4G internetas populiarėja, prognozuojama dar didesnė plėtra  (0)

Remiantis LR Ryšių reguliavimo tarnybos paskelbtais elektroninių ryšių rinkos ir AB Lietuvos radijo ir televizijos centro (Telecentro) duomenimis, 2010 m. pirmąjį ketvirtį Lietuvoje 35 proc. naujų mobiliojo interneto vartotojų, besijungiančių kompiuteriais, pasirinko 4G internetą MEZON.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ketvirtos kartos mobiliojo ryšio „WiMAX“ tinkle veikiantį internetą MEZON užsisakė kas penktas naujas interneto (ir fiksuoto, ir mobilaus ryšio) vartotojas. Specialistai teigia, kad ateityje mobiliojo 4G interneto MEZON populiarumas dar didės. „Ateitis priklauso pažangiosioms mobiliojo ryšio technologijoms, o naudojant „WiMAX“ technologiją mobilusis internetas tapo itin spartus ir visavertis – juo galima naudotis ir namuose, ir keliaujant, ir asmeninėms, ir verslo reikmėms. Esu įsitikinęs, kad MEZON interneto vartotojų būrys tik didės“, – sako Telecentro „WiMAX“ projekto vadovas Mindaugas Kuprys.

Jo teigimu, 4G interneto MEZON populiarumo augimą lems ne tik didėjantis vartotojų poreikis internetu naudotis visada, kai tik prireikia, ir poreikis mobiliuoju ryšiu siųsti didelius duomenų srautus, bet ir numatyta tolesnė „WiMAX“ ryšio tinklo plėtra. Šiuo metu 4G internetas MEZON veikia 44 Lietuvos miestuose ir gyvenvietėse, paslauga prieinama 50-čiai proc. visų šalies gyventojų. Vasarą Telecentras pradės dar vieną „WiMAX“ tinklo plėtros etapą. Artimiausiu metu 4G interneto MEZON paslaugas planuojama pradėti teikti Druskininkuose, Ignalinoje, Kaišiadoryse, Kėdainiuose, Molėtuose, Pasvalyje, Trakuose, Visagine ir kitur.

Pasak Mindaugo Kuprio, „WiMAX“ technologijos sukūrimas lėmė revoliucinį šuolį telekomunikacijų srityje, o Telecentras Lietuvos gyventojams suteikė galimybę ne tik pirmiesiems Europos Sąjungoje, bet ir vieniems pirmųjų pasaulyje pradėti naudotis ketvirtos kartos mobiliuoju internetu. Telecentras šiuo metu yra vienintelis mobilaus 4G ryšio operatorius Lietuvoje ir teikia sparčiausio mobiliojo interneto paslaugas rinkoje. Be to, MEZON interneto klientams sudarytos išskirtinės sąlygos siųsti neribojamus duomenų srautus.

„Nereikėtų pamiršti, kad ryšio sparta – tai ne tik technologinis, bet ir reguliavimo dalykas. Realiai pasiekti itin dideles greitaveikas galima tik naudojant plačius dažnių kanalus, tam reikia didelių resursų. Telecentras turi galimybę užtikrinti iki 40 Mb/s talpą viename MEZON interneto bazinės stoties sektoriuje, ši talpa yra penkis kartus didesnė nei teikiama viename sektoriuje 3G ryšiu“, – sako Mindaugas Kuprys. Jis pabrėžia, kad pažangiausia mobiliojo ryšio technologija „WiMAX“ Lietuvos vartotojams prieinama už konkurencingą kainą ir kad „WiMAX“ galimybės toli gražu dar nėra išsemtos. „MEZON interneto klientams ateityje pasiūlysime ne tik tankesnį tinklą, bet ir dar spartesnį ryšį. Demonstruojant mobiliojo „WiMAX“ ryšio galimybes pasiekiamas net 3,5 Gb/s siuntimo greitis, perduodamos net 42 didelės raiškos vaizdo transliacijos vienu metu“, – pasakoja Mindaugas Kuprys.

Anot jo, labai svarbu, kad „WiMAX“ technologija yra standartizuota, todėl lengvai pritaikoma ir modernizuojama. Be to, jos kūrėjai jau ruošiasi atnaujinto standarto patvirtinimui. Dar pažangesnį „WiMAX“ standartą IEEE 802.16m komercinėms paslaugoms planuojama pradėti naudoti 2011 – 2012 metais. „WiMAX“ ryšio tinklai jau yra įdiegti 147 pasaulio šalyse, mobiliuoju 4G ryšiu gali naudotis daugiau nei 620 mln. planetos gyventojų, iš jų – 115 mln. Europos šalių gyventojų. Pasaulinis „WiMAX“ forumas prognozuoja, kad 2010 metų pabaigoje 4G ryšys „WiMAX“ bus prieinamas 800 mln. planetos gyventojų, o 2011 metų pabaigoje – vienam milijardui. Telecentras pasauliniame „WiMAX“ forume dalyvauja nuo 2004 m., 4G mobiliojo interneto MEZON paslaugas pradėjo teikti Vilniuje 2009 m. kovą. Praėjusiais metais 4G internetas MEZON buvo apdovanotas „Inovatyvaus produkto“ prizu. Daugiau informacijos: www.mezon.lt .

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)