Sėkmingai išbandytas 30 metrų ilgio miškavežis (Video)  (1)

Projektas „One More Pile“ Šiaurės Švedijoje įgyvendinamas jau dvejus metus. Įgyvendinant šį projektą ieškoma būdų racionalizuoti medienos gabenimą. Dėmesio centre – 30 metrų ilgio ir 66 tonų naudingosios apkrovos „Volvo“ miškavežis. Naujausios ataskaitos duomenimis, jei būtų leista eksploatuoti tokius autotraukinius medienos gabenimui, degalų sąnaudas pavyktų sumažinti net 20 proc.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiaurės Švedijos Everkalikso vietovėje žemę dengia storas sniego sluoksnis. Lauke – geliantis šaltis. Sanna Brännholm stebi, kaip kraunamas krovinys į ilgiausią Europoje miškavežį, kuris naudojamas atliekant suplanuotas gabenimo užduotis. Ji žvelgia aukštyn į didžiules medienos rietuves. „Prieš pradėdama vairuoti šį miškavežį šiek tiek nervinausi. Bet dabar jį vairuoju jau 20 kartą ir visiškai pripratau,“ – sako ji prieš įlipdama į „Globetrotter“ kabiną ir užvesdama 90 tonų sveriantį sunkvežimį.

Šis sunkvežimis eksploatuojamas pagal projektą „One More Pile“, kurio tikslas - rasti būdų, kaip racionalizuoti medienos gabenimą. Projekte bendradarbiauja įvairūs Švedijos medienos pramonės atstovai. Jo koordinatorius – „Volvo Trucks“. „Svarbiausia tai, kad „Volvo“ sukūrė visą technologiją ir bendrą autotraukinio koncepciją. Priekabos modulinę sistemą sudaro vežimėlis, jungiamoji puspriekabė ir paprasta puspriekabė, taigi yra daugybė galimų derinių,“ – paaiškina „Volvo Trucks“ projektų vadovė Lena Larsson.

Kelyje S. Brännholm pamojuoja priešais atvažiuojančio miškavežio vairuotojui. Odometras prietaisų skyde rodo, kad nuvažiuotas 544 286 km kelias. Taigi šiuo „Volvo FH16“ sunkvežimiu su 660 AG darbinio tūrio varikliu atlikta iš tiesų daug darbo. 2011 m. sausio 1 d. sukako lygiai du metai nuo jo eksploatavimo pradžios. Per šį laiką  miškavežiu nugabenta daugiau kaip 100 tūkst. tonų medienos tarp Everkalikso ir Munksundo vietovių. Jį vairavo net šeši vairuotojai. Visi jie yra patenkinti miškavežio savybėmis.

„Kabina labai patogi, o vairuojamas jis taip pat kaip ir bet kuris kitas sunkvežimis, – sako Sanna Brännholm prieš pradėdama kilti į šlaitą. – Vairuojant svarbu kruopščiai planuoti ir šiek tiek padidinti greitį prieš įkalnes.“ Šio projekto eiga atidžiai stebima kitose šalyse - Suomijoje, Australijoje, Kanadoje, JAV ir Rusijoje, kuriose medienos pramonė yra labai svarbi ūkio šaka.


Vienas iš projekto partnerių yra Švedijos miškininkystės tyrimų institutas. Sausio 13 d. institutas paskelbė ataskaitą, kurioje rėmėsi atlikto bandymo vidurio ataskaitos duomenimis. Joje pateikiama, kad bandomo autotraukinio naudingoji apkrova yra 50 proc. didesnė ir vienai krovinio tonai sunaudojama 20 proc. mažiau degalų nei vairuojant Švedijoje įprastą 24 metrų ilgio miškavežį. Taigi ne tik sumažinamos gabenimo išlaidos, bet ir 20 proc. sumažėja anglies dvideginio emisija, tenkanti vienai medienos tonai.

