Įrodė: mokytojų atlyginimai Lietuvoje – apgailėtini  (54)

Lietuvos mokytojams – dar viena proga kilti į protesto akciją. Statistika rodo, kad jų atlyginimai, lyginant su kitomis Europos valstybėmis, yra apverktinai maži – net lyginant su kolegomis iš skurdesnėmis laikomų Europos šalių. Mūsų šalies mokytojai mažiau uždirba net už kolegas Rumunijoje, nors ten yra mažesnis minimalus atlyginimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Swedbank“ vyriausiojo ekonomisto Nerijaus Mačiulio įrašas „Facebook“ apie tai sukėlė tikrą sprogimą.

„Čia turbūt pats liūdniausias kada nors mano pieštas grafikas. Lietuvoje maksimalus mokytojo atlyginimas yra mažesnis nei Rumunijoje, dvigubai mažesnis nei Turkijoje, dešimt kartų mažesnis nei Austrijoje ar Olandijoje ir dvidešimt kartų mažesnis nei Liuksemburge“, – rašo savo „Faceboook“ paskyroje N. Mačiulis.

Ir pateikia tai įrodančią statistiką. Tiesa, „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas pateikė maksimalų mokytojo atlyginimą už pilną etatą, be priedų ir prieš mokesčius.

Švietimo ir mokslo viceministrė Genoveita Krasauskienė:

„Lietuvoje mokytojai neturi etatinio apmokėjimo, jie dirba pagal tarifikuotas valandas. Šiame „Eurydice“ grafike Lietuvos mokytojų atlyginimai pateikti tik už pusę darbo laiko – 18 val. per savaitę, t. y., paskaičiuota, kiek mokytojas gauna, jei dirba 3,6 valandos per dieną.

Mokytojams leidžiama dirbti 36 val. per savaitę, todėl teigti, kad tai yra galimas maksimalus atlyginimas, nėra korektiška. Be to, neįskaičiuotos papildomos valandos, kurias mokytojai gauna už papildomą darbą – pasirengimą pamokoms, mokinių darbų tikrinimą, vadovavimą klasei ir kitus darbus.

Statistikos departamento duomenimis, vidutinis Lietuvos mokytojo atlyginimas, neatskaičius mokesčių, siekia 823,40 eurų per mėnesį – 9880,80 eurų per metus.

Taigi, atlyginimai yra didesni nei rodo „Eurydice“ duomenys, tačiau Švietimo ir mokslo ministerija pripažįsta, kad atlyginimus reikia kelti ir nuosekliai to siekia.“


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(22)
(11)
(11)

Komentarai (54)