10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2017–07–24)  ()


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-07-24 10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2017–07–24)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1:
  Ar šafranas kovoja su vėžiu? Tikėtinas biologinis mechanizmas

Pamišimas dėl „supermaisto“ remiasi abejotinu įsitikinimu, kad koks nors maistas yra toks galingas, kad gali suteikti gerą sveikatą ir ilgą gyvenimą. Popajui supermaistas buvo špinatai – skardinė špinatų konservų padėdavo nugalėti visus blogiečius. Tik bėda, kad supermaistas neegzistuoja. Žinoma, maisto poveikis sveikatai skiriasi – vaisiai ir daržovės geriau, nei bulvių traškučiai, – bet manymas, kad koks nors maistas yra jaunystės eliksyras ar stebuklingas vaistas, yra perdėtas.
Tačiau turint tai omeny, vis vien verta tyrinėti maiste esančių medžiagų poveikį organizmui. Viena tokia šafrane randama medžiaga – kroketinas – pademonstravo įstabius rezultatus, stabdydama vėžinių ląstelių (bet ne sveikų) augimą.

acsh.org

2:
  Kodėl šunys tokie draugiški? Tyrimas aptiko genetinį ryšį su perdėtai draugiškais žmonėmis

Šunys be galo džiaugiasi, kai jų šeimininkai grįžta, vizgina uodegą, netveria vietoje, aplaižo ir visaip kitaip demonstruoja džiugesį. Dabar mokslininkai sako išsiaiškinę šio nepaprasto draugiškumo genetinį pagrindą. Pasinaudodama genetinį sutrikimą (Williams-Beuren sindromą, pasireiškiantį ir ypatingu draugiškumu) turinčių žmonių genomuose esančiomis užuominomis, komanda aptiko kelias genų variacijas, darančias šunis draugiškesnius už vilkus, o kai ki kurias šunis – už kitus gentainius.

sciencemag.org

3:
  Elonas Muskas teigia gavęs pritarimą dėl Hyperloop linijos sujungsiančios Niujorką, Fildelfiją, Baltimorę ir Vašingtoną (Kolumbijos apygarda)

Įgyvendintas projektas leistų nusigauti iš Niujorko į Vašingtoną greičiau nei per pusvalandį. Pritarimas, kaip suprantama, kol kas tik žodinis, tačiau planai dideli ir šią liniją ketinama tiesti drauge su jau pradėta linija tarp Los Angelo ir San Francisko. Teksasas irgi pageidautų linijos. Tuo tarpu ekspertai nusiteikę skeptiškai dėl plano patvirtinimo terminų.

theverge.com

4:
  Antrasta „angeliškoji dalelė“, kuri yra savo pačios antidalelė

Visos dalelės turi savo antidalelę, kurio masė tokia pati, tačiau krūvis – priešingas. Dalelei susitikus su savo antidalele, įvyksta anihiliacija ir visa jų masė virsta spinduliavimo žybsniu. Tačiau jau seniai spėta, kad egzistuoja šios taisyklės išimtis – dalelės, kurios yra savo pačių antidalelės. Stanfordo ir Kalifornijos universitetų mokslininkai teigia aptikę stiprius tokios dalelės egzistavimo ženklus.

newatlas.com

5:
  Scientists observe gravitational anomaly on Earth

Šiuolaikinė fizika pripratino mus prie keistų ir neintuityvių realybės pasireiškimų – čia ypač pasižymi kvantų fizika su savo, pavyzdžiui, superpoziciniu Šriodingerio katinu, negalinčiu nuspręsti, gyvas jis ar miręs. Tačiau kartais kvantų mechanika yra apibrėžtesnė ir netgi destruktyvi, pavyzdžiui, sugriaudama klasikinės fizikos taip mėgiamas simetrijas ir netgi fizikus verčianti vadinti jas „anomalijomis“.
Didžiąją dalį istorijos šios anomalijos galėjo būti tiriamos tik didžiuliuose greitintuvuose, tačiau dabar sukurta nauja medžiaga – Weylo pusmetalis, panašus į 3D grafeną, kur galima stebėti, kaip simetrijos nesilaikančios kvantinės anomalijos veikia kasdienius reiškinius, tarkime, elektros gamybą.

phys.org




6:
  Psichodeliniai vaistai gydo depresiją tokiu būdu, kokiu antidepresdantai negali

Pagrindinis psichikos sutrikimų – nerimo, depresijos ir priklausomybių bruožas yra pernelyg sustiprėję ryšiai kai kuriuose smegenų regionuose. Ypač – susijusiuose su savęs suvokimu. Psichodelinės medžiagos, šiuo atveju, psilobicinas, susilpnindamos savęs pojūtį, pakeičia perspektyvą, susilpnina depresijos ir nerimo simpotomus.

businessinsider.de

Pasidalinkite su draugais
(19)
(2)
(17)

Komentarai ()

Susijusios žymos: