Mokyklose bus draudžiama prekiauti bulvių traškučiais, gazuotais gėrimais ir šokoladu  (21)

Nauji mokslo metai vaikams žada nemažas permainas – mokyklose nebeliks jų mėgiamų aparatų, kuriuose jie galėdavo nusipirkti bulvių traškučių, gazuotų gėrimų, šokoladukų bei kitokių saldumynų. Be to, maiste bus draudžiami tam tikri maisto priedai. Minėti produktai įvardijami kaip draudžiami vaikų mityboje, o mokyklos, bandančios jai prekiauti, bus griežtai baudžiamos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento Sveikatos stiprinimo ir kurortologijos skyriaus vedėjo Almanto Kranausko, anksčiau mokyklos ir maitinimo paslaugas teikiančioms įstaigos buvo sudarytas tik rekomenduojamų ir nerekomenduojamų vaikams maisto produktų sąrašas, tačiau tokia tvarka pasirodė neveiksminga.

„Vakaruose rekomendacija yra šventas dalykas, o Lietuvoje į ją nekreipiama dėmesio – jei nedraudžiama teisės aktais, vadinasi, galima. Tuo tarpu Pasaulio sveikatos organizacija yra nurodžiusi, kad 50 proc. sveikatos priklauso nuo mitybos. Todėl ir mes patvirtinome neleistinų vaikų mityboje produktų sąrašą. Mūsų nurodytų produktų apskritai neturėtų būti vaikų mityboje, tačiau varžyti vaikų gyvenseną už mokyklos ribų sunku. Kita vertus, mokykloje vaikai praleidžia didesnę laiko dalį, todėl sugriežtinta maitinimo tvarka mokyklose gali tapti auklėjamąja priemone“, - svarstė specialistas.

Taigi nuo rudens mokyklose nebus galima nusipirkti bulvių traškučių, kitų riebaluose virtų gaminių, saldainių, šokolado, konditerijos gaminių su kaloringais kremais, gazuotų gėrimų, energetinių gėrimų, kavos, mėsos ir žuvies konservų, produktų iš genetiškai modifikuotų organizmų. Bus draudžiami produktai, kuriuose yra sintetinių dažiklių, saldiklių, kvapo ir skonio stipriklių (glutamatų). Taip pat neliks ir maisto automatų, kuriais paprastai ir būdavo prekiaujama sveikatai žalingais maisto produktais.

„Taip pat pažymėjome, kad mokykloms sudarant sutartis su maitinimo paslaugos teikėjais, turi būti atsižvelgiama į nesąžiningų maisto įmonių sąrašą, kurį skelbia Maisto ir veterinarijos tarnyba. Šios įmonėse nustatyti higienos ir saugos reikalavimų pažeidimai. Taip pat aprašyti reikalavimai patiekalams – turi būti baltymingas produktas su daug daržovių.

Iki šiol mokyklos būdavo tikrinamos retai – vos porą kartų per metus. Rudenį ketiname įvesti vidinę kontrolę. Tai reiškia, kad mokykloje dirbantis visuomenės sveikatos specialistas bus įgaliotas kiekvieną savaitę tikrinti, kaip laikomasi maitinimo tvarkos“, - teigė pranešėjas.

Teisės aktas, griežtinantis vaikų maitinimo tvarką mokyklose, buvo ruošiamas apie metus, derintas su mokyklomis bei maitinimo įstaigomis ir bus patvirtintas dar vasarą.

Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacijos prezidentės Dangiros Babenskienės teigimu, pagrindinės vaikų sveikatos problemos – nutukimas, mažakraujystė, netaisyklinga laikysena, regos, virškinimo sistemos sutrikimai, alergija.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Sveikatos mokyklos direktorius Zenonas Javtokas pažymėjo, kad vaikams kasdien pajudėti reikia ne 30 min., kaip suaugusiems, o visą valandą. Pagal vaikų iki 12 metų fizinį aktyvumą Lietuva atrodo visai neblogai – ES užimame net penktą vietą, tačiau nuo 15 metų noras sportuoti nyksta ir fiziškai aktyvių paauglių tėra vos trečdalis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Inga Saukienė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (21)