Per 60 metų pirmą kartą padarytas toks atradimas: Izraelio dykumoje vykusi sudėtinga operacija atskleidė jaudinančius radinius (Video)  ()

Tarp radinių yra dešimtys Biblijos ritinio fragmentų iš Bar Kokhba laikotarpio, 6000 metų senumo vaiko griaučiai ir seniausias pilnas krepšys pasaulyje.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-03-18 Per 60 metų pirmą kartą padarytas toks atradimas: Izraelio dykumoje vykusi sudėtinga operacija atskleidė jaudinančius radinius (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmą kartą per maždaug 60 metų atliekant archeologinius tyrimus, buvo aptikti Biblijos ritinio fragmentai. Ritinyje, kuris parašytas graikų kalba, yra Dvylikos Mažesniųjų Pranašų knygos dalių, įskaitant Zacharijo ir Nahumo knygas.

Ritinio fragmentus ir kitus retus radinius Izraelio senovės liekanų tarnybos (IAA) archeologai atrado dramatiškoje ir sudėtingoje nacionalinėje operacijoje, kurios tikslas buvo užkirsti kelią senovės liekanų grobstymui Judėjos dykumoje.

Jeruzalės reikalų ir paveldo ministerijos generalinis direktorius bei kultūros ir sporto ministras džiaugėsi šiais atradimais.

Jeruzalės ir paveldo ministerijos generalinis direktorius Avi Cohenas sakė: „Ritinio fragmentai su Biblijos tekstais, monetos ir papildomi Antrojo šventyklos laikotarpio radiniai, rasti šiame unikaliame projekte, tiesiogiai liudija šio regiono žydų paveldą ir neatskiriamą ryšį tarp žydų kultūrinės veiklos ir mūsų vietos šiame krašte. Labai įdomu pamatyti šiuos radinius ir atskleisti juos visuomenei, radinius, kurie puikiai atspindi mūsų istoriją. Šie radiniai yra svarbūs ne tik mūsų, bet ir viso pasaulio paveldui. Be nuoseklių ir koordinuotų įvairių vyriausybinių įstaigų, Izraelio senovės liekanų tarnybos ir Civilinės administracijos veiksmų, šis ypatingas turtas nebūtų prieinamas visuomenei, veikiau liktų senovės liekanų grobikų žinioje. Ministerija ir toliau dalyvaus projekte, siekdama užbaigti urvų, kuriuose yra panašių radinių, žemėlapį. Tęsiamas projektas apima puikių profesionalų ir pažangių technologijų derinį - ir mes didžiuojamės šiuo unikaliu bendradarbiavimu".

 

 

Sporto ir kultūros ministerijos generalinis direktorius Razas Frohlichas teigė, kad šiuo metu tai yra tarptautinio lygio istorinis atradimas. "Kartu su pažanga ir technologijomis mums primenamas turtingas žydų tautos istorinis paveldas. Šio įvykio svarba man asmeniškai tapo dar reikšmingesne dėl to, nes kasinėjimuose dalyvavo ir jaunimas, ir jiems buvo suteikta galimybė akis į akį susitikti su žydų etosu, kuris gyvuoja nuo Biblijos laikų. Kultūros ir sporto ministerija ir toliau investuos į mūsų kultūros vertybių atskleidimą ateities kartoms“, - sakė jis. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(3)
(4)

Komentarai ()