DMC-9088A - patogus sprendimas klausytis MP3 formato muziką automobilyje naudojant gamyklinę auto magnetolą  (2)

Kaip atkurti MP3 muziką auto magnetoloje kuri šio formato nepalaiko? Kaip prijungti iPOD grotuvą prie gamyklinės auto magnetolos? Ar yra patogi ir nebrangi BlueTooth „laisvų rankų“ įranga prijungiama prie gamyklinės auto magnetolos? Į visus šiuos klausimus mes ir pasistengsime atsakyti šiame straipsnyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

MP3 failų formatas – tai, apie ką pirmiausia pagalvojame garso takelio atkūrimui. Šis formatas yra naudojamas visur: mobiliuosiuose telefonuose, kompiuteriuose, nešiojamuose MP3 grotuvuose, internete ir t.t. Dažnam vartotojui kyla noras MP3 naudoti ir automobilyje, tačiau tai nėra taip paprasta. Naujausiuose automobilių modeliuose MP3 failų atkūrimas paprastai jau yra numatytas, tačiau ką daryti šiek tiek senesnių automobilių savininkams? Magnetola jau yra įdiegta į centrinį skydelį ir jos pakeitimas į MP3 failus atkuriantį grotuvą yra arba neįmanomas (pvz. jei magnetolos funkcionavimas yra susietas su į automobilio skydelį įdiegtu LCD displėjumi arba su automobilio kompiuteriu) arba beprotiškai brangus. Geriausiu atveju automagnetola „skaito“ audio CD kompaktus, tačiau į vieną kompaktinį diską telpa tik iki 20 kūrinių, be to, kompaktai dažnai užstringa važiuojant nelygiu keliu. Jautrumas nelygiam keliui niekur nedingsta net ir tuomet, kai automagnetola atkuria MP3 failus, tačiau priima tik CD kompaktinius diskus, be to naujų kūrinių papildymas yra susietas su papildoma CD disko įrašymo procedūra. Taigi, kaip išspręsti visas šias problemas vienu būdu? Išeitis yra! Tai DMC (Digital Media Changer) – skaitmeninis medijos failų kaupiklis. Iš esmės tai CD diskų keitiklio (changer) „emuliatorius“, atkuriantis MP3 formato garso failus. DMC-9088A privalumai:
  • Atkuria MP3 formato garso failus iš prijungtos USB laikmenos, išorinio USB standaus duomenų kaupiklio, Secure Digital (SD) laikmenos arba iš prie įdiegtos AUX IN jungties prijungto išorinio šaltinio. DMC palaiko iki 990 vienoje laikmenoje esančių МР3 failų atpažinimą (iki 8 gigabaitų).
  • AUX IN jungtis ženkliai palengvina išorinės įrangos pajungimą (pvz. DVD, DIVX, TV-TUNER) ypač tuomet, jei atkuriant vaizdo signalą planuojama naudoti į automobilio skydelį įdiegtą spalvotą ekraną (pvz LEXUS automobilyje). Kitu atveju tektų papildomai mokėti už tokios jungties įdiegimą. Naudojant DMC - AUX IN jungtis ir MP3 failų grotuvas yra tame pačiame įrenginyje.
  • Garso signalas į automobilio magnetolą yra perduodamas laidu, todėl nėra jokių papildomų duomenų perdavimo trukdžių, kokie galėtų būti naudojant FM garso siųstuvą (FM transmitter).
  • Naujų MP3 failų įdiegimas naudojant USB „raktą“ paprastesnis nei įrašant juos į kompaktinius diskus.
  • Melodijų atkūrimas valdomas standartiniais magnetolos klavišais ant automobilio skydelio ir/arba ant vairo.
  • Užrakinus ir vėl atrakinus automobilio užvedimo spynelę arba po magnetolos išjungimo/įjungimo procedūros, failų atkūrimas bus tęsiamas nuo tos vietos, kurioje jis buvo nutrauktas.
  • Atkuriamo failo numeris ir grojimo laikas yra atvaizduojamas magnetolos displėjuje.
  • Įranga nereikalauja papildomo maitinimo šaltinio.
  • Atkuriamo garso kokybė ženkliai geresnė nei įdiegto CD grotuvo. USB-keitiklyje įdiegtas naujausios kartos procesorius palaiko iki 320Kbit/s „kokybės“ MP3 failų atkūrimą.
  • Galimas mobiliųjų telefonų pakrovimas panaudojant įdiegtą USB jungtį.
  • Pats prietaisas yra slepiamas po skydeliu, todėl yra saugesnis galimos vagystės atveju. Patogioje vietoje yra paliekamas tik USB „rakto“ ilgintuvo lizdas (peleninė, monetų dėžutė ir pan.).
  • Palaikoma RPT (Repeat – nenutrūkstamas melodijų atkūrimas) funkcija.
  • Palaikoma RDM (Random – atsitiktinės melodijos pasirinkimo) funkcija.
Muzikinio USB-keitiklio veikimo principas: Automobilio magnetola „atpažins“ įrenginį kaip CD diskų keitiklį. Flash laikmenoje (galima naudoti USB Flash arba SD Flash korteles) galima sukurti iki 98 katalogų. Pagrindinis katalogas bus atvaizduojamas kaip pirmas CD diskas keitiklyje, visi kiti bus atvaizduojami kaip sekantys CD diskai ir jiems bus priskiriamas atitinkamas skaičius, pagal pavadinimą išdėstant juos abėcėlės tvarka. Į kiekvieną katalogą galima patalpinti iki 99 MP3 failų. Nedidele prietaiso kaina: nuo 299 Lt. (kaina priklauso nuo automobilio modelio). Daugiau informacijos ir aprašymą rasite čia: http://www.eastmedia.lt/lt/car_media_adapters/dmc_9088a/ DMC-9088A – puikus įrenginys, tačiau ką daryti tiems, kurie jau turi iPOD grotuvą ir nori klausytis jame esančių MP3 failų ir/ arba nori turėti laisvųjų rankų (Bluetooth) įrangą? Šiam tikslui yra sukurtas MC-8088B. Kaip ir DMC kaupiklis, MC-8088B taip pat yra prijungiamas naudojant gamyklinės automagnetolos galinėje panelėje esančią CD diskų keitiklio prijungimo jungtį. Taigi, visos šio įrenginio įdiegimo instrukcijos sutampa su DMC kaupiklio (papildomas veiksnys - yra mikrofono įdiegimas) įrengimu. Funkcionalumas: iPOD grotuvų naudotojams bus džiugu sužinoti, kad MC-8088B suteikia galimybę ne tik atkurti iPOD grotuve esančius MP3 failus, bet ir visas jo valdymas yra atliekamas naudojant standartinius magnetolos klavišus, esančius ant automobilio panelės ir/arba ant vairo. Be to, tuo pat metu MC-8088B vykdys iPOD grotuvo akumuliatoriaus įkrovimą (5V). Perjungus magnetolos signalo šaltinį į radijo imuvą, kasetės ar kompaktinio disko atkūrimą, tuo metu atkuriama iPOD esanti melodija sustos iki to momento, kol iPOD grotuvas vėl nebus pasirinktas kaip garso signalo šaltinis.

