Techniką nusirašinėjimui nuomojantis verslininkas: cigaretės bei alkoholis irgi kenkia  (16)

Nuo šiol jokio diskomforto rašant atsiskaitymus! Taip reklamuojama nusirašinėjimo naujiena – „Bluetooth“ laikrodis. Įvairią nusirašinėjimo įrangą nuomojantis ir pagal verslo liudijimą dirbantis Tomas tame nemato nieko bloga – pasak jo, visuomenei kenkia ir cigaretės, ir alkoholis. Universitetai prisipažįsta neturintys techninių priemonių su tokiais dalykais kovoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nesąžiningam atsiskaitymui aukštosiose mokyklose Lietuvoje sudaromos puikios sąlygos. Šalyje legaliai veikia įstaigos, už pinigus rašančios rašto darbus. Netrūksta ir siūlymų įsigyti nusirašinėjimo įrangą. Tokių paslaugų reklamą jau galima išvysti ant mieste važinėjančių automobilių.

Vienoje interneto svetainėje siūlomos įvairios ausinės ir kita įranga egzaminams. Ausinių nuoma parai kainuoja 59-80 Lt. Minėta svetainė neseniai pasiūlė naujieną – „Bluetooth“ laikrodį. Jis suteikia galimybę pasirinkti, ar skambutį atmesti, ar pritildyti, ar atsiliepti per ausinę. „Susekti įrangos neįmanoma, paprasta naudotis, nėra visiškai jokių laidų, nereikia rūpintis baterijomis ir pan. Tai puikus pasirinkimas norintiems atsiskaitymus išlaikyti dar paprasčiau. Nuo šiol jokio diskomforto rašant atsiskaitymus“, – vilioja verslininkai, už ausines ir minėtą laikrodį prašantys 490 Lt.

„Kiekvienas renkasi savo kelią – sukčiauti ar ne. Kiekvienas studentas, ateidamas į universitetą ar kolegiją, perskaito nuostatus ir pasirašo sutartį, kad sukčiauti negalima. Daug ką siūlo – ir alkoholį, ir cigaretes – tai kenkia visuomenei, bet kiekvienas atsako savarankiškai, renkasi kelią, kuris jam priimtinesnis“, – sakė minėtos svetainės savininkas Tomas.

Pagal verslo liudijimą jau trejus metus dirbantis Tomas daugiausia dėmesio sulaukia birželio-rugsėjo mėnesiais. „Mes nieko bloga tame nematome“, – tvirtina atskleisti pavardę atsisakęs nusirašinėjimui skirta įranga prekiaujantis verslininkas.

R.Žaliūnas: techniškai tam nesame pasiruošę

„Manyčiau, kiekvieno universiteto ar kolegijos vadovas netoleruoja tokio elgesio. Kiekvienas universitetas turi numatęs įvairų veiksmų planą, kaip galėtų pašalinti galimybes studentui pasinaudoti nesąžiningais būdais laikant egzaminus ar kitus įvertinimo darbus. Tą mes ir darome, tačiau ne organizuotai, o kiekvienas atskirai“, – sako Lietuvos universitetų rektorių (LURK) konferencijos prezidentas, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) rektorius profesorius Remigijus Žaliūnas.

Pasak R. Žaliūno, aukštosios su nesąžiningumu kovoja atskirai, nes skiriasi egzaminų ir vertinimo specifika. Štai LSMU tikrinamos ne tik teorinės žinios, bet ir praktiniai įgūdžiai.

„Diskutuojame su studentais, žinome, kad ši problema egzistuoja, tačiau vienareikšmiškai pasakyti, kad techniškai esame pasiruošę šią problemą pašalinti iš universitetų, negalime“, – teigia R. Žaliūnas.

Pats LSMU nesąžiningus studentus metams braukia iš studentų sąrašų. Jei toks atvejis kartojasi, iš universiteto šalinama visam laikui.

„Kartą vieną studentę už nusirašinėjimą per egzaminą metams pašalinome iš universiteto. Ji universitetą padavė į teismą. Įdomu tai, kad teismas šį klausimą svarstė trejus metus, o kol vyko teisminis procesas, nurodė studentei leisti vykdyti studijas. Ši studentė, jei neklystu, vykstant teismams, studijavo nuo trečio iki šešto kurso, o šeštame kurse gavome teismo nutartį: pripažinta, kad studentė buvo nesąžininga, bet jau buvo prabėgę keletas metų, tad teismas nusprendė jai leisti baigti studijas. Jautėmės keistai“, – teismo akibrokštą ir šiandien prisimena R. Žaliūnas.

LURK prezidentas apeliuoja ir į visuomenės toleranciją akademiniam nesąžiningumui. „Manau, turi būti ne tik universiteto, bet ir visos visuomenės, šalies branda netoleruoti nesąžiningų žmonių ir jų veiksmų“, – kalbėjo R. Žaliūnas.

Atsakomybė negresia

Policijos departamento atstovo Ramūno Matonio teigimu, už ausinių ir kitos nusirašinėjimo įrangos pardavinėjamą nėra baudžiama – už tokią veiką atsakomybės nėra. „Kitas klausimas, kaip ir kur jos būtų naudojamos. Tokie atvejai jau būtų vertinami atsižvelgiant į konkrečias aplinkybes“, – sako R. Matonis. Pasak jo, jei studentas būtų pagautas nusirašinėjantis per egzaminą, atsižvelgiant į aplinkybes ir įrodymus, būtų galima įžvelgti sukčiavimo požymių.

Jau rašėme, kad mokslo darbų rašymas ir pardavinėjimas Lietuvoje įsitvirtina kaip normalus verslas – tokių darbų rašytojams oficialiai siūlomas darbas.

Prokurorai rašto darbų rašymą ir pardavinėjimą studentams prilygina ekonominei veiklai ir pripažįsta, kad už tai negresia jokia atsakomybė. Generalinė prokuratūra rašto darbų rašymą, konsultavimą priskiria ekonominės veiklos rūšims, kurios Lietuvoje nėra uždraustos.

Asmenys, pagal užsakymą parašę ir pardavę rašto darbus, atsakomybę už jo panaudojimą perkelia studentui. Studentas, ne savo rašytą darbą įsigijęs bei jį pateikęs aukštajai mokyklai įvertinimui, pažeidžia Mokslo ir studijų įstatymą, tos aukštosios mokyklos statutą, studijų nuostatus ir akademinės etikos kodekso normas. Už tai numatyta drausminė, tačiau ne baudžiamoji ar administracinė, atsakomybė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Mindaugas Jackevičius
(2)
(0)
(1)

Komentarai (16)