Studijų paskolos grąžinimas turi būti siejamas su absolvento gaunamomis pajamomis  (11)

Paskolų studentams teikimo sąlygos neturi būti prastesnės, nei šiuo metu užtikrinamos valstybinio mokslo ir studijų fondo, o aukštąją mokyklą baigęs studentas neturi pradėti gražinti paskolos, kol jo pajamos nepasiekia nustatyto dydžio. Per 15 metų po studijų baigimo vidutinio šalies atlyginimo neuždirbančiam absolventui studijų paskola turi būti nurašoma.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokią poziciją Lietuvos studentų atstovybių sąjungos atstovai išsakė surengtoje diskusijoje „Paskolų studentams sistema: tarp galimybių ir grėsmių“, kurioje dalyvavo Švietimo ir mokslo bei Finansų ministerijų, Valstybinio mokslo ir studijų fondo, bankų atstovai bei studentai.

Švietimo ir mokslo ministro patarėjo Gytauto Damijonaičio teigimu, ministerija pritaria tokiai pozicijai. Tačiau pasak jo, šiuo metu sistemos įgyvendinimo klausimų sprendimas priklauso nuo finansų ministerijos svarstymų rezultatų.

Anot susitikime dalyvavusio Finansų ministerijos atstovo Aldo Beginsko, ministerijoje nėra kalbama apie tokių valstybės garantijų suteikimą ir jos šiuo metu nėra įmanomos. „Sistema būtų galėjusi pradėti veikti su visais įmanomais saugikliais, jei būtų pradėta ruošti praeitų metų liepą. Dabar ieškome geriausio sprendimo, ką galima greičiausiai padaryti, kad spėtume iki šios liepos“, - diskusijoje tvirtino A.Beginskas.

LSAS prezidentės Indrės Vareikytės įsitikinimu, abejotina, ar šiuo metu skubos tvarka ruošiama sistema yra teisinga esamų abiturientų atžvilgiu, kadangi jie iki šiol ne tik nežino visų skolinimosi sąlygų, bet ir vertinant situaciją panašu, jog sąlygos bus prastesnės nei šiuo metu veikiančios paskolų sistemos.

„Ne kartą teigėme, jog paskolų teikimo studentams sąlygos neturi blogėti, o valstybė turi įvesti paskolos atidėjimo ir nurašymo saugiklius, taip prisiimdama atsakomybę ir garantuodama savo akredituotų studijų programų teikiamą išsilavinimo kokybę“, - kalbėjo I.Vareikytė ir ragino valstybės institucijas skubos tvarka priimti sprendimus dėl visų paskolų teikimo sąlygų ir sistemos veikimo mechanizmo.

Susitikime dalyvavusių valstybės institucijų atstovai neatmetė galimybės, jog ateityje sistemą teks pertvarkyti. LSAS ragino jau dabar kurti socialiai teisingą ir tvarią sistemą, o į šiuo metu ketinamą įtvirtinti paskolų tvarką žiūrėti kaip į laikiną išeitį.

Primename, kad LSAS anksčiau yra teigusi, kad vertinant ilgalaikę perspektyvą Lietuvai saugiau būtų turėti valstybinį studijų paskolų fondą nei paskolas studentams teikti per komercinius bankus. LSAS taip pat atkreipia dėmesį, jog apie paskolas negali būti kalbama, kaip apie pagrindinę priemonę, garantuojančią studijų prieinamumą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (11)

Susijusios žymos: