Dėstytojų vertinimus skundžia vis daugiau studentų, ŠMM atsako - universitetai autonomiški  (0)

Pasibaigus baigiamųjų darbų gynimui aukštosiose mokyklose, studentai, nesutinkantys su baigiamųjų darbų įvertinimu, atsiduria aklavietėje, nes kai kur apeliacijos tiesiog nepriimamos ir nenagrinėjamos. Švietimo ir mokslo ministerija teisinasi negalinti kištis į autonomiškų universitetų reikalus ir gautus studentų skundus siunčia atgal – teisybės ieškančių jaunuolių mokykloms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Klausimų dėl apeliacijų teikimo šiemet itin pagausėjo, - konstatuoja Lietuvos studentų atstovybių sąjungos (LSAS) socialinių klausimų ir akademinio proceso reikalų koordinatorė Ieva Dičmonaitė. - Tai leidžia spręsti, jog studentai daug atsakingiau žiūri į baigiamųjų darbų rengimą bei tikisi būti tinkamai įvertinti“.

Tačiau, kaip atkreipia dėmesį LSAS, ne visų aukštųjų mokyklų studentai yra informuoti apie egzamino įvertinimo peržiūrėjimo galimybę, tokios informacijos pasigendama ir kai kurių aukštųjų mokyklų interneto svetainėse, nors pagal Mokslo ir studijų įstatymą tai skelbti privaloma.

Dažniausiai į LSAS kreipęsi studentai nurodė pasigendantys apeliacijų tvarkos, jei nesutinka su baigiamųjų darbų įvertinimais.

Siunčia ministerijai

„Kai kurios aukštosios mokyklos nurodo iš viso nepriimančios ir nenagrinėjančios apeliacijų dėl baigiamųjų darbų (egzaminų) įvertinimo. Dalis studentų nesupranta, kodėl toks svarbus dalykas kaip apeliacijos vienose aukštosiose mokyklose galioja ne tik egzaminams, bet ir baigiamiesiems darbams, o kitose iš viso visai nepriimamos. Nesutinkantys su baigiamojo darbo įvertinimu, tarsi paliekami likimo valiai apeliuojant į tai, jog itin sudėtinga surinkti apeliacinę komisiją baigiančiojo studijas darbui vertinti“, – atkreipė dėmesį I. Dičmonaitė.

Švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė patvirtino, jog ministerija taip pat gauna skundų dėl egzaminų vykdymo ir baigiamųjų darbų vertinimo ir pabrėžė, jog kilęs ginčas būtinai turi būti nagrinėjamas.

„Jei skunde yra įvardijami konkretūs pažeidimai, ministerija kreipiasi į aukštąją mokyklą prašydama paaiškinti skunde keliamą problemą. Tačiau dažniausiai susiduriame su tuo, kad studentai ne visada išnaudoja apeliacijų teikimo ir studentų teisių gynimo galimybes pačioje aukštojoje mokykloje“, - sakė viceministrė.

Negali kištis į universiteto reikalus

Tačiau, kaip priminė N. Putinaitė, Švietimo ir mokslo ministerija tiesiogiai kištis į aukštojoje mokykloje kylančius ginčus negali, nes Mokslo ir studijų įstatymas garantuoja aukštųjų mokyklų autonomiją.

„Baigiamųjų darbų vertinimo tvarka bei iškilusių ginčų sprendimas yra autonominis aukštosios mokyklos reikalas“, - pridūrė ŠMM atstovė, primindama, jog kiekvienos aukštosios mokyklos statute yra numatyta tvarka, kuria vadovaujantis sprendžiami ginčai.

Ginčų komisiją sudaro aukštosios mokyklos administracijos ir studentų atstovai. Komisija nagrinėja, ar vertinant baigiamuosius darbus nebuvo pažeistos procedūros. Žinotina ir tai, jog baigiamųjų darbų komisijos sprendimo dėl darbų įvertinimo negali keisti nei ginčų komisija, nei administracija.

„Aukštosios mokyklos senatas tvirtina tvarkas, pagal kurias darbai vertinami, nustato vertinimo skalės apibrėžtis. Jei aukštosios mokyklos nustatyta vertinimo skalė netenkina studentų, jie turi galimybę siekti jos pakeitimų per savo atstovus universitetų senatuose bei kolegijų akademinėse tarybose. Geriausias dalykas šiuo atveju yra viešumas ir diskusijos šiais klausimais pačių aukštųjų mokyklų viduje“, - įsitikinusi viceministrė.

Kada galima teikti apeliacijas

Studentų atstovai primena, kad apeliacijas galima teikti manant, jog dėstytojas netinkamai įvertino atsakymo(-ų) teisingumą, padarė aritmetinių pažymio nustatymo klaidų, netiksliai arba dviprasmiškai formulavo užduotis, padarė faktinių vertinimo klaidų, egzamino metu auditorija buvo palikta be prižiūrėtojo ar pasikeitė egzaminuotojas, buvo kalbama mobiliuoju telefonu, pasikeitė egzaminavimo tvarka nuo tos, kuri buvo skelbiama mokslo metų pradžioje.

Apeliacinės komisijos sudėtyje būtinai turi būti ir studentas ar studentų atstovas, joje negali dalyvauti studentui dėstęs dėstytojas.

LSAS tikisi, jog projekto, pagal kurį bus parengta lyginamoji aukštųjų mokyklų studentų apeliacijų ir ginčų nagrinėjimo vidinės tvarkos analizė bei rekomendacinis apeliacijų ir ginčų nagrinėjimo komisijų sudarymo ir darbo organizavimo tobulinimo modelis ateityje leis išvengti dviprasmiškų situacijų, kai ne visi studentai gali pasinaudoti apeliacijų teikimo galimybėmis, o apeliacijų tvarka bus suvienodinta visose aukštosiose mokyklose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Ieva Urbonaitė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)