„GlaxoSmithKline“ atlikti tyrimai suteikia vilčių atrasti veiksmingus vaistus nuo maliarijos  (0)

Tarptautinė farmacijos kompanija „GlaxoSmithKline“ (GSK) paskelbė naujo tyrimo rezultatus, teikiančius vilčių atrasti vaistus, skirtus gydyti maliariją. Tyrimo rezultatai buvo gauti visus metus tiriant daugiau nei 2 milijonus junginių iš GSK cheminės bibliotekos ir siekiant išsiaiškinti, kurie iš jų galėtų slopinti maliariją sukeliantį parazitą P. falciparum.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kompanija paviešino daugiau nei  13,5 tūkst. junginių, aktyviausiai veikusių  minėtą parazitą, analizę. Šio tyrimo duomenys buvo paskelbti tarptautiniame mokslo žurnale „Nature“.  Tyrimo autoriai įsitikinę, kad šis atradimas galės padėti sukurti naujas strategijas, skirtas kovai su maliarija. „Ši prielaida inspiruos naują svarbią vaistų nuo maliarijos vystymo kryptį“, - teigia David A. Fidock, Kolumbijos universiteto medicinos centro Mikrobiologijos, imunologijos ir infekcinių ligų skyriaus specialistas.

Didžiausią cheminių junginių grupę, kurios maliarijos parazitą slopinantis veikimo mechanizmas yra žinomas, sudaro kinazių inhibitoriai. Tyrimo metu taip pat buvo nustatyti junginiai, kurie galimai slopina procesus, būtinus parazitams išgyventi, žmogaus raudonuosiuose kraujo kūneliuose (eritrocituose). Tai atveria visiškai naujas galimybes kovoti su infekcija – ne bandyti nugalėti patį parazitą, kaip buvo daroma iki šiol, bet stabdyti minėtus procesus raudonuosiuose žmogaus kraujo kūneliuose.

Šiuo metu „GlaxoSmithKline“ (GSK) įgyvendina strategiją, kurios svarbiausi tikslai – padėti aprūpinti vargingiausių šalių gyventojus naujais ir geresniais vaistais bei užkristi kelią jose plintančioms ligoms, viena iš kurių yra maliarija. Siekdama skatinti inovacijas šioje srityje kompanija elektroninėje erdvėje viešai paskelbė minėtus 13,5 tūkst. cheminių junginių, kurie gali būti naudingi kovoje su maliarija. Tai pirmas kartas istorijoje, kai farmacijos kompanija atvirai paskelbia tokį didelį kiekį junginių struktūrų.

Taip pat GSK toliau vysto partnerystės projektus, kuriais siekiama dalintis intelektine nuosavybe, susijusia su tropinėmis ligomis. Prie bendro kompanijos inicijuoto tropinių ligų „žinių fondo“ prisijungė ir pirmoji akademinė įstaiga – viena iš pirmaujančių JAV mokslo institucijų, Masačiusetso technologijos institutas. Taip pat prisidėjo ir pirmoji vyriausybinė agentūra -  Pietų Afrikos inovatyvių technologijų agentūra, kuri, pasinaudodama intelektine nuosavybe ir bendra patirtimi, sieks vystyti naujus vaistus nuo tuberkuliozės ir maliarijos savo regione.   

„Pasauliui desperatiškai reikia naujų vaistų nuo maliarijos. Šie duomenys suteikia mums ir kitiems tyrinėtojams visame pasaulyje informacijos apie naujas kryptis, kuriomis galime sekti. Tikimės, kad ši informacija paskatins tolimesnius šios ligos tyrinėjimus ir kviečiame tyrėjus visame pasaulyje dalintis savo atradimais elektroninėje erdvėje, kad galėtume atvirai bendradarbiauti tarptautiniu mastu, kolektyviškai praplėstume savo žinias ir sukurtume naujus vaistus“, - teigia daktaras Patrick Vallance, GSK Vaistų atradimų padalinio vadovas.

Maliarija yra gyvybei pavojinga liga, sukeliama parazitų, kuriais žmonės užsikrečia įkandus  infekuotiems moskitams. Kas 30 sekundžių pasaulyje nuo maliarijos miršta vaikas. 2009 m. pasaulyje buvo užfiksuota 243 milijonai maliarijos atvejų, kurie nusinešė maždaug vieną milijoną gyvybių – daugiausiai tarp Afrikos vaikų.

„GlaxoSmithKline“ yra viena pirmaujančių pasaulyje farmacijos ir sveikatos priežiūros kompanijų, dirbanti tam, kad žmonės jaustųsi geriau, gyventų ilgiau ir nuveiktų daugiau. Taikydama naujausias technologijas ir mokslinius tyrimus, GSK kuria ir gamina vakcinas bei vaistus kvėpavimo takų, centrinės nervų sistemos, infekcinėms, medžiagų apykaitos ir virškinamojo trakto, onkologinėms, urologinėms, širdies ir kraujagyslių, dermatologinėms ligoms gydyti.

„GlaxoSmithKline Lietuva“ padalinys veikia nuo 1993 m. ir rūpinasi naujų produktų registravimu bei naudojimu medicinos praktikoje. Šiuo metu Lietuvoje registruoti 196 GSK vaistai. Kompanijoje dirba daugiau nei 130 medicinos, farmacijos, chemijos, ekonomikos, finansų, logistikos ir rinkodaros specialistų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: