UAB „Minatech”. Vaistai į organizmą pateks per odą  (0)

Didžioji medikamentų dalis šiuo metu į žmogaus organizmą yra pateikiama oraliniu būdu. Toks vaistų pristatymo būdas nereikalauja medicininio personalo dalyvavimo, yra patogus pacientui, nekelia skausmo ir iš esmės yra efektyvus daugeliu atvejų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vis dėlto toks medikamentų pristatymo būdas turi ir daug trūkumų. Hepatinis metabolizmas (kepenų fermentų veikla) sumažina oraliniu būdu priimamų medicininių agentų efektyvumą kai kuriais atvejais iki 90%. Dėl to didžioji konkrečių medikamentų dalis gali niekuomet nepasiekti reikalingos kūno dalies.

Šią problema siekiama spręsti pristatant vaistus įvairiais būdais. Vaistams per odą perduoti yra du vaistų pristatymo metodai: jontoforezė (jonizuotus vaistus per audinius transportuoja elektros srovė) ir ultragarsas. Šiuo metu tik vienas vaistas, lidokainas (naudojamas vietiniam nuskausminimui), yra sėkmingai pristatomas jontoforezės būdu.

Farmacijos pramonė deda daug pastangų panaudoti jontoforezę ir kitiems medikamentams. Nors šis būdas yra lėtas, jis turi potencialą padidinti medikamentų, pristatomų per odą, kiekį. Be to, jontoforezė leidžia efektyviau valdyti vaistų pristatymą, nei tai įmanoma pasyvios difuzijos atveju.

Palyginus neseniai beadatinėms injekcijoms yra pradėtas naudoti ultragarsas. Ultragarsiniai vaistų pristatymo per odą įtaisai dažniausiai yra skirti pagreitinti vaistų įsiskverbimą per didesnius odos plotus. Ultragarsinės injekcijos pagal savo pobūdį taip pat gali būti labai įvairios. Be klasikinės, kada vaistų prasiskverbimo simuliavimui naudojamas vienas ultragarsinio dažnio diapazonas, gali būti naudojami ir papildomi ultragarso dažniai kai vienas iš ultragarsinio keitiklio dažnių atlieka sužadinantį vaidmenį, atverdamas, odos poras, o kitas pumpuoja vaistus.

UAB „Minatech” įvykdė pagal Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų priemonę „Idėja LT” finansuotą projektą, kurio metu buvo parengta vaistų pristatymui per odą skirtos mikro elektromechaninės sistemos techninė galimybių studija.

„Minatech“ ultragarsinis 12 mm diametro keitiklis virpėdamas per koncentratorių, kuriame yra 50-100 μm diametro purkštuko skylės, tiesiogiai perduoda kinetinę energiją vaistų molekulėms ir jos dėl įgauto pagreičio difunduoja per odą. Veikiami atlaisvintos mechaninės energijos vaistai yra išstumiami dideliu >150m/s greičiu per mikro-purkštuko angą.

Dėl minimalių vaistų srovės matmenų ir nedidelio injekcijos laiko pacientas praktiškai nejaus skausmo, o kartu ir diskomforto, kas yra aktualu kai injekcijos skiriamos vaikams ar padidinto jautrumo pacientams. Toks injekcijų atlikimo būdas yra patogus aplinkoje, kur nėra kvalifikuoto personalo . Plačiam naudojimui skirti beadatiniai švirkštai dėl savo paprastumo, galės būti naudojami ir nekvalifikuotų asmenų. Metodas labai patogus kai yra reikalinga daryti periodines injekcijas pačiam sau ar kuriam nors iš artimų žmonių. Jauriems pacientams nereikia nugalėti adatos ir neišvengiamo skausmo baimės prieš injekcijos atlikimą.

ES struktūrinių fondų priemonės „Idėja LT“ projekte „Vaistų pristatymui per odą skirtos mikro elektromechaninės sistemos sukūrimo techninė galimybių studija“ taip pat dalyvavo VšĮ Panevėžio mechatronikos centro, Kauno technologijos universiteto mokslininkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: