Studentų sąjunga neskuba džiaugtis nauja aukštojo mokslo reforma  (1)

Lietuvos studentų atstovybių sąjunga šiandien LR Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto posėdžio metu ragino neskubėti priimti įstatymą jau ateinantį antradienį ir atidėti jo svarstymą vėlesniam laikui, kadangi neatsakytų klausimų analizuojant įstatymo projektą yra per daug, kad įstatymas būtų teikiamas Seimui priimti per artimiausias savaites.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

LSAS LR Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetui pateiktė siūlymuos, kuriais atkreipia dėmesį, kad finansavimo sistema, numatyta pateiktame įstatymo projekte nėra pakankamai išgryninta ir išdiskutuota, kad ja galima būtų remtis vykdant sistemos pertvarką. Iki šiol nėra aiškūs esminiai įstatyme numatyti finansavimo modelio mechanizmai bei aspektai: koks bus valstybės finansuojamų studijų vietų skaičius, kokia proporcija bus tarp valstybės finansuojamų ir nefinansuojamų studijų vietų, kokio dydžio mokesčiai laukia studentų, ar bus užtikrinta, kad visą studijų kainą mokantys studentai netaps pasipelnymo šaltiniu. Abejonių kelia ir siūlymas, kad valstybės finansuojamos vietos turi būti skirstomos atsižvelgiant į abitūros egzaminų rezultatus.

„Niekas iki šiol negali atsakyti, kiek sumažės valstybės finansuojamų studentų skaičius, kadangi viešuose pasisakymuose šis klausimas sulaukia tik bendro pobūdžio ir nekonkrečių atsakymų. Taip pat dar nesulaukėme argumentų dėl studijų prieinamumo užtikrinimo, išskyrus kalbas apie valstybės garantuotas paskolas, kurios tikrai negali būti traktuojamos kaip pagrindinė studijų prieinamumą užtikrinanti priemonė“, - studentams rūpimus klausimus vardina LSAS prezidentė Indrė Vareikytė.

Teikiamam Seimui Mokslo ir studijų įstatymo projekte pasigendama aiškumo dėl paskolų sistemos. LSAS nuomone, paskolos neturi sudaryti grėsmės studento finansiniam saugumui - jos turi būti prieinamos kiekvienam. Taip pat svarbu numatyti paskolų grąžinimo lengvatas bei atsižvelgti į absolvento finansinę padėtį, kitaip paskolos, ypač paimtos apmokėti brangias studijas, gali tapti jo finansine našta. LSAS ne kartą yra pareiškusi, kad lengvatinėmis paskolomis neturi būti pridengiamas studentų apmokestinimo klausimas bei tai, kad studentams saugiau būtų naudotis valstybine paskolų sistema.

LSAS pateiktuose siūlymuose taip pat apžvelgti su aukštųjų mokyklų tinklo optimizavimu susiję klausimai, atkreipiamas dėmesys, kad nėra studijų kainų ir kainą atitinkančios kokybės užtikrinimo mechanizmų. Taip pat pasigendama informacijos apie tai, kokie pokyčiai laukia šiuo metu studijuojančių studentų, stipendijų, „gerai besimokančio“ studento ir kitais klausimais, bei kokie nekintami dabartinės sistemos aspektai jiems bus užtikrinami likusį jų studijų laikotarpį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: