10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2016–11–14)  (2)


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-11-14 10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2016–11–14)  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1:
  Nauja gravitacijos teorija gali paaiškinti tamsiąją materiją

Nauja gravitacijos teorija gali paaiškinti keistą galaktikų žvaigždžių judėjimą. Atsirandanti gravitacija, kaip naujoji teorija tai vadina, numato lygia tokius pat judėjimo nukrypimus, kokie dabar aiškinami tamsiosios materijos veikimu. Prof. Erik Verlinde, garsus stygų teorijos ekspertas iš Amsterdamo universiteto ir Teorinės fizikos Delta instituto, publikavo naują darbą, kuriame išdėsto savo revoliucinį požiūrį į gravitacijos prigimtį.

phys.orgtechnologijos.lt

2:
  Artimoje absoliučiam nuliui temperatūroje pasireiškia elektronų kvantinė prigimtis

Kas nutiktų, jei elektros srovė ne tekėtų, o lašėtų? Šį klausimą sprendė Christian Ast su kolegomis iš Kietųjų būsenų tyrimo Max Planck instituto. Jie atšaldė skenuojantį elektroninį mikroskopą iki 0,015K. Tokioje žemoje temperatūroje elektronai demonstruoja savo kvantinę prigimtį. Tad elektros srovė yra „granuliuota“, susidedanti iš atskirų dalelių. Elektronai, paklusdami kvantinės elektrodinamikos dėsniams, byra per laidininką kaip smiltys smėlio laikrodyje.

phys.org

3:
  Stebint elektronų elgesį atome, užfiksuotas trumpiausias iki šiol laikas

Tai primena sklindančios šviesos veikimo užfiksavimą. Pirmą kartą mokslininkai išmatavo pokyčius atome zeptosekundžių – trilijonųjų milijardosios sekundės dalių – raiška. Tai iki šiol trumpiausia stebėta laiko atkarpa

newscientist.comtechnologijos.lt

4:
  Mokslininkai išmoko perprogramuoti širdies ląsteles

Gladstone'o instituto mokslininkai išsiaiškino dvi medžiagas, kurios padeda surandėjusiam širdies audiniui transformuotis į sveiką, plakantį širdies raumenį. Naujasis atradimas žymi dar vieną žingsnį link naujo ir efektyvaus širdies infarkto gydymo.

sciencedaily.com

5:
  Trumpo išrinkimas žymi bent kiek rimtesnės vilties klimato atšilimą apriboti 2 laipsniais pabaigą

Pasaulio šalys sutarė, kad vidutinės temperatūros pakilimas daugiau nei 2 laipsnius virš priešindustrinio lygio, reikštų katastrofą — tų 2 laipsnių reikia vengti bet kokia kaina, o atsargesni rekomenduoja taikytis arčiau 1,5 laipsnio kilimo.
Šie tikslai, dėl kurių gruodžio mėnesį susitarta Paryžiuje, dabar praktiškai nebepasiekiami. Pastangos užkirsti kelią pavojingai klimato kaitai žlugo, išrinkus Donaldą Trumpą.

vox.com




6:
  Pirmą kartą primato paralyžius įveiktas „smegenų wi–fi“

Pirmą kartą paralyžiuotų primatų judėjimo atstatymui panaudotas implantas, siunčiantis instrukcijas iš smegenų. Viena rezus beždžionės koja buvo paralyžiuota dėl nugaros smegenų nervo pažeidimo. Šveicarijos Federalinio technologijų instituto mokslininkai apėjo pažeidimą, siųsdami instrukcijas tiesiai iš smegenų nervams, kontroliuojantiems kojų judėjimą. Ekspertai sako, kad technologijos pritaikymo žmonėms galima tikėtis jau per artimiausius dešimt metų.

bbc.co.uk

Pasidalinkite su draugais
(13)
(0)
(13)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: