Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015-06-29)  (0)

Magnetiniai velnio laiptai, į odą panašus ekranas ir silpnesnė nei manyta sąmonės kontrolė


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-06-29 Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015-06-29)  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mažiau kvantinių nežinomųjų

Savaitė buvo įdomi fizikams, nes tarptautinė tyrėjų komanda atrado, kad kvantinis koherentiškumas ir kvantinis susietumas yra dvi tos pačios monetos pusės – jie sugalvojo būdą parodyti jų operacinį ekvivalentumą.

Magnetiniai „velnio laiptai“

Kita tarptautinė komanda stebėjo magnetinius „velnio laiptus“ – mikroskopinė kobalto oksido analizė atskleidė mažesnės ar tokios pat magnetinės energijos magnetines struktūras.

Skambanti visata

Kosmoso naujienos – pora Pietų Mississippi'ės universiteto mokslininkų domėjosi, ar visata skamba kaip krištolinė stiklinė? Jų tylimas rodo, kad visata gali vibruoti dėl gravitacijos, stabdančios visatos plėtimąsi nuo pat Didžiojo sprogimo.

Prabudimas

Dar astronomai pastebėjo po 26 metų bundančią monstrišką juodąją bedugnę –jie pradėjo fiksuoti emisijas iš V404 Gulbės žvaigždyne, juodosios bedugnės dvinarės sistemos mūsų Paukščių Take.

Kamuolinė kamera

Gera savaitė buvo ir technologijų pažangai, nes Bounce Imaging kompanija pranešė, kad pradėta jų mėtomos taktilinės kameros komercinė gamyba – jutiklių prifarširuota rutulio formos kamera gali būti nusviedžiama į negyvenamas vietas ir pateikti žinių, kas slypi pavojingose zonose.

Odinis ekranas

Centrinės Floridos universiteto tyrėjai paskelbė sukūrę pirmąjį pasaulyje spalvotą, lankstų, odą primenantį monitorių, kurį bus galima panaudoti e.drabužių ir kitų inovatyvių produktų kūrimui.

Toli šviečia

Kalifornijos universiteto fotonikos tyrėjai pranešė, kad pavyko pralaužti optinio pluošto komunikacijos galios ir atstumo barjerus – jie rado būdą padidinti maksimalią signalo siuntimui optinius kabeliu panaudojamą galią, kartu padidindami signalo įveikiamą atstumą.

Insulino pleistras

Šiaurės Karolinos ir valstijos universiteto komanda paskelbė sukūrusi išmanų insulino pleistrą, kuris galės pakeisti skausmingas sergančiųjų diabetu insulino injekcijas.

Be kuro veikiantis nanomotoras

Kalifornijos universiteto komanda paskelbė sukūrusi kuro nenaudojantį nanomotorą, varomą ultragarsu ir magnetiniais laukais – pirmasis magnetoakustinis motoras, nenaudojantis kuro.

Sąmonė plaunasi rankas

Ir galiausiai, jei kada įtarėte, kad jūsų galvoje vykstantis vidinis dialogas nebūtinai yra ta jūsų dalis, kuri atsakinga už veiksmus, tai San Francisco'o valstijos universiteto komanda rado įrodymų, kad sąmonės kontrolė silpnesnė, nei manyta – tai galėtų paaiškinti, kodėl kartais darome tokius dalykus, kad patys negalime patikėti tai padarę.


Bob Yirka

phys.org

(18)
(0)
(18)

Komentarai (0)