Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015–08–31)  (0)

Mokslo ir technikos pasaulis praeitą savaitę buvo užsiėmęs nespinduliavimo revoliucija, termobranduolinės sintezės reaktorių pažanga ir neurotiškumo ryšiais su pernelyg dideliu galvojimu


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-08-31 Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015–08–31)  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nestandartinis skilimas

Buvo gera savaitė fizikai, nes CERN komplekse dirbanti komanda aptiko įrodymus, kad dalelės gali nepaklusti standartiniam modeliui – jie išsiaiškino, kad tau leptonai ir miuonai skyla skirtinga sparta.

Nė lašo (fotono) pro šalį

Komanda iš Australijos Nacionalinio universiteto paskelbė naują teoriją, galinčią sukelti nespinduliuojančią revoliuciją – ji aprašo elektromagnetinės energijos išlaikymo be nutekėjimo būdą.

Kvantinės smegenys

Matthew Fisheris iš Kalifornijos universiteto iškėlė kvantinio proto, paremto sinapsių branduolių sukiniais, t.y. nervinių kubitų idėją. Jis mano, kad smegenyse vyksta kvantinis apdorojimas branduolių sukiniais.

5 plazmos milisekundės

Pranešta, kad Tri Alpha Energy kompanija atliko svarbų proveržį termobranduolinių reaktorių srityje – jie rado būdą išlaikyti superkarštą vandenilio plazmą penkias milisekundes.

Veriasi nauji horizontai

Gerų naujienų sulaukta ir iš kosmoso fronto, nes NASA paskelbė, kad New Horizons misija viršijo lūkesčius – siųsdama Plutono atvaizdus ir daugybę kitų vertingų mokslinių duomenų.

Juodoji porelė

Be to, kita astrofizikų komanda rado supermasyvias juodąsias bedugnes arčiausiai Žemės esančiame kvazare – galaktikoje Markarian 231 jie rado besisukančias viena aplink kitą dvi juodąsias bedugnes.

Kvantiniai langai

Los Alamos Nacionalinėje laboratorijoje dirbantys tyrėjai paskelbė sukūrę rekordiškai efektyvius, netoksiškus ir bespalvius kvantinių taškų langus – jie perima šiek tiek per langus krintančios šviesos ir nukreipia ją į kraštuose esančius saulės elementus.

Lipni juosta širdžiai

Toronto universiteto tyrėjų komanda paskelbė sukūrusi naują „Velcro audinį“, kuriuo galima taisyti pažeistas širdis – jis veikia kaip karkasas, ant kurio gali augti naujos širdies raumens ląstelės.

10 spalvų medžiagų 3D spausdintuvas

MIT dirbanti komanda sukūrė naują spausdintuvą „Multifab“, atliekantį 3D spausdinius, kurių nereikia surinkti, net iš 10 medžiagų vienu metu. Jo raiška – 40 µm ir jis yra pirmasis 3D spausdintuvas, naudojantis mašininės regos 3D skenavimo techniką.

Neurotiški kūrėjai

Ir galiausiai, jei kas nors jus apkaltino neurotiškumu, nedidelė psichologų komanda King's koledže Londone ir Kolumbijos universitete JAV paklausė: Ar nervingumas kyla iš pernelyg didelio galvojimo? Ir jie mano išsiaiškinę, kodėl kūrybingumas ir su neurozėmis susijęs nelaimingumas dažnai eina koja kojon – su abiem reiškiniais susijusios tos pačios smegenų dalys.


Bob Yirka

phys.org

(18)
(0)
(18)

Komentarai (0)