„Šie duomenys beveik visiškai sutampa su mūsų skaičiavimais, atliktais iki projekto pradžios. Tai – įrodymas, kad mūsų priemonės yra tikrai veiksmingos. Šis sprendimas gerina aplinkos būklę ir yra naudingas tiek miško pramonei, tiek visuomenei,“ – sako L. Larsson. Ji atskleidžia, kad kompanija „Volvo Trucks“ toliau tobulins šią koncepciją dalyvaudama kituose panašiuose projektuose. „Jei mūsų pradiniai skaičiavimai ir toliau pasitvirtins, o 30 metrų ilgio autotraukiniai taps įprasta norma, miškavežių keliuose gali sumažėti maždaug trečdaliu. Sumažėjus transporto priemonių skaičiui, taip pat sumažėtų eismo nelaimių keliuose,“ – paaiškina L. Larsson.

Pradėjus projektą „One More Pile“ susirūpinta, kad 30 metrų ilgio autotraukinys gali kelti grėsmę eismo saugumui keliuose, pavyzdžiui, lenkimo manevro metu. „Žinoma, kelių eismo sauga mums yra svarbiausia. Įgyvendindami projektą ypatingą dėmesį skiriame saugumui,“ – sako L. Larsson.

Siekiant nustatyti galimas problemas, įgyvendinant projektą išnagrinėta apie 700 „One More Pile“ autotraukinio lenkimo scenarijų. Kartais projekto vykdytojai užsirašydavo autotraukinį lenkiančių transporto priemonių numerius, paskambindavo jų savininkams ir pasiteiraudavo jų nuomonės apie lenkimo situaciją. Neigiamų atsiliepimų negauta.

Nei Sanna Brännholm, nei jos kolegos nemano, kad miškavežio ilgis yra problema. „Kiek man yra tekę matyti, automobilių vairuotojai jį nesunkiai aplenkia. Kadangi aš vairuoju autotraukinį, turiu kruopščiai planuoti, jei noriu lenkti kitas transporto priemones. Šis autotraukinys yra ilgesnis ir sunkesnis nei įprastai, todėl priešais jį turi būti ilgesnis tiesaus kelio ruožas,“ – paaiškina ji.

Už poliarinio rato šiuo metų laiku dienos yra trumpos, žiemos danguje raudonuoja pašvaistė. Sannos Brännholm vairuojamas miškavežis Munksunde sustoja ant didžiulių svarstyklių, kurios skirtos tiek sunkvežimiui, tiek kroviniui sverti. Šį kartą bendras autotraukinio svoris yra 89,05 tonos. „Didžiausias leistinas svoris – 90 tonų, todėl šį kartą svoris yra optimalus. Puikus krovinys,“ – sako ji, žvelgdama į tvarkingas pušinių rąstų rietuves.

„One More Pile“ miškavežio techninės specifikacijos

„Volvo FH16“ (6x4 konfigūracijos) vilkikas su 660 AG darbinio tūrio varikliu

Transmisija: I-Shift

Naudingoji apkrova: 66 tonos

Bendroji masė: 90 tonų

Ilgis: 30 metrų

Plotis: 2,6 metro

Aukštis: 4,5 metro

Ašių skaičius: 11

Ratų skaičius: 26


Vilkikas ir visos priekabos prijungti prie EBS (elektroninė stabdžių sistema). Naudojant šią technologiją vienu metu galima stabdyti visus ratus. Taip užtikrinama optimali stabdymo jėga, o „One More Pile“ miškavežio stabdymo kelias yra ne ilgesnis kaip įprasto 60 tonų autotraukinio.

Autotraukinyje įrengti apkrovos davikliai, todėl vairuotojas gali nustatyti bendrą optimalų svorį ir paskirstyti krovinį, kad nebūtų viršijami leidžiamas bendrasis svoris ir ašių apkrova.

Internetinė „Volvo Trucks“ transporto informacijos sistema „Dynafleet“ naudojama siekiant stebėti sunkvežimį realiuoju laiku ir registruoti degalų sąnaudas, važiavimo greitį, poveikį aplinkai, ašių apkrovą bei vairuotojų vairavimo įpročius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)