Dirbtinis intelektas kibernetiniame saugume  ()

Visai neseniai apie dirbtinį intelektą sužindodavome iš knygų ar filmų, šiandien situacija gerokai pasikeitė. Dirbtinis intelektas įaugo į mūsų gyvenimą ir pasidarė neatskiriamas nuo mūsų, dar keletas dešimtmečių ir jis pakeis daugybės srities specialistus. Kaip pagalbininkas ir kartu kaip kenkėjas DI vystosi nenusakomu greičiu, kasdien jis tampa vis tobulesne superintelektualia sistema.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dirbtinio intelekto vystymo algoritmo neįmanoma nuspėti, jo dirbtiniai neuronų junginiai gali atverti nesuprantamu žmogaus protui sprendimų deriniu. Atverti kitokį supratimą apie aplinką ir gyvybę. Jo sprendimus gali nuspėti tik tokia kaip jis arba aukštesnio lygio mašina. Kartu tai gali padėti priimant sudėtingus sprendimus. Pavyzdžiui, žmonės, kurdami ir priimdami politinius, teisinius įstatymus negali detaliai išanalizuoti visų įmanomų įstatymo padarinių. DI gali pritaikyti istatymus savo tikslams pasiekti, visais įmanomais būdais surasti geriausią išeitį ir sprendimą 

Kibernetika labai glaudžiai susijusi su dirbtinio intelekto vystymusi, šiai dienai kibernetiniame saugume naudojamas dirbtinis intelektas sprendžia daugybę saugumo klausimų, taikant DI saugomi valstybės prioritetai. 

Socialiniai ir kiti tinklai, naudodami DI algoritmus, paveikia žmogaus pasąmonę, jie analizuoja ir kaupia duomenis apie kiekvieno žmogaus pomėgius, vaizdus, garsus, judesius ir netgi kvapus, taip darydami įtaką žmogaus pasirinkimui. 

Kadangi pagrindinis dėmesys skiriamas nacionalinio saugumo klausimams, svarbiausiais veikėjais laikomi valstybės tarnautojai kurie net gali nežinoti apie tai, kad jie yra atakuojami dirbtinio intelekto sistemų algoritmų siekiant paveikti jų sprendimus. Kibernetinio saugumo kontekste dirbtinio intelekto sukauptos informacijos kiekis gali kibernetinei atakai atkurti tokį mąsto lygį, kokio anksčiau niekada nebuvo. 

 

Siekiant apsisaugoti nuo dirbtinio intelekto sukurtų ir kuriamu grėsmių labai svarbu diegti kibernetinio saugumo dirbtinio intelekto sistemų naujausius apsaugos modelius. Dirbtinio intelekto kibernetinis saugumas gali būti vadinamas skaitmeninės organizacijos imunine sistema, panašiai kaip žmogaus antikūnai atakuojančia svetimus kūnus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Janas Murlinas
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: