Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015-09-14)  (0)

Mokslo ir technikos pasaulis praeitą savaitę jaudino prailgintu kvantinio susietumo laiku, Frankenvirusu ir sulėtinta senstančių raumenų degradacija


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-09-14 Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015-09-14)  (0)
  • 2015-09-14 Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015-09-14)  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ilgėjantis ryšys

Buvo gera savaitė fizikai, nes tarptautinė tyrėjų komanda rado būdą dalelių susietumą prailginti skaičiaus dydžio eilėmis, naudodami suporuotas ertmes – jie paderino poravimo stiprį atrp dviejų ertmių, kuriose buvo kubitai.

Tūkstančiai branduolių

Kompiuterių technologinei raidai savaitė irgi buvo neeilinė – MIT tyrėjų komanda atskleidė efektyvesnę atminties tvarkymo schemą, galinčią padėti sukurti lustus su tūkstančiais branduolių – naujas podėlio (cache) tvarkymo būdas, drastiškai sumažinantis bendro podėlio palaikymui naudojamą atminties kiekį.

Kompiuterių ateities ribos

O kitas tyrėjų trejetas iš Princetono ir Andrés Bello Nacionalinio Čilės universitetų surado naują ribą Church-Turing darbui apie sisteminį triukšmą – užkertančiam kelią naujasnėms fizinėms sistemoms pažeisti žymiąją idėją, ką ateities kompiuteriai turėtų sugebėti daryti.

Frankenvirusas

Išties svarbi savaitė buvo ir biologiniams tyrimams, pirmiausia, Sibiro įšale rastas makrovirusas – 30 000 metų didžiulį virusą rado prancūzų tyrėjų komandas; jie planuoja jį atitirpdyti ir geriau ištirti.

Didžiausias baltymų žemėlapis

Be to, tarptautinėmis pastangomis buvo sukurtas didžiausias pasaulyje baltymų žemėlapis – tikimasi išsiaiškinti, kaip baltymai veikia kartu ląstelėje.

Močiučių pasaulis

Kita Amerikos ir Australijos tyrėjų komanda domėjosi ar dėl ankstyvo žmonių poravimosi atsakingos močiutės – savo tyrime jie išsiaiškino, kad žmonių ilgaamžiškumas dėl buvimo močiute siejasi su žmonių poravimusi – mokslininkai mano, kad dėl atžalomis besirūpinančių močiučių anksčiau susidaro poros ir gyvenama ilgiau.

Mano priešo priešas – mano draugas

Kita tarptautinė tyrėjų komanda išsiaiškino, kad kolibriai lizdus šalia sakalų sukasi dėl apsaugos – kolibriai per maži ir per greiti, kad taptų tinkamu grobiu, tad sakalai medžioja kitus kolibrių priešus.

Vėžio pasiuntinių gaudyklė

JAV tyrėjų komanda paskelbė sukūrusi pelių vėžines ląsteles gaudantį implantą. Tikimasi taip kovoti su metastaze.

Arčiau paciento

Kita komanda, iš Stanfordo, laboratorijoje pagamino antivėžinį preparatą iš reto augalo, o tai reiškia, kad ateityje pacientams nereikės jaudintis dėl tiekimo pertrūkių.

Stiprūs raumenai išliks amžinai

Jei supratote, kad sendami tampate silpnesni, viltis yra, nes mokslininkų komanda surado raumenų silpnėjimo ir praradimo senėjant priežastį ir galimą vaistą – Ajovos universiteto komanda atrado, kad baltymas ATF4 yra transkripcijos faktorius, sukeliantis genų ekspresijos pokyčius. Dar jie rado du natūralius komponentus, mažinančius ATF4 aktyvumą, o tai reiškia, kad netrukus gali rastis būdas šį procesą sustabdyti.

Bob Yirka

phys.org

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(24)
(1)
(23)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: