Koronavirusas aptiktas ir ant maisto: mokslininkai atsakė, ar jį valgant galima užsikrėsti  ()

Neseniai valdžios pareigūnai pranešė, kad Pietų Kinijoje esančiame Šendženo mieste ištyrus iš Brazilijos atkeliavusių šaldytų vištų sparnelių mėginį ant paviršiaus rastas koronavirusas. Tai naujausias iš keleto pranešimų apie COVID-19 infekciją sukeliančiu patogenu užkrėstus importuotus maisto produktus.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-08-28 Koronavirusas aptiktas ir ant maisto: mokslininkai atsakė, ar jį valgant galima užsikrėsti  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Koronavirusas buvo aptiktas Šendženo Longgang rajone atlikus importuotų šaldytų maisto produktų patikrą, pareiškime nurodė miesto savivaldybė. Pareigūnai neįvardijo vištų sparnelių prekių ženklo, informuoja CNN.

Sveikatos priežiūros organizacijos, įskaitant Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO) ir Jungtinių Amerikos Valstijų Ligų kontrolės ir priežiūros centrus, pareiškė, kad tikimybė užsikrėsti koronavirusu per maistą yra maža.

Šendženo sveikatos priežiūros institucijos nedelsdamos surado ir ištyrė gyventojus, kurie galėjo turėti kontaktą su užkrėstais vištų sparneliais. Žmonių rezultatai buvo neigiami. Visa likusi produkcijos partija buvo izoliuota ir taip pat ištirta, daugiau koronaviruso neaptikta, nurodoma pareiškime.

Dabar valdžios institucijos bando surinkti kitus šio prekių ženklo šaldytus gaminius, kurie jau buvo parduoti, ir dezinfekavo patalpas, kuriose buvo laikomi infekuoti vištų sparneliai.

Brazilijos gyvūninių baltymų asociacija (BGBA) pareiškime sakė, kad analizuoja incidentą, ir pakartojo, jog „nėra mokslinių įrodymų, kad virusas perduodamas per mėsą“.

„Kol kas nėra aišku, kada buvo užkrėstos pakuotės ir ar tai nutiko eksportuojant gaminį“, – pridūrė BGBA.

Brazilijos žemės ūkio ministerija paskelbė pranešimą, kuriame teigiama, kad Kinijos valdžios institucijos jos oficialiai neinformavo apie incidentą. Remiantis Johnso Hopkinso universiteto duomenimis, Brazilijoje užfiksuota per 3,1 mln. koronaviruso atvejų, daugiau jų nustatyta tik Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV).

 

Naujiena apie užkrėstus vištų sparnelius pasirodė kitą dieną po to, kai koronaviruso pėdsakų buvo rasta ant iš Ekvadoro importuotų krevečių pakuočių. Iš dar vienos Pietų Amerikos šalies atkeliavusios krevetės buvo paimtos iš Kinijos rytinėje dalyje esančios Anhujaus provincijos restorano atliekant įprastą patikrinimą, informavo Kinijos valstybinis transliuotojas CCTV.

COVID-19 infekciją sukeliantis koronavirusas buvo rastas ant importuotų jūros gėrybių pakuočių keliuose Kinijos miestuose. Nuo liepos mėnesio nustatyti septyni atvejai, kai naujojo koronaviruso buvo aptikta ant importuotų jūros gėrybių pakuočių įvairiuose šalies regionuose: nuo rytinėje pakrantėje esančios Šandongo provincijos iki Čongčingo vakarinėje dalyje, teigia valstybinė žiniasklaida.

Šie incidentai sukėlė susirūpinimą dėl importuotų maisto produktų saugumo. Kinijos sveikatos priežiūros institucijos ne kartą patarė gyventojams atsargiai pirkti importuotus mėsos ir jūros gėrybių gaminius. Šalies socialiniuose tinkluose kai kurie naudotojai paragino apskritai uždrausti importuoti šaldytas jūros gėrybes.

Nėra perdavimo per maistą įrodymų

PSO teigimu, „mažai tikėtina, kad žmonės gali užsikrėsti COVID-19 per maistą ar maisto pakuotes“. Ligų kontrolės ir prevencijos centrai pažymėjo, kad infekcijos per maisto produktus, pakuotes ar maišelius rizika „yra laikoma labai maža“.

 

Abi organizacijos pabrėžė, jog naujasis koronavirusas daugiausia perduodamas nuo žmogaus žmogui ore esančiais lašeliais, kai užsikrėtęs asmuo kosėja, čiaudi ar kalba. Nors COVID-19 galima užsikrėsti palietus paviršių ar daiktą, įskaitant maistą arba maisto pakuotę, ant kurios yra virusas, ir paskui palietus burną, nosį ar akis, Ligų kontrolės ir prevencijos centrų atstovų nuomone, tai nėra pagrindinis viruso plitimo būdas.

„Šiuo metu nėra įrodymų, kad kvėpavimo takų ligas sukeliantys virusai būtų perduodami per maistą ar maisto pakuotes. Koronavirusai negali daugintis maiste, jiems reikia gyvūno arba žmogaus organizmo“, – aiškino PSO.

Honkongo universiteto kvėpavimo takų ligų ekspertas Davidas Hui Shu-cheongas sakė, kad į Kiniją importuoti maisto produktai, ant kurių buvo rasta koronaviruso pėdsakų, beveik be jokios abejonės buvo užkrėsti pakuojant.

Bet tai nebūtinai reiškia, kad jie yra užkrečiami, pridūrė jis. Gali būti, jog nukleino rūgščių tyrimo metu aptinkama negyvo viruso RNR. Yra žinoma, kad dėl šių likučių nuo koronaviruso pasveikusių pacientų tyrimų rezultatai buvo klaidingai teigiami, pavyzdžiui, Pietų Korėjoje.

 

Kita vertus, jeigu iš ant maisto produktų pakuočių rastų viruso likučių laboratorijoje pavyktų išauginti virusą, tuomet jie yra užkrečiami, paaiškino ekspertas ir priminė, kad naujasis koronavirusas gali išgyventi šaltyje ir atšilęs būti aktyvus.

Didesnė patikra

Liepos mėnesį Kinijos valdžios institucijos padidino importuotų mėsos produktų ir jūros gėrybių patikrą po didžiausiame Pekino didmeninės prekybos maisto produktais turguje kilusio koronaviruso protrūkio.

Tada valstybinė žiniasklaida pranešė, kad virusas buvo aptiktas ant importuotų lašišų pjaustymo lentos, ir iš Kinijos sostinės prekybos centrų lentynų dingo šių žuvų produktai.

Visgi Kinijos ligų kontrolės ir prevencijos centro pareigūnai pamėgino sumažinti kilusį nerimą. „Negalime daryti išvados, kad lašišos yra infekcijos šaltinis, vien todėl, jog naujasis koronavirusas aptiktas ant pardavėjo pjaustymo lentos“, – Centrinei disciplinos inspekcijos komisijai sakė Ligų kontrolės ir prevencijos centro vyriausiasis epidemiologas Wu Zunyou.

Jo teigimu, pjaustymo lentą galėjo užkrėsti infekuotas parduotuvės savininkas, klientai arba kiti maisto produktai. Liepos mėnesį šiaurinėje Kinijos dalyje, Liaoningo provincijoje, esančiame Daliano mieste kilęs naujas koronaviruso protrūkis buvo susietas su įmonė, perdirbančia tiek vietos, tiek importuotas jūros gėrybes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()