„Kalba.lt“. Recesija sukėlė didesnį susidomėjimą studijomis  (0)

Šiais metais net 524,151 studentai iš viso pasaulio aplikavo į Universitetus Jungtinėje Karalystėje, kas sudaro 8,8% daugiau nei atitinkamai per tą patį laikotarpį pernai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip matyti is UCAS (University and College Admission System) duomenų, žymiai daugiau jaunų žmonių pasirinko akademinių žinių gilinimo kelią, siekdami pralaukti recesiją ir būti žymiai geresnės kvalifikacijos vėl atsigavus rinkoms. Stojančiųjų, kurių amžius virš 24 metų, skaičius padidėjo 12,6%, o 20-24 metų amžiaus grupėje - 12,9%. Aplikuojančiųjų iš kitų ES šalių (čia įskaičiuota ir Lietuva) padaugėjo net 17,9%, o besikreipiančiųjų iš Lietuvos - net 24,1% !!

„Kalba.lt“ duomenimis, aplikuojančiųjų šiais metais padaugėjo beveik 30%, nes dalis studentų pildė paraiškas tiesiogiai į universitetus, naudodamiesi „Kalba.lt“ paslaugomis ir nesinaudojo UCAS sistema, kuri yra mokama. Lietuva pagal aplikuojančių studentų skaičių Jungtinėje Karalystėje užima 19-ą vietą tarp visų užsienio šalių, o pagal išvažiuojančių studentų skaičių, tenkantį vienam gyventojui, esame antroje vietoje po Kipro. Tačiau nereikia pamiršti, kad nuo 1870 iki 1960 metų Kipras buvo JK kolonija. Taigi drąsiai galime teigti, kad Lietuva yra aiški lyderė pagal išvažiuojančių studentų mokytis Anglijoje skaičių vienam gyventojui visame pasaulyje.

Taip pat akivaizdu, kad recesija pakoregavo ir studentų būsimų specialybių pasirinkimus, pagimdydama naują būsimą matematikų ir ekonomistų – išvažiuojančiųjų skaičiaus padidėjimas 15,7% - ir politikų – padidėjimas 16,7% - kartą. Taip pat labai akivaizdus slaugos specialistų augimas- net 20,7%.

Lietuvoje mes stebime tas pačias tendencijas. „Kalba.lt“ duomenimis, populiariausios specialybės išlieka ekonomika, menai ir dizaino studijos, kompiuteriniai mokslai, psichologija. Taip pat atsiranda vis daugiau stojančiųjų į retas specialybes, tokias kaip molekulinė biochemija ar klinikinė biomedicina.

Kova už vietą universitetuose JK šiais metais bus dar intensyvesnė, nes Anglijos vyriausybė buvo priversta sumažinti planuojamą studentų skaičių šiems metams net 5000-iais tūkstančiais, ko pasėkoje buvo sumažintos ir lėšos skiriamos vargingiausiai gyvenantiems studentams. Departamentas “for Innovation, Universities and Skills” pabaigė pereitus metus su 200 mln. svarų „juodąja skyle“ biudžete, ir universitetai buvo perspėti, kad bus baudžiami, jei viršys nustatytą studentų skaičių. Žinoma, tai tiesiogiai atsiliepia ir stojantiems iš Lietuvos, nes dalis universitetų jau informavo mus, kad laikinai sustabdo priėmimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)