Vanduo valgomame butelyje – jau realybė (Video)  (1)

Plastikas mus supa visur ir visada - pakuotės, buteliukai, maišeliai, viskas gaminama iš jo. Net kruopščiai supakuotas ir iš namų išmestas plastikas atgal sugrįžta jūrinių gyvūnų pilveliuose ar vandenyje, kurį geriame. Plastiko problema žinoma visiems, tačiau, rodos, prieš ją esame tokie bejėgiai, jog tik skėsčiojame rankomis ir klausiame, o kaip kitaip? Laimei, išeitis yra ir ji gerokai paprastesnė nei manėme.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-04-29 Vanduo valgomame butelyje – jau realybė (Video)  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trys Ispanijos studentai Rodrigo García González, Pierre Paslier ir Guillaume Couche laimėjo 2014 Lexus dizaino apdovanojimus konkursui pateikdami pigią, paprastai pagaminamą, patvarią bei greit suyrančią vandens pakuotę.

Studentai teigia, kad norėjo sukurti dizainą, kuris būtų ne tik estetiškai patrauklus, bet ir naudingas – šiuo atveju išgelbėtų planetą nuo nesuskaičiuojamo kiekio senų, lėtai yrančių plastikinių butelių. Įdomu ir tai, kad tokios pakuotės gamyba yra itin paprasta ir prieinama kiekvienam.

Kuriant valgomą vandens butelį buvo panaudotas seniai kulinarijoje žinomas metodas, kuomet iš rausvųjų dumblių gaunamas natrio alginatas derinamas su natrio chloridu sukuria želatinos pavidalo skysčiui nepralaidžią membraną. Tiesa, receptas neskamba it delikatesas, tačiau yra valgomas ir vėliau gali būti papildytas priedais.

Neslėpdami savo atradimo niuansų, studentai internete išplatino vaizdo medžiagą, kurioje detaliai nurodoma kaip tokią vandens pakuotę pasigaminti pačiam.

Filmukas, atspindintis tai, kas lieka geriant vandenį iš įprastos pakuotės ir iš studentų sukurto kūrinio:

Nors tokia vandens pakuotė atrodo kiek neįprastai, šis studentų pasiūlymas susilaukė itin daug dėmesio, mat kol kas yra vienas paprasčiausių ir prieinamiausių plastiko problemos sprendimų. Tokią pakuotę ateityje žadama tobulinti, ieškoti optimalios jos formos bei pritaikyti masiniam vartojimui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(9)
(0)
(3)

Komentarai (1)