Lemtingas Naujųjų metų sprendimas – kaip atsistatydino pirmasis Rusijos prezidentas Borisas Jelcinas, po kurio į valdžią atėjo Putinas (Foto, Video)  ()

Prieš 22 metus rusai ir visas pasaulis tiesiogiai pamatė pirmojo Rusijos prezidento Boriso Jelcino naujametinį kreipimąsi, kuriame jis paskelbė atsistatydinantis ir viešai paprašė atleidimo. Kaip viskas nutiko?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-12-31 Lemtingas Naujųjų metų sprendimas – kaip atsistatydino pirmasis Rusijos prezidentas Borisas Jelcinas, po kurio į valdžią atėjo Putinas (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Aš priėmiau sprendimą. Aš tai ilgai ir sunkiai svarsčiau. Šiandien, paskutinę praeinančio šimtmečio dieną, atsistatydinu. Supratau, kad turiu tai padaryti. Rusija turi įžengti į naują tūkstantmetį su naujais politikais ir naujais veidais.“, - taip 1999 metų gruodžio 31 dieną per tiesioginę transliaciją į tautą kreipėsi pirmasis Rusijos prezidentas Borisas Jelcinas.

Tai jis paskelbė tradiciniame naujametiniame kreipimesi, kai visi žmonės sėdėjo prie savo šventinių valgių ir kėlė šampano taures prieš televizorių ekranus, ruošdamiesi sutikti naująjį tūkstantmetį, o ne prezidento atsistatydinimą.

„Tai buvo keistas jausmas. Stojo tyla ir visi toliau sėdėjo prie stalo. Pažvelgiau į tėvą ir mamą: jų akyse buvo ašaros. Mūsų šeimoje niekas ypač nemylėjo Jelcino, bet jis buvo labai galingas“, – prisimena Kaliningrado gyventojas Jegoras Stepanyukas. Tuo metu jam buvo vos 14 metų, bet tą vakarą jis vis dar gerai prisimena.

1999 metų gruodį prezidento Jelcino pasitikėjimo reitingas buvo žemiausias – vos 4 procentai. Šalies požiūris į jį, švelniai tariant, buvo nevienareikšmis. Tačiau paskutinė jo kalba pateko į istoriją. Jis buvo pirmasis valstybės vadovas, kuris paprašė tautos atleidimo.

Žurnalistai buvo uždaryti Kremliuje ir jiems nebuvo leista išeiti iš kambario

 

Prezidento Naujųjų metų kalba buvo nufilmuota dviem kadrais. Pirmąjį Jelcinas įrašė likus porai dienų iki gruodžio 31 d., ir tai buvo įprasta naujametinė kalba, apie jo atsistatydinimą tuomet nebuvo nė žodžio.

„Ir staiga, pačioje filmavimo pabaigoje, jis pasakė: „Man nepatinka, kaip viskas vyko. Įrašykime gruodžio 31 d.“ Televizijos žmonės buvo visiškai šokiruoti, nes laikas buvo labai įtemptas. Bet Jelcino nereikėjo atkalbėti“, – prisiminė B. Jelcino patarėjas ir kreipimosi autorius Valentinas Jumaševas.

Gruodžio 31 d., 7 val. ryto, Jelcinas atvyko į Kremlių filmuotis. To, ką jis ketino pasakyti, turinys buvo žinomas labai siauram žmonių ratui: jo patarėjai, prezidento administracijos vadovei, dukrai Tatjanai, būsimam jo įpėdiniui Vladimirui Putinui ir Jelcino žmonai Nainai – jis jai papasakojo, ką ketino padaryti prieš pat jam išvykstant.

„1999 m. gruodžio 31 d. naktį Borisas prastai miegojo. Jis atsikėlė anksčiau nei įprastai, apie šeštą ryto. Pusryčiavome. Jis pradėjo ruoštis darbui. Jau apsivilkęs paltą Borisas pasakė: „Naina, aš nusprendžiau atsistatydinti.“ Puoliau prie jo, apkabinau, pabučiavau, akyse buvo džiaugsmo ašaros“, – rašė buvusio prezidento žmona Naina Jelcin atsiminimų knygoje „Mano gyvenimas su Borisu“.

 

Jelcinas TV kreipimasį įrašė savo kabinete. Jam ištarus paskutinį sakinį, aiškiai girdėjosi, kaip tiksi kambaryje laikrodis. „Tada kažkas pradėjo ploti, tada prisijungė kitas žmogus ir dar vienas. Pakėliau akis ir pamačiau, kaip visa televizijos komanda man ploja, stovi. Nežinojau, kur žiūrėti“, – prisiminė pats Jelcinas.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(49)
(6)
(43)

Komentarai ()