Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015-05-18)  (0)

Praėjusią savaitę mokslas klibino Standartinį modelį, skaldė elektroną ir aiškinosi ar žmogaus dėmesio sutelkimas trumpesnis už auksinės žuvelės


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-05-18 Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015-05-18)  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Standartinio modelio tvirtinimas

Tai buvo gana svarbi savaitė fizikai, nes CERN LHC dirbantys mokslininkai pranešė, kad trijų dešimtmečių ilgumo pastangos remia fizikos Standartinį modelį. Jie aptiko subatominės dalelės skilimą, remiantį pagrindinę teoriją apie visatą.

Dėsnių laužymas

Kiti mokslininkai pranešė apie progresą, ieškant atsakymo į klausimą: kas nutinka, kai pažeidžiamas trečiasis Niutono dėsnis? Panašu, tokiu atveju dalelių masteliu gali būti sukuriami didžiuliai temperatūrų skirtumai.

Antimedžiaginė žaibų kalvė

Tuo tarpu kita fizikų komanda rado paslaptingą antielektronų debesį audros su žaibais viduje – jie užfiksavo didelį pozitronų – antimedžiagos elektronų atitikmenų – debesį, kurių ten neturėtų būti ir atardimas gali padėti paaiškinti žaidų atsiradimą.

Naujas skydas naujai fizikai

Tarptautinės komandos pastangomis buvo sukurtas naujas skydas, pirmą kartą leisiantis atlikti tam tikras fizikos už Standartinio modelio ribų paieškas – įrenginio magnetinis skydas 10 kartų geresnis, nei ankstesnių variantų.

Elektrono skaldymas

Kita mokslininkų komanda pažvelgė, kas nutinka, kai elektronas skyla į du ir sukūrė pikosekundinį vieno elektrono fraktalizacijos stebėjimo metodą.

Gal kam 6TB SSD?

Fixstars paskelbė apie šešių terabaitų SSD, kuris dabar parduodamas – pirmasis pasaulyje.

Guminis da Vinčis

Mokslininkai, stebėdami paprastus Leonardo da Vinčio eksperimentus, panaudojo naują teoriją, padėjusią atlikti kai kurias naujas atominio lygio įžvalgas gumoje – konkrečiau, kas vyksta su trintimi, kai padangos liečiasi su keliu.

Jaunystės eliksyras

Kita komanda atrado vaistus, jauninančius senus raumenis ir smegenis, abiejuose atgaivindamas kamienines ląsteles.

Šiltakraujė žuvis

Naujas NOAA Fisheries tyrimas atrado pirmąją šiltajkrauję žuvį – išsiaiškinta, kad mėnulžuvės kūne cirkuliuoja šiltas kraujas, panašiai, kaip žinduolių.

9:8 auksinės žuvelės naudai

Ir galiausiai, jei pastaruoju metu jūsų protas pernelyg nuklysta, taip gali būti ne tik jums, nes Microsoft tyrimas rodo, kad žmonių dėmesio išlaikymas atsilieka nuo auksinės žuvelės – panašu, mūsų elektroniniai įrenginiai mažina mūsų gebėjimą ilgam susikaupti į vieną veiklą – rodiklis sumažėjo iki 8 sekundžių, lyginant su dvylika 2000 m. Auksinių žuvelių dėmesio išlaikymas liko toks pats – 9 sekundės.


Bob Yirka

phys.org

(15)
(0)
(15)

Komentarai (0)