Bakalauro darbą galima nusipirkti už 2 tūkst., magistro – už 2,5 tūkst. Lt  (13)

Kuo arčiau magistro ir bakalauro darbų gynimai, tuo brangiau kainuoja pirkti baigiamuosius studijų darbus. Juos jau siūlo ne tik nelegaliai šia veikla užsiimantys pavieniai asmenys, bet ir įmonės, „dėl augančio poreikio“ visoje Lietuvoje ieškančios įvairių sričių specialistų, sugebančių „kokybiškai rašyti kursinius, bakalauro ir magistro darbus ir garantuoti, kad jų vertinimai siektų aukštesnius nei vidutinius balus“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Susisiekę su viena tokia įmone sužinojome, kad bakalauro ir magistro darbo kaina priklauso ne tik nuo universiteto, studijų krypties, temos, bet ir nuo to, per kiek laiko reikia jį baigti. „Darbams, kuriems skirta daugiau nei 3 mėnesiai, taikoma 15 proc. nuolaida“, – skelbiama nelegalias paslaugas siūlančios įmonės tinklalapyje.

Ragino greičiau apsispręsti

Sužinojęs, kad galutinis darbo pridavimo terminas – jau po dviejų savaičių, su žurnaliste telefonu bendravęs įmonės atstovas atkreipė dėmesį, kad per tokį trumpą laiką „stebuklingo bakalauro darbo neparašysi“, tad ragino kuo greičiau apsispręsti, nes vėliau gali „niekas nebeapsiimti rašyti“.

„Jūsų atveju orientacinė kaina būtų 2,1 tūkst. litų. Jei reikia, galima atsiimti dalimis, kad būtų ką parodyti darbo vadovui. Tokiu atveju ir mokėtumėt dalimis – padarote pavedimą, gaunate dalį darbo“, – informavo įmonės atstovas, pridurdamas, jog darbus rašantys žmonės orientuojasi, kad studentas per gynimą gautų bent 8 balus.

„Tačiau mums iš karto reikia žinoti, kokiam universitetui bus skirtas darbas, nes reikalavimai – labai skirtingi, – atkreipė dėmesį pašnekovas. – Turime žmonių, kurie rašo iš sociologijos, pedagogikos, teisės, vadybos, ekonomikos, transporto sričių. Jei reikia kitų specialistų pagalbos, bandysime padėti“.

Paklaustas, ar garantuoja, kad dėstytojai nesužinos, kad darbą rašiau ne pati, o pirkau, ramino: „jei niekam nesakysit, niekas ir nesužinos“.

Daugėja paraiškų

Kita panašias paslaugas siūlanti įmonė tinklalapyje telefono nenurodo, tačiau garantuoja, kad per 24 valandas atsakys „į kiekvieno anketą užpildžiusio interesanto paklausimą“. Anketoje prašoma nurodyti vardą, pavardę, mokymosi įstaigą, miestą ir kitus asmeniškumus.

„Kadangi esame priversti nagrinėti nuolat augantį paraiškų kiekį, kliento anketos užpildymas yra privalomas. Savo ruožtu užtikriname pateiktų duomenų konfidencialumą“, – rašoma tinklalapyje, kurio šūkis „Jūsų pažymiai kuria mūsų reputaciją“.

Įdomu tai, kad šį įmonė neapsiriboja informacija studentams: čia pat siūlo bendradarbiauti mokantiems ir galintiems už pinigus rašyti kursinius, bakalauro ir magistro darbus.

„Siekdami teikiamų paslaugų tobulumo viršūnės, visada jaučiame poreikį talentingiems, išsilavinusiems savo srities specialistams, turintiems analogiško darbo patirties. Puikus užsienio kalbų žinojimas būtų didelis privalumas. Pasiūlymas galioja nepriklausomai nuo Jūsų gyvenamosios vietos Lietuvoje“, – teigia nelegalių paslaugų teikėjai.

Sąžiningi gali nukentėti finansiškai

Lietuvos universitetų rektorių konferencijos pirmininko Romualdo Ginevičiaus teigimu, dėl darbų pirkimo universitetai patiria „nežmonišką žalą“.

„Kiti patys sąžiningai daro bakalauro darbą ir gal ne viskas pavyksta, tad gauna blogesnį pažymį, nei tas, kur paprasčiausiai nusipirko aukšto lygio darbą. Geriau apsigynęs bakalaurą, jis stoja į magistrantūrą ir, kadangi balas aukštesnis, papuola į nemokamą vietą, o tas sąžiningasis paskui gali net nukentėti finansiškai.

Čia yra tas pats, kai vieni studentai lanko paskaitas, o kiti nelanko, bet nusirašo ir gauna geresnį pažymį. Kaip tada jaustis sąžiningam žmogui? Tada viskas netenka prasmės“, – komentavo Vilniaus Gedimino technikos universiteto rektorius, kartą pats Ekonominei policijai pranešęs apie kursinių ir kitų darbų rašytojus.

Ekonominės policijos nesudomino

„Vieną kartą eidamas pro universitetą pamačiau skelbimą, kad už pinigus rašo kursinius ir kitus darbus. Susiskambinau su Ekonomine policija, atradau neakivaizdininkus studentus, su kuriais susitariau, kad pasiskambintų ir neva duotų užsakymus, tačiau vyrai iš Ekonominės policijos pasakė, kad darbų pardavėjai turi išsipirkę patentą, todėl viskas yra legalu ir jie nieko negali padaryti“, – pasakojo rektorių konferencijos vadovas.

Kaip informavo Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), kursinių, bakalauro ir magistro darbų rašymas ir pardavimas nėra įtrauktas į individualios veiklos, kuria gali būti verčiamasi turint verslo liudijimą, sąrašą.

„Gali būti, kad tokias paslaugas teikę žmonės turėjo verslo liudijimus kitai veiklai, tačiau tokiu atveju užsiimti kursinių, bakalauro ir magistro darbų rašymu jie neturėjo teisės, nes tai nelegalu“, – sakė VMI atstovė spaudai.

Žlugdo švietimo sistemą

R. Ginevičiaus įsitikinimu, reikėtų pažaboti įmones, kurios teikia amoralias paslaugas, net jei Ekonominė policija ir mano, jog svarbiausia turėti patentą ir susimokėti mokesčius.

„Tokia veikla yra antivalstybinė. Kodėl tada mes uždraudę prekybą ginklais, narkotikais? Pardavinėti kursinius, bakalaurinius ar magistrinius darbus yra tas pats“, – lygino rektorius.

Paklaustas, ar įmanoma, jog bakalauro ar magistro darbų vadovai nepastebėtų, kad absolventai dirba ne patys, R. Ginevičius prisiminė neseną konfliktą Gedimino technikos universitete.

„Viena dėstytoja priiminėjo kursinį ir buvo įsitikinusi, kad studentai jį padarė ne patys, todėl neužskaitė. Tačiau jie man kaip rektoriui parašė skundą, teigdami, jog darbas neužskaitytas neteisingai. Neva jie patys jį padarė. Nesvarbu, kad dėstytoja jautė, jog darbas atliktas nesavarankiškai, juridiškai mes nieko negalėjome padaryti: jei studentai būtų ėję į teismą, mes būtume likę kalti. Viskas baigėsi tuo, kad mes buvome priversti studentams užskaityti tuos kursinius darbus“, – pasakojo rektorius.

Anot R. Ginevičiaus, šis pavyzdys rodo, jog universitetų pastangos kovoti su darbų pardavėjais ir juos perkančiais studentais ribotos.

„Turi įsijungti ir Seimas, kad su šaknimis būtų išrauta tokių įmonių veikla. Kur čia matyta, kad oficialiai parduodami kursiniai, bakalauriniai ir magistriniai darbai. Juk tai – antivalstybiška, tai visos švietimo sistemos ir mūsų pastangų žlugdymas“, – piktinosi Rektorių konferencijos pirmininkas.

Ministras tikisi teisėsaugos dėmesio

Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius tokią praktiką vertina kategoriškai neigiamai.

"Tai - sukčiavimas siekiant apgaulės būdu įgyti diplomą ar gauti geresnį įvertinimą, kuris dar gali būti susijęs su valstybės finansavimu to asmens studijoms. Atsiskaitymus perkantis studentas nesąžiningai elgiasi ir bendrakursių atžvilgiu. Tikiuosi, kad šias paslaugas siūlančiais tinklalapiais susidomės teisėsaugos institucijos“, – sakė ministras.

Kada tai atsitiks – nežinia. Kaip rodo patirtis, siūlančių už pinigus padirbėti studentų labui tik daugėja. Vien pirmadienį populiariausiame nusirašinėtojų tinklalapyje buvo patalpinta 17 skelbimų, kuriuose siūlyta įvairių sričių specialistų „pagalba“ parašyti bei tinkamai pasirengti bakalauro ir magistro darbų gynimui.

Pirkėjai nesiviešina

Tarp studentų girtis, kad pirkai darbą kol kas nepopuliaru. Dažniau papildoma veikla „pasidžiaugia“ už pinigus bakalauro ar magistro darbus rašantys studentai.

Šiuo metu baigiamuosius darbus baigiantys rašyti studentai sakė, kad 2,5 tūkst. litų už magistrą nedaug. „Aš savo ir už 100 tūkst. neparduočiau“, – sakė Vilniaus universitete sociologijos magistro laipsnio siekianti studentė.

Mykolo Romerio universiteto ketvirtakursis prisipažino iš paskutiniųjų sutelkęs jėgas bakalauro darbui. „Žinau, kai kurie perka, bet aš gal kaip nors pats parašysiu, nors, aišku, bus apmaudu, jei pirkusieji gaus daugiau“, – pripažino vaikinas.

Paklaustas, ar žino, kurie bendrakursiai ne patys rašo darbus, studentas sakė, kad apie tai garsiai nekalbama. Bent jau iki diplomų teikimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Ieva Urbonaitė
(15)
(5)
(9)

Komentarai (13)