„Kaspersky Lab.“: su Velykomis ateina ir brukalų bei kitų pavojų banga  (0)

Pasaulinė antivirusinės programinės įrangos kompiuteriams ir mobiliesiems telefonams gamintoja „Kaspersky Lab.“ perspėja, kad pavasario ir kitų didžiųjų metų švenčių periodu interneto vartotojai turėtų būti atidesni ir įtariau vertinti el. paštu, per socialinius tinklus ar mobiliuoju telefonu gaunamus pasiūlymus. Mat šventiniu šurmuliu siekia pasinaudoti ir vartotojų sąskaita pasipelnyti interneto nusikaltėliai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skaičiuojama, kad per Velykas nepageidaujamų laiškų kiekis išauga apie 10-15 procentų. „Interneto sukčių aktyvumo laikotarpis prasideda likus savaitei iki Velykų ir tęsiasi dar 2 savaites po jų. Prisidengdami neva specialiais pasiūlymais, gražiomis sveikinimo atvirutėmis, įdomiais vaizdo įrašais, sukčiai vilioja vartotojus ir nori, kad šie prarastų budrumą bei paspaustų nesaugią nuorodą ar atskleistų konfidencialius duomenis. Patiklesnis vartotojas neatsargiu poelgiu gali pakenkti kompiuteriui, prarasti asmeninę informaciją ar patirti finansinių nuostolių“, – aiškino „Kaspersky Lab.“ programinės įrangos platintojos Lietuvoje bendrovės „Atviros informacinės sistemos“ saugumo ekspertas Andrius Šaveiko.

Kaspersky Lab.“ pateikia 7 patarimus vartotojams, kaip išlikti saugesniems nuo įvairių interneto erdvėje sklindančių pavojų, kurie suaktyvėja didžiųjų metų švenčių periodu:

  1. Netikėkite brukalių siunčiamais Velykiniais pasiūlymais. Gavote laišką, kad Velykinėje loterijoje laimėjote 50 tūkst. JAV dolerių, arba kad per šias Velykas galite padėti Nigerijos vaikams išpildyti jų svajones? Tokie stebuklai vyksta tik filmuose, tad greičiausiai Jus bando suvilioti interneto sukčiai. Nedvejodami ištrinkite tokį laišką.

  1. Neatidarykite nepažįstamų atsiųstų nuorodų. Labai dažnai interneto nusikaltėliai siekia privilioti vartotoją į nesaugų tinklalapį ir užkrėsti vartotojo kompiuterį kenkėju. Tai gali būti nuoroda, pavyzdžiui, į neva tai Velykinį sveikinimą. Kartais tokių nesaugių kvietimų/nuorodų galite gauti ir iš draugų, kurie užsikrečia kenkėju – už juos tokius kvietimus išsiunčia patys interneto sukčiai.

  1. Neatskleiskite savo duomenų mažai žinomose svetainėse. Menkai girdėtose svetainėse geriau nepateikinėkite savo kreditinės kortelės duomenų, kad ir koks viliojantis šventini pasiūlymas bebūtų. Informacijos apie įtartinas svetaines galite paieškoti internete – nukentėję vartotojai greitai pasidalina savo patirtimi.

  1. Nedalyvaukite įtartinose interneto loterijose. Interneto nusikaltėliai dažnai vilioja vartotojus žadėdami kalnus pinigų – kaip taisyklė, Velykų ir Kalėdų „aukso puodai“ būna didžiausi. Tiesa – tuo pačiu metu jie ir nerealūs, tad kad ir kaip norėtųsi greitai tapti milijonieriumi, būkite budrūs, nes galite ne tik nepralobti, bet dar ir prarasti turimus pinigus.

  1. Naudokite legalią antivirusinę programinę įrangą. Ji apsaugos nuo 99 proc. visų internete siaučiančių pavojų, brukalų, virusų ir kitų kenkėjų. Įsitikinkite, kad antivirusinė programa būtų nuolat atnaujinama. Taip pat patartina reguliariai atnaujinti ir naudojamą interneto naršyklę bei priimti kompiuterio programinės įrangos atnaujinimus – naujausios versijos paprastai pasižymi didesniu saugumu.

  1. Gavę pranešimą iš socialinio tinklo – patikrinkite ar tai ne automatinis laiškas iš apkrėsto kompiuterio. Interneto nusikaltėliai mėgsta apsimesti tais, kuriais iš tiesų nėra. Daugybė vartotojų šiandien gauna apkrėstus laiškus iš neva tai „Facebook“, „YouTube“ ar kitų socialinių tinklų. Tokiuose laiškuose būna nesaugių nuorodų. Labai dažnai nesaugios nuorodos yra susiejamos su konkrečiomis šventėmis arba svarbiais visuomenei įvykiais – daug tokių laiškų sklido po legendinio pop dainininko Michaelo Jacksono mirties, po neseniai įvykusios Japonijos tragedijos.

  1. Nuolat keiskite naudojamus slaptažodžius. Kuomet kompiuteris užkrečiamas virusu, jis surenka informaciją ir gali pasinaudoti Jūsų slaptažodžiu tam, kad toliau platintų kenkėją. Todėl būsite saugesni, jeigu skirtingose svetainėse naudosite skirtingus slaptažodžius ir juos nuolat keisite.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: