Lietuvos architektams – tarptautinis pripažinimas  (0)

Neseniai Astanoje (Kazachstanas) vyko tarptautinis 7 objektų konkursas,kuriame dalyvavo šeši projektai iš Lietuvos, net keturi iš jų pelnė prizines vietas. Tarp nugalėtojų – architektūros studijos bei Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Urbanistinės analizės mokslo laboratorija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

VGTU Architektūros fakulteto prodekanas, architektas Liutauras Nekrošius teigia, kad Astana viena reikšmingiausių šiuolaikinės architektūros arenų. „Tai, kad Lietuvos architektai tapo kazachų sostinėje surengtų tarptautinių konkursų laureatais ar nugalėtojais, rodo jų kūrybos tarptautinį pripažinimą. Faktas, kad net trijų iš keturių kūrybinių kolektyvų branduolį sudaro VGTU Architektūros fakulteto dėstytojai ir absolventai, neabejotinai, labai svarbus šios architektų kalvės įvertinimas“, - teigia A. Nekrošius.

Naujai kuriama, ekonominės krizės pernelyg nesukrėsta, Kazachstano sostinė demonstruoja plačius užmojus: pagal 1998 m. Japonijos architekto K.Kurokavos parengtą planą mieste ketinama statyti naujus gyvenamuosius, mišrios paskirties kvartalus, greta MaiBalyk upės išvystyti rekreacinę funkciją, o miesto centrą prisodrinti administraciniais ir kultūriniais objektais. Svarbiems objektams projektuoti buvo pakviesti žymūs architektai, tokie kaip K.Kurokava bei N.Fosteris.

7 naujiems Astanos objektams  (2 multifunkciniams kvartalams, rekreacinei teritorijai, Rusų dramos teatrui, Kazachų istorijos muziejui, Kazachų dramos teatrui, Moksleivių kūrybos rūmams) projektuoti kazachai taip pat nusprendė kviesti architektus iš užsienio. Buvo suorganizuoti 7 architektūriniai ir urbanistiniai konkursai. Jiems architektų komandos iš Italijos, Rusijos, Lietuvos, Olandijos, Belgijos, Japonijos, Ukrainos, Armėnijos, Kirgizijos ir Turkijos pateikė 83 darbus (iš kurių 29 - užsakomieji).

Pirmąsias vietas pelnė „JAD”+ „Architektūros linija“ už Kazachų dramos teatro projektą bei  “Trys A.M.” ir G.Klimavičiaus projektavimo firma „SUTI“ už Rusų dramos teatro projektą. Už rekreacijos centro - parko prie MaiBalyk upės Astanoje projektą III vieta buvo skirta architektų grupei: S.Kuncevičiui , M.Dagiui, L.Kuncevičienei, Ž.Gudeliui, A.Kuncevičiūtei ir V.Jurgaitienei. Paskatinamąją premiją laimėjo VGTU Urbanistinės analizės mokslo laboratorija kartu su studija "EGL" už Gastello gatvės teritorijos urbanistinės koncepcijos skurimą.

Vertinimo komisiją sudarė Astanos meras, Astanos vyr. architektas, savivaldybės projektavimo įmonės “GenPlan Astana” vadovai, architektai H.Bin Kasturi (Malaizija), G.Tagliaventi (Italija), J.P.Platonov (Tarptautinės architektūros akademijos Maskvos skyriaus vadovas).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: