Iš siaubo filmų nepasimokė: imasi statybų ant viduramžių bažnyčios griuvėsių su „raganų ženklais“  (3)

Nieko nepasimokiusi iš siaubo filmų, Jungtinė Karalystė (JK) planuoja įgyvendinti greitaeigės geležinkelio linijos projektą, kurio metu bėgiai bus klojami ant viduramžių bažnyčios griuvėsių. Regis, projekto vykdytojai susidūrė su raganų palikimu.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-11-02 Iš siaubo filmų nepasimokė: imasi statybų ant viduramžių bažnyčios griuvėsių su „raganų ženklais“  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot archeologų, dirbančių Stok Mandevilyje, kaime, esančiame naujųjų bėgių kelyje, pirmųjų 700 metų senumo bažnyčios kasinėjimo darbų metu buvo rasta akmeninių kolonų, išraižytų keistais žiediniais piešiniais su skyle viduryje, vadinamais „raganų ženklais“.

Šie ženklai, panašūs į rato stipinus, turėjo „apsaugoti nuo piktųjų dvasių, įkalindami jas nesibaigiančioje linijoje arba savotiškame labirinte“, – pareiškime nurodė projekto pareigūnai.

Geležinkelio projektą vykdančios įmonės „HS2 Ltd“ vyriausiasis archeologas Michaelis Courtas sakė, kad neįprasti ženklai yra „nuostabus langas į praeitį“ istorijos užmarštin seniai nugrimzdusioje vietoje, skelbia sciencealert.com.

 

Šv. Marijos bažnyčia buvo pastatyta maždaug 1070 m. kaip privati tuometinio Stok Mandevilio lordo koplyčia. Šiandien jos liekanos stovi Bakingamšyro grafystės teritorijoje. Bažnyčios pastatas buvo išplėstas XIV a. penktajame dešimtmetyje, kad jame tilptų ir vietos kaimiečiai, o XIX a. septintajame dešimtmetyje – nugriautas, kai arčiau kaimo iškilo nauji Dievo namai.

Dideliam „HS2 Ltd“ archeologų džiaugsmui pirmųjų kasinėjimo darbų metu rastos viduramžių pastato dalys buvo stebėtinai gerai išsilaikiusios: sienos išliko net iki 1,5 metro aukščio, o grindys apskritai nebuvo pažeistos.

Raganų ženklai išraižyti ant dviejų akmenų: vienas buvo rastas žemesniame sluoksnyje, kitas – aukštesniame. Atsižvelgiant į žemesniame sluoksnyje aptikto akmens vietą, spindulinis piešinys vargiai buvo naudojamas kaip saulės laikrodis, nes paprastai jų likučių randama netoli viduramžių bažnyčių pietinių durų, paaiškino archeologai.

 

Panašių raganų ženklų rasta ir kitose JK vietose, įskaitant aptiktus kalkakmenio tarpeklyje ir urvų komplekse Creswell Crags praėjusiais metais. Jame žmonės gyveno nuo paskutiniojo ledynmečio.

Vadinamieji raganų ženklai dažniausiai būna įrėžti akmenyse netoli durų, langų ir židinių, kad apsaugotų nuo piktųjų dvasių. Deja, jie neapsaugojo Šv. Marijos bažnyčios nuo sugriovimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(3)
(4)
(-1)

Komentarai (3)