Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015–07–06)  (0)

Ne tokia prigrūsta visata, vaikų vystymąsi keičiantys antibiotikai ir savigraužos mažinimas


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-07-06 Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015–07–06)  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kosminis klampumas

Tai buvo svarbi savaitė kosmoso tyrimams, nes tyrėjai Vanderbilto universitete parodė naują kosmoso lipnumo modelį pagal kurį visata turėtų baigtis Didžiuoju plyšimu – jie rado būdą matematiškai susieti reliatyvumą ir klasikinį klampumo supratimą

Erdviau

Kita komanda, dirbanti Michigano valstijos universitete, priėjo išvadą, kad mes nesame vieni – bet visatoje gali būti mažiau kompanijos, nei manome; jų rasti duomenys rodo, kad toliau nuo mūsų gali būti mažiau galaktikų, nei manyta.

Kosminiai fejerverkai

Be to, Manchesterio universiteto astronomai prognozuoja netoliese įvyksiančius kosminius fejerverkus kai apie kompanionę judantis pulsaras kirs dujų ir dulkių diską ir sukels emisijų blyksnį.

Slidus kaip gyvatė

Gera savaitė buvo ir technologijoms, nes Fizikos institutas paskelbė, kad tyrėjai sukūrė gyvatės odos įkvėptą paviršių, kuris muša rekordus 40 % mažesne trintimi – ir tai sausomis sąlygomis.

Programų taisymas

Tyrėjai MIT pademonstravo sistemą, taisančią triktis, importuodama funkcionalumą iš kitų programų – be priėjimo prie pradinio kodo, – pavadintą CodePhage. Sistema netgi gali pataisyti programas kitomis kalbomis.

Spektrometras telefone

Kita MIT komanda pranešė sukūrusi kvantinių taškų spektrometrą, telpantį išmaniajame telefone – taip atsiveria kelias galinčių aptikti tokius dalykus, kaip odos problemos, taršos lygis ar problemos su maistu.

Svarbu ne (tik) dydis

Biologiniai tyrimai praeitą savaitę pasižymėjo, nes tarptautinė tyrėjų komanda išsiaiškino, kad Senojo Pasaulio smegenys buvo mažos ir sudėtingos – 15 mln m. senumo kaukolių iš Kenijos KT skenai parodė, kad mažųjų padarėlių smegenų struktūra daug sudėtingesnė, nei manėme, o tai įrodo, kad dydis nėra būtinas sudėtingumo faktorius.

Antibiotikų žala vaikams

Nerimą keliančiame pranešime NYU Langone Medicinos centro tyrėjai išsiaiškino, kad pakartotiniai antibiotikų kursai gali stipriai paveikti vaikų vystymąsi – pelės, pavyzdžiui, priaugo svorio, jų kaulai padidėjo, o žarnyno biomas pakito.

Vienaląstis vienaakis

Be to, Britų Kolumbijos universiteto mokslininkai pranešė, kad vienaląsčiam plėšrūnui išsivystė maža, panaši į žmogaus, akis – veikiausiai, kad geriau matytų grobį.

Savigraužos prevencijas

Ir galiausiai, jei praleidžiate daug laiko vėl ir vėl nagrinėdami praeities klaidas, Stanfordo universiteto tyrėjų komanda pranešė, kad vaikščiojimas gamtoje sumažina savigraužą – taigi, jei norite būti geresni patys sau, išeikite pasivaikščioti .


Bob Yirka

phys.org

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(34)
(1)
(33)

Komentarai (0)