Iniciatyva „Lėtas laikrodis“  (1)

Šiandien dažnai susiduriame su tokiais reiškinais kaip greitas gyvenimo tempas, stresinės situacijos darbe, transporto kamščiai, greitas maistas, griežtai suplanuota dienotvarkė. Dažnai ir patys jaučiamės beatodairiško skubėjimo dalimi, esame išvargę, kamuoja stresas, jaučiame laiko trūkumą, nerandame laisvos minutės svarbiausiems dalykams – sau, savo šeimai, savo svajonėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Siekdama atkreipti žmonių dėmesį į pernelyg greitą gyvenimo tempą ir jo padarinius, Kaman bendruomenė organizuoja iniciatyvą „Lėtas laikrodis“. Iniciatyva kviečia ne tik susimąstyti, bet ir pritaikyti lėtumo idėją įvairiose gyvenimo srityse. Nuo ko pradėti?

Sukurkime lėtus miestus. Atsisakykime mieste transporto spūsčių, kurtinančių greitkelių, gamtos vaizdą niokojančių architektūrinių gigantų. Sulėtinkime gyvenimo tempą iškeisdami automobilį į dviratį ar nuosavas kojas, viešbutį į viešnagę pas mieste gyvenančius giminaičius ar draugus, didelius namus į mažesnius, greitkelius į pėsčiųjų takus ar parkus.

Valgykime savo užaugintą ir pasigamintą maistą. Kam eikvoti energiją dirbant ilgas darbo valandas už valgyklose ir parduotuvėse parduodamą nepilnavertį ir nekokybišką maistą? Geriau mažiau dirbkime, o laisvą laiką skirkime savo daržo priežiūrai, savarankiškam pietų pasigaminimui, pokalbiams su artimaisiais pietaujant ar kapstantis darže.

Žaibišką, fragmentišką ir paviršutinišką informaciją iškeiskime į analitišką bei išsamią. Žurnalistui reikia daugiau laiko norint nuodugniai ištirti, rašytojas ilgiau užtruks rašydamas originalią knygą, lygiai taip ir skaitytojui prireiks daugiau dėmesingumo ir, žinoma, laiko norint tokią informaciją apdoroti. Tačiau kas svarbiau: kiekybė ar kokybė?

Serijinės gamybos daiktus pakeiskime pačių pasigamintais. Jei skirtume laiko savo įgūdžių tobulinimui – išmoktume pasidaryti daugelį daiktų patys. Galbūt užtruktume ilgiau, tačiau pačių sukurti daiktai būtų patvaresni, praktiškesni, o ir gaminant juos aplankytų kūrybos džiaugsmas.

Praleiskime daugiau laiko su savo vaikais. Patys juos auginkime, nepatikėkime jų darželiams ar auklėms. Kam skirti brangų laiką darbui, už kurį atlygintais pinigais sumokame darželiui, kai galima mažiau dirbti ir auginti vaikus patiems. Auklėkime juos patys, suteikime jiems daugiau laisvės, kuri leistų savarankiškai atrasti pažinimo džiaugsmą bei individualų gyvenimo tempą.

Atostogų metu keliaukime lėtai. Dažnai per poilsiui skirtas keliones stengiamasi pamatyti ir nuveikti tiek daug, jog grįžus namo jaučiamasi taip, tarsi reikėtų pailsėti nuo poilsio. Neplanuokime maršruto, neįsprauskime atostogų į grafiką. Neatiduokime keliavimo džiaugsmo lėktuvams, traukiniams ar autobusams, judėkime savo jėgomis, pasijuskime tikrais keliautojais. Geriau keliauti lėčiau, bet pamatyti daugiau.

Gyventi lėtai, tai nereiškia grįžti atgal, sužinoti, turėti ar pamatyti mažiau. Gyventi lėčiau – tai gyventi ramiau, sveikiau ir įdomiau. Jei sulėtiname savo žingsnius, dar nereiškia, kad sustojome. Mes tiesiog einame kitu tempu. Ar turi lėtą laikrodį?

Daugiau informacijos apie iniciatyvą rasi kaman.lt avilyje (http://www.kaman.lt/kaman_blogas.php?p=2&nr=190).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: