Jungiasi Kauno medicinos universitetas ir Lietuvos veterinarijos akademija  (5)

Jungiasi Kauno medicinos universitetas (KMU) ir Lietuvos veterinarijos akademija (LVA), žiniasklaidai patvirtino LVA rektorius prof. Henrikas Žilinskas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lemiamą sprendimą abiejų aukštųjų mokyklų Senatai turėtų priimti penktadienį. Po to, pasak prof. H. Žilinsko, vyks ilga biurokratinė procedūra, kad universitetai būtų galutinai sujungti.

"Tiek mūsų akademija, tiek KMU vykdo tos pačios biomedicinos krypties studijas. Tikimės vienas kitą sustiprinti“, – dviejų aukštųjų mokyklų jungimosi motyvus dėstė prof. H. Žilinskas.

Nors į smulkesnes detales dėl bendro universitetų pavadinimo ar administracijos LVA rektorius pokalbyje nesileido, tačiau jau sklando gandai, kad šių dviejų aukštųjų mokyklų pagrindu sukurtas naujas universitetas galėtų vadintis Kauno sveikatos mokslų universitetu. Akademinės bendruomenės įsitikinimu, tai būtų geriausia galimybė išgyventi šiais sunkmečio laikais.

Kiekviena aukštoji mokykla pati sprendžia, kas jai geriausia. Jungimosi procesams skatinti ir finansuoti bus naudojamos ES struktūrinių fondų lėšos. Aukštųjų mokyklų infrastruktūrai atnaujinti, tinklui optimizuoti iš ES struktūrinių fondų numatyta 220 mln. Lt, iš kurių 150 mln. skiriama universitetams. Dar tiek pat lėšų numatyta studijų programoms atnaujinti, vidinės kokybės sistemai stiprinti ir kitoms naujovėms. Jau šiais metais bus galima panaudoti iki 160 mln. Lt aukštosioms mokykloms, kurios vykdo vidinius pertvarkymus ar jungiasi.

Lietuvos veterinarijos akademijos rektorius Henrikas Žilinskas teigė, jog galimo universitetų jungimosi žvalgytuvės buvo pradėtos gerokai anksčiau. Jungtuvių scenarijus pirmiausia buvo aptartas su Lietuvos žemės ūkio universitetu. Tačiau viskas taip ir liko tik kalbomis. Taip pat Veterinarijos akademija dėl galimų jungtuvių tarėsi ir su Vytauto Didžiojo universitetu. Deja, irgi nebuvo rasta bendrų sąlyčio taškų.

Tuo tarpu KMU ir LVA vienija daug bendrų fundamentalių katedrų, ypač glaudūs yra KMU ir LVA ryšiai. Šios mokymo įstaigos turi bendrą istoriją – kadaise medikai ir veterinarai mokėsi viename Kauno universiteto fakultete. Abiejose aukštosiose mokyklose mokoma panašių dalykų, tik vienoje mokslo objektas – žmogus, o kitoje – gyvūnas.

KMU iš savo pusės mato galimybių kurti naujas katedras arba jas sujungti, nes kai kuriuos dalykus studijuoja ir būsimieji veterinarai, ir medikai. Tarp tokių disciplinų – fiziologija, histologija ir farmakologija.

LVA rektorius H. Žilinskas mano, kad jungtis turėtų panašaus profilio universitetai, kurie galėtų vienas kitą papildyti. Studijų procesas vyktų efektyviau, nereikėtų dubliuoti kai kurių mokymosi dalykų. Pavyzdžiui, JAV būsimieji veterinarai ir medikai kai kurių bendrų dalykų paskaitas klauso kartu.

Tikimasi, jog Sveikatos mokslų universiteto įsteigimas leistų racionaliai panaudoti KMU ir LVA turimą infrastruktūrą, žmogiškuosius resursus, ES struktūrinių fondų paramą, medicinos nacionalinę kompleksinę bei gyvūnų sveikatingumo užtikrinimo programas. Naujasis kompetentingas universitetas būtų geriau pastebimas Europos universitetų erdvėje. Be to, susidarytų geresnės galimybės vykdyti tarptautinius, plataus mąsto projektus, didinti studijų tarptautiškumą. Naujam universitetui reikės pačiam išsikovoti tarptautinį pripažinimą. Dideliame panašių mokslų universitete susidarytų daugiau galimybių parengti naujas studijų programas, joms įgyvendinti būtų sujungtas didesnis dėstytojų, mokslo darbuotojų ratas. Studijų programos būtų labiau patrauklios ir perspektyvios.

Kauno medicinos universiteto rektorius prof. Remigijus Žaliūnas įsitikinęs, jog KMU ir LVA jungtuvės – jau subrendęs sprendimas. Atsižvelgiant į tai, jog universitetų jungimosi procesas gali užtrukti apie dvejus metus, dar yra laiko pasirengti geriausiam jungimosi procesui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)