Studentai reikalauja Vyriausybės rasti būdų išmokėti skatinamąsias stipendijas  (12)

Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS) šiandien kreipėsi į Vyriausybę reikalaudama iš esmės spręsti stipendijų skyrimo ir lėšų trūkumo problemą ir rasti būdų išmokėti tiek socialines stipendijas, tiek skirti pakankamai lėšų studentų skatinimui. LSAS teigimu, situacija kai kuriose aukštosiose mokyklose yra įtempta, kadangi net ir aukščiausią vidurkį turintys studentai negauna skatinamųjų stipendijų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rašte Vyriausybei, pernai priėmusiai nutarimą dėl socialinių stipendijų didinimo ir neskyrusiai daugiau lėšų nutarimo įgyvendinimui, LSAS ragina sudarinėti skirtingus fondus skatinamosioms ir socialinėms stipendijoms, o pastarųjų skirstymą perduoti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, kuriai pagal funkcijas ir priklauso tokių lėšų skirstymas.

„Šiuo metu už socialinių lėšų tinkamą paskirstymą socialiai remtiniems studentams yra atsakingos aukštųjų mokyklų administracijos. Tačiau ar jos turėtų ir ar jos gali tinkamai įgyvendinti socialinę politiką?“, - klausia LSAS prezidentė Indrė Vareikytė.

Jos teigimu, kur kas daugiau kompetencijos šioje srityje galėtų turėti Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, kuri iš esmės disponuoja visais reikalingais duomenimis apie piliečių socialinę būklę. „Mums pakankamai keistas yra šios ministerijos nenoras perimti akivaizdžiai jos kompetencijoje esančius darbus. Juolab ši Vyriausybė viešai skelbia veiklos prioritetą dėl valstybės institucijų optimizavimo“, - komentuoja LSAS vadovė.

Šią savaitę posėdžiavę LSAS prezidentų klubo nariai taip pat nusprendė kreiptis į atsakingas valstybės institucijas dėl esamos situacijos jų aukštosiose mokyklose. Anot jų, toks neatsakingas požiūris į studentų rėmimą ir skatinimą negali būti toleruojamas.

Primename, kad kovo pradžioje Švietimo ir mokslo ministerija skatinamųjų stipendijų trūkumo problemą pasiūlė spręsti nubraukiant stipendijas aukštųjų mokyklų studentams, auginantiems vaikus ir esantiems iš šeimų, auginančių tris ir daugiau vaikų. LSAS tokį siūlymą kritikavo, įvardindama jį diskriminuojančiu šeimos skatinimo politiką, ir siūlydama palikti prioritetą stipendijas skirti visoms Vyriausybės nutarime įvardintoms socialinėms grupėms, tačiau skirstant paramą atsižvelgti į realias pajamas. Be to, LSAS pabrėžė, jog tai problemos iš esmės neišspręs, kadangi skirtingos paskirties stipendijos negali būti skirstomos iš to paties fondo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)