Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015-08-03)  (0)

Smūgis supersimetrijai, sūraus vandens lempa ir lengviau pasiekiami atsiminimai


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-08-03 Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015-08-03)  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar vienas smūgis SUSY

Buvo labai įdomi savaitė fizikai, nes eksperimentai LHC parodė, kad dalelė, vadinama „gražiuoju kvarku“ elgiasi taip, kai numato Standartinis modelis ir taip sudavė naują smūgį fizikos „supersimetrijos“ teorijai.

Balti lazeriai

Apjungusi inžineriją ir fiziką Arizonos valstijos komanda pademonstravo pirmąjį pasaulyje baltos šviesos lazerį, sukurtą iš plono puslaidininkio sluoksnio.

LEDinė vaivorykštė

Kita komanda, dirbanti Kinjoje, pademonstravo pirmąjį keičiamos spalvos ir pirmąjį grafeno pagrindo LED – jis gali šviesą skleisti beveik visame regimosios šviesos diapazone, kas gali reikšti didžiulį žingsnį displėjų technologijoje.

Iki paskutinio energijos lašo

Virginia Tech komanda rado būdą rinkti energiją iš spindulio sukurtų save palaikančių oro srauto vibracijų – taip gaunamą kinetinę energiją galima panaudoti save maitinančiuose jutikliuose.

Optinės kompiuterijos pamatai

Kita komanda iš Duke universiteto paskelbė pasiekę naują supersparčios fluorescencijos greičio rekordą, sukūrę šviestuką, galintį įsijungti ir išsijungti 90 milijardų kartų per sekundę, taip paruošdami pagrindą optinei kompiuterijai.

Sūri šviesa

Sustainable Alternative Lighting Corp startuolių komanda paskelbė sukūrusi sūraus vandens lempą, skirtą žmonėms, neturintiems elektros – paremtai baterijos technologija lempai tereikia dviejų šaukštų druskos ir stiklinės vandens šviesai tiekti 8 valandas.

Bakterinė depresija

McMaster universiteto tyrėjų komanda surado ryšį tarp žarnyno bakterijų ir depresijos – jie atrado, kad kai kurios kombinacijos gali sukelti depresiją ir nerimą.

Turtinės nelygybės mažinimo modeliavimas

O kita komanda sukūrė modelį, kuris rodo kaip gali būti pakeista turtinė nelygybė JAV – iš esmės jie sako, kad ne daugiausiai uždirbantys turėtų daugiau taupyti.

Superkaimynystė

Ženevos universiteto astronomų komanda paskelbė atradusi žvaigždžių sistemą su trimis superžemėmis – ir dar kita milžine – Kasiopėjos žvaigždyne, vos už 21 šviesmečio.

Miego atmintis

Jei kada kyla sunkumų, prisimenant žinomą žodį, ar įvykį kuriame dalyvavote, tai gali būti susiję su jūsų naktiniais įpročiais. Basque proto, smegenų ir kalbos tyrimų centro bei Exeterio universiteto tyrėjų komanda išsiaiškino, kad miegas ne tik padeda formuoti atsiminimus, bet ir daro tuos atsiminimus prieinamesniais.


Bob Yirka

phys.org

(14)
(0)
(14)

Komentarai (0)