Paskelbtas geriausių pasaulio universitetų reitingas 2009 metams  (16)

Į geriausių pasaulio universitetų šimtuką šiais metais pateko 36 Šiaurės Amerikos universitetai, o 2008 m. šimtuke jų buvo 42.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šeštąjį kartą sudaromas reitingas, paskelbtas leidinyje „Times Higher Education“, pagrįstas pasaulio aukštųjų mokyklų akademikų ir universitetus baigusių darbdavių apklausa.

Į šimtuką šiais metais pateko 39 Europos universitetai, 2008 m. – 36. Geriausių Azijos universitetų skaičius išaugo nuo 14 iki 16.

Pirmąją vietą vis dar užima Harvardo universitetas, o Kembridžo universitetas iš trečiosios vietos pakilo į antrąją. Oksfordo universitetas iš ketvirtosios vietos nukrito į penktąją.

Londono universiteto koledžas iš septintosios vietos pakilo į ketvirtąją.

2009 m. geriausių universitetų dešimtukas

1. Harvardo universitetas

2. Kembridžo universitetas

3. Jeilio universitetas

4. Londono universiteto koledžas

5. Londono karališkasis koledžas bei Oksfordo universitetas

6. Čikagos universitetas

7. Prinstono universitetas

8. Masačusetso technologijų institutas

9. Kalifornijos technologijos institutas

10. Kolumbijos universitetas

22-ojoje vietoje atsidūręs Tokijo universitetas yra aukščiausiai įvertintas iš visų Azijos universitetų, o Honkongo universitetas pakilo dviem pozicijomis – iš 26-osios į 24-ąją. Pilną universitetų sąrašą (įvardinti pirmi 200 pozicijų) galite peržiūrėti čia. Šioje nuorodoje surasite geriausių universitetų sąrašus pagal pagrindines mokslo sritis.

Šiais metais sudaryti atskiri universalų išsilavinimą teikiančių universitetų ir specializuotų institucijų reitingai.

Pastarojoje kategorijoje Europos aukštosios mokyklos užima geras pozicijas: pirmojoje specializuotų socialinių mokslų universitetų sąrašo vietoje atsidūrė Londono ekonomikos mokykla, o pirmojoje specializuotų inžinerijos aukštųjų mokyklų sąrašo vietoje atsidūrė Paryžiaus aukštoji normalinė mokykla (École normale supérieure).

Šiais metais apklausoje dalyvavo 9 386 akademikai (palyginimui, 2008 m. dalyvavo 6 354 akademikai) ir 3 281-as aukštąją mokyklą baigęs darbdavys (2008 m. – 2 339).

Benas Sowteris, vadovaujantis „QS Intelligence Unit“, kuri sudarė reitingus, pasakė: „Londono universiteto koledžo ir Karališkojo koledžo iškilimas pastaraisiais metais liudija, kad bendri tyrimai padeda pasiekti geresnių rezultatų pasaulio aukštojo mokslo srityje, kurioje vis stiprėja konkurencija.“

Dr. Wendy Piatt, „Russell Group of Universities“ generalinė direktorė, pasakė: „Pagrindinė šių reitingų žinia aiški – geriausi Didžiosios Britanijos universitetai vertinami tarptautiniu mastu. Tačiau tokios šalys kai Kinija ir Korėja, kurios labai daug investuoja į savo geriausias aukštojo mokslo įstaigas, lipa mums ant kulnų.“

„Net jeigu ir abejotume nepriekaištingu šių reitingų tikslumu, viena yra aišku – mūsų sėkmė atsidurs pavojuje, jei mes kaip tauta nepradėsime kovoti su tokia didele konkurencija.“

Oksfordo universiteto atstovas pareiškė, kad žinia, jog ši aukštojo mokslo įstaiga reitinge nukrito viena pozicija, yra gana netikėta, ir pabrėžė, kad kituose reitinguose, pavyzdžiui, Tyrimų vertinimo projekto (angl. Research Assessment Exercise), kuris universitetus vertina pagal mokslinių tyrimų kokybę, Oksfordas įvertintas puikiai.

Profesorius Malcolmas Grantas, Londono universiteto koledžo rektorius ir prezidentas, pasakė: „Mes džiaugiamės, kad paskutiniais metais mūsų įstaiga pasiekė įspūdingą progresą, kuris iš tiesų atspindi ypatingai aukštą mūsų akademikų ir mūsų studentų iš viso pasaulio kompetenciją.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (16)

Susijusios žymos: