2010 metų kolegijų reitingo lyderės – Vilniaus ir Kauno kolegijos  (8)

13 valstybinių kolegijų reitingo lentelės viršuje – Vilniaus kolegija, Kauno kolegija, Klaipėdos valstybinė kolegija, Kauno technikos kolegija, Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš 10 privačių kolegijų antrą kartą savaitraščio „Veidas“ pristatytame neuniversitetinių aukštųjų mokyklų reitinge geriausiai įvertintos Tarptautinė teisės ir verslo aukštoji mokykla, Socialinių mokslų kolegija ir Vakarų Lietuvos verslo kolegija.

Išsamų retingą galite peržiūrėti portale veidas.lt.

Kolegijų reitingo pristatyme Lietuvos kolegijų direktorių konferencijos prezidentas Gintautas Bražiūnas pasidžiaugė, kad šiemet jis pasirodė nepavėluotai ir pasitarnaus besirenkantiems gyvenimo kelią.

„Tačiau reitingą vertinu, kaip grožio konkursą, kuriam pasibaigus, didžioji dalis Lietuvos lieka su savo gražiausios merginos įvaizdžiu ir gali pateikti daugybę to įrodymų. Ir čia mes liekame kiekvienas viduje gerai galvodami apie save“, – sakė Vilniaus kolegijai vadovaujantis G. Bražiūnas.

Kolegijos vertintos pagal darbdavių ir studentų atsiliepimus, akademinio personalo kvalifikaciją, studijų lygį, mokslo ir meno taikomąją veiklą, finansavimo struktūrą, pagal tai, kiek absolventų įsidarbino pagal specialybę ir kitus kriterijus.

Patys studentai geriausiai vertino Utenos, Marijampolės ir Žemaitijos kolegijas, mažiausiai balų skyrė Alytaus, Klaipėdos valstybinei bei Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijai.

Iš nevalstybinių aukštųjų mokyklų, daugiausiai studentų palankumo sulaukė Šiaurės Lietuvos kolegija, Kolpingo kolegija ir Vakarų Lietuvos verslo kolegija. Mažiausiai balų pelnė Vilniaus verslo kolegija, V. A. Graičiūno aukštoji vadybos mokykla bei Klaipėdos verslo aukštoji mokykla.

Studentai pirmenybę teikė regioninėms kolegijoms

Lietuvos studentų atstovybių sąjungos prezidento Arūno Marko teigimu, ir pernai, ir šiemet studentai aukščiausius balus skyrė regioninėms kolegijoms, studijų patrauklumą siedami su socialine aplinka, studijų kokybe ir sąlygomis, karjeros, saviraiškos galimybėmis.

Darbdavių apklausą atlikusios tyrimų bendrovės UAB „Prime consulting“ vadovas Saulius Olencevičius atkreipė kolegijų vadovų dėmesį į tai, kad darbdaviai ne visada atskiria neuniversitetines mokyklas, nes pastaraisiais metais keitėsi jų pavadinimai ir patarė aktyviau jiems prisistatyti.

Darbdavių apklausos duomenimis, absoliuti kolegijų lyderė – Vilniaus kolegija, kurios žinių kokybe pasitikėjo beveik pusė respondentų ir nebuvo nė vieno, kuris šios kolegijos teikiamų žinių kokybe abejotų. Antrą vietą darbdaviai skyrė Tarptautinei teisės ir verslo mokyklai (TTVM), trečią – Kauno kolegijai, tačiau pastarosios absolventų žinių kokybe abejojo mažiau apklaustųjų, nei TTVM.

Abejoja objektyvumu

„Iš reitingo rezultatų matyti, kad vienos kolegijos kitas lenkia kone dvigubai. Kad jos stipriai nevienodos liudija ir tai, kad pernai vertinom 26 mokyklas, o šiemet tik 24, nes silpnosios nebeišgyvena. Lyderiai nei privačiose, nei valstybinėse kolegijose nesikeičia. Kiek reikšmingiau persiskirstė tik regioninės ir specializuotos kolegijos“, – atkreipė dėmesį spaudos konferencijoje reitingą pristatęs „Veido“ vyriausiasis redaktorius Gintaras Sarafinas.

Pasak kolegijų konferencijos prezidento G. Bražiūno, ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje paviešinus panašius tyrimus, visi mano, jog tai neobjektyvu. „Ir aš be jokio pasiruošimo, galėčiau išvardyti bent dešimt šiame reitinge pasitaikančių klaidų. Tačiau žinau, kad po kiek laiko visi susės ir tarsis, ką padaryti, kad tame reitinge būtum aukščiau“, – sakė G. Bražiūnas, pridurdamas, jog paskelbus naujausius kolegijų reitingus akademinėje bendruomenėje užvirė aistros.

„Kad ir kaip būtų, tai tam tikras orientyras vidurinių mokyklų abiturientams renkantis būsimo gyvenimo kelią ar kelelį. Džiaugiuosi, kad šiemet tai padaryta laiku, nes pernai reitingą pristatytas po stojamųjų, kai visi buvo susirinkę arba ne studijų krepšelius“, – apibendrino Vilniaus kolegijos vadovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Ieva Urbonaitė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)