Užfiksuotas visiškai naujas ir labai pavojingas COVID-19 simptomas: prasideda citokinų audra - kas tai yra ir kuo tai pavojinga  ()

Pirmieji COVID-19 ligos simptomai - karščiavimas, kosulys, čiaudėjimas, pasunkėjęs kvėpavimas. Tačiau viena aviacijos sektoriaus darbuotoja į ligoninę Detroite kreipėsi su kiek kitokiu simptomų rinkiniu. Moteris buvo sutrikusi ir sunkiai rinko mintis. Gydytojams teko tirti jos smegenų būklę ir šie tyrimai atskleidė nerimą keliančius rezultatus.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-04-03 Užfiksuotas visiškai naujas ir labai pavojingas COVID-19 simptomas: prasideda citokinų audra - kas tai yra ir kuo tai pavojinga  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

50 metų moteris į ligoninę atvyko karščiuodama, kosėdama ir būdama visiškai sutrikusi. Tyrimai padėjo diagnozuoti COVID-19 ligą, tačiau medikus neramino keista moters protinė būklė. Šioks toks sumišimas gali būti siejamas su karščiavimu, tačiau pakilusi temperatūra negalėjo paaiškinti moters būklės. Papildomi tyrimai atskleidė, kad moteris kenčia nuo hemoraginės encefalopatijos - reto galvos smegenų funkcijos sutrikimo.

Tarp iki šiol patvirtintų COVID-19 atvejų būta ir tokių, kuomet žmonės patyrė smegenų pažeidimus. Kai kurie žmonės patyrė traukulius, kitu buvo sutrikę. Apie tai, kad COVID-19 gali pažeisti smegenis, buvo pranešę ir kinai. Kita vertus, smegenys gali nukentėti ir kitų infekcijų metu, jei imuninė sistema per karštai reaguoja į virusą. Kai smegenyse kyla vadinamoji citokinų audra, žmogus gali stipriai nukentėti nuo per daug intensyvios savo imuninės sistemos reakcijos.

Citokinų audra vadinama būsena, kuomet smegenų veikla sutrinka dėl per daug intensyvios imuninių ląstelių gamybos ir citokinų pagausėjimo. Gydytojai mano, kad būtent tai įvyko ir šiuo atveju. Moters smegenyse kilusi citokinų audra suardė kraujo-smegenų barjerą, nes citokinai gali sukelti mažų kraujagyslių kraujosruvas. Tai gali įvykti ir sergant gripu, bet tokia komplikacija yra ypatingai reta. Ir COVID-19 atveju ji yra ypač pavojinga.

Nors gripas nėra gydomas vaistais (gydomi tik simptomai) medicina moka su juo tvarkytis. Ir žmonės šia liga serga gana dažnai, todėl organizmas moka pakelti gripo keliamus iššūkius. COVID-19 yra pakankamai nauja liga - visi ja serga pirmą kartą. Citokinų audras galima slopinti, bet tai galima daryti tik slopinant ir imuninę sistemą. Bet jei bus slopinama imuninė sistema, COVID-19 gali sukelti žymius kvėpavimo takų pažeidimus ir mirtį.

Vakar buvo pranešta, kad moters būklė yra sunki. Mokslininkai ragina ruoštis tokių atvejų dažnėjimui. Nors tyrimų vis dar trūksta, panašu, kad smegenų pažeidimai dažnesni tik ligai pažengus. Neurologiniai simptomai negali būti ignoruojami ar praleidžiami pro pirštus - tai ypač aktualu tiems, kurie gydosi namie. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(30)
(5)
(25)

Komentarai ()