu. JAV Nacionalinio alergijos ir užkrečiamųjų ligų instituto vadovas Anthony Fauci sakė, kad iki šiol paskelbti pranešimai apie šios terapijos sėkmę buvo „nepagrįsti“.

Jungtinėse Valstijose jau mažiausiai vienas asmuo mirė savarankiškai pavartojęs žmonėms gydyti neskirtos chlorochino atmainos, naudojamos akvariumams valyti.

Nuogąstavimai dėl galimo stygiaus

Anksčiau taip pat buvo reikšta nuogąstavimų, kad ėmus kaupti šių preparatų atsargas, jų gali pristigti pacientams, gydomiems nuo maliarijos, vilkligės ir reumatinio artrito.

Atrinkome geriausius pasiūlymus apsauginėms kaukėms iš Aliexpress ir Gearbest: viskas iš Europos sandėlių, maksimaliai greitas pristatymas į Lietuvą (Ribotas kiekis, labai greitai išperkama)

D. Raoult'o vadovaujamai tyrėjų grupei priklausantis Philippe'as Gautret pripažino, kad minėtas preparatų derinys buvo išbandomas tik duodant jų „pacientams, kuriuos hospitalizavus nepasireiškė sunkūs simptomai“.

„Būtent tokia buvo mūsų strategija – gydyti juos esant šiai stadijai, kad liga nepažengtų iki sunkesnės stadijos“, – naujienų agentūrai AFP aiškino jis.

„Gydytojas gali ir privalo galvoti kaip gydytojas, o ne kaip tyrėjas metodologas“, – D. Raoult'is rašo straipsnyje, paskelbtame Prancūzijos dienraščio „Le Monde“, gindamas savo metodus.

Kaip rodo jo naujausia studija, iš 80 gydytų pacientų 65 būklė pagerėjo, ir jie buvo išrašyti iš ligoninės vidutiniškai po trumpesnio nei penkių dienų laikotarpio. Vienas 74 metų pacientas tebegydomas intensyviosios terapijos priemonėmis, o dar vienas 86 metų pacientas mirė.

Vis dėlto kritikai sako, kad tokie rezultatai yra gana įprastas susirgimo COVID-19 scenarijus.

Dvi Kinijoje atliktos studijos jau parodė, kad „praėjus 10 dienų po simptomų pasireiškimo 90 proc. žmonių, susirgusių vidutinio sunkumo [liga], fiksuojamas kontroliuojamas viruso krūvis“, – AFP sakė epidemiologė Dominique Costagliola, dirbanti Prancūzijos medicinos tyrimų institute „Inserm“.

Faktas, kad šie rezultatai buvo gauti pacientus gydant hidroksichlorochinu, „nepagrindžia jo veiklumo“, pridūrė ji.

Viskas, ką reikia žinoti apie koronovirusą ir jo sukeliamą ligą COVID-19: pagrindiniai simptomai, kaip plinta, kaip naikinti, ką daryti susirgus, kiek laiko būna ant paviršių ir organizme, apsauginės kaukės, dezinfekcija

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()