Labai svarbi ir patogi yra įdiegta BlueTooth laisvų rankų funkcija. Visada norisi atsiliepti į skambantį mobiliojo telefono skambutį, nepriklausomai nuo to, kad jis skamba mums vairuojant automobilį. Suprantama, kad laikyti telefoną rankoje ir kalbėti yra labai nesaugu, be to tai gali būti ir finansiškai skausminga (baudos atžvilgiu). 

Galima naudoti laidinę portatyvinę laisvų rankų įrangą (ausinę su mikrofonu), tačiau dažnam greitai pasibaigia kantrybė: laidas nuolat painiojasi, o jei netyčiomis laidu užsikabinsite už kokios iškišos (greičių dėžės svirties, automobilių durų spynos, durų rankenėlės ir t.t.), būsite labai nemaloniai „patrauktas už ausies“.

Yra kitas variantas – portatyvinė Bluetooth įranga, tačiau ir čia ne viskas taip paprasta. Pakankamai patogi (fiziologine ir naudojimosi prasme) – kainuos brangiai, be to iškyla nuolat „nusėdusio“ akumuliatoriaus problema, kuomet reikia įkrauti ne tik mobilųjį telefoną bet ir Bluetooth prietaisą.

Yra ir trečias variantas – jau įdiegta į telefoną laisvų rankų sistema, tačiau dažniausiai pasitaiko taip: arba Jūs puikiai girdite oponentą, o jis Jus „kaip iš kibiro“, arba atvirkščiai, o kartais „kibiriniai pokalbiai“ vyksta net ir abiems pusėms. Be to, visais aukščiau išvardintais atvejais, Jūs pats turėsite išjungti magnetolos garsą, tam kad pavyktų pasikalbėti telefonu.

Vienintelis variantas išspendžiantis šias problemas su visais galimais nepatogumais – įmontuota Bluetooth laisvųjų rankų sistema. Tam, kad ji pilnavertiškai atliktų savo funkcijas (įskaitant priimamo garso išvedimą į automobilio akustinę sistemą ir tuo metu grojamos melodijos laikiną garso išjungimą), būtinas jos prijungimas prie automobilio magnetolos. Kuo šis procesas yra lengvesnis, tuo pigesnis įrangos montavimas. Įsigijus MC-8088B įrangą, sumontuoti ją gali pats naudotojas.

Į MC-8088B įrangos komplektą įeina ir išorinis mikrofonas. Nedidele prietaiso kaina: nuo 359 Lt. (kaina priklauso nuo automobilio modelio).

Daugiau informacijos ir aprašymą rasite čia: http://www.eastmedia.lt/lt/car_media_adapters/audi/mcosta_mc-8088b_vw01vw03/

Straipsnį parengė: www.eastmedia.lt.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(4)
(-4)